Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Sfârşit de mercato hibernal

GALERIE
bony-swansea
  • bony-swansea
- +

Puţine mişcări de senzaţie în perioada internaţională de transferuri, de-abia încheiată

 
Cluburile engleze de fotbal, cu certitudine mai rezonabile decât în timpul perioadei de mercato estival, rămân cele mai active în a cheltui şi în transferurile de iarnă, iar vârfurile acestei perioade în ce priveşte cheltuielile sunt reprezentate de transferurile pe bani mulţi ale lui Bony, la Manchester City, şi Cuadrado, la Chelsea.  Iată o trecere în revistă a principalelor mutări de jucători în cele mai puternice campionate europene.

Germania. În timp ce Bayern München a folosit perioada de iarnă pentru a pierde "din ţesutul adipos", vânzându-l pe atacantul elveţian Shaqiri la Inter Milano şi împrumutându-l pe mijlocaşul danez Høbjerg la Augsburg, secunda sa, olfsburg a fost mult mai activă, după ce l-a cumpărat de la Chelsea pe atacantul internaţional german Schürle, contra sumei de 30 milioane de euro.  La restul echipelor din Bundesliga activitatea în această privinţă a fost calmă, cu menţiunea că Borussia Dortmund, aflată în mare dificultate, l-a adus pe slovenul Kampl, de la Salzburg.

Anglia. Manchester City, care a prelungit împrumutul lui Lampard până vara viitoare, l-a cumpărat pe ivorianul Wilfried Bony cu circa 35 milioane de euro de la Swansea. Chiar şi riscând să intre în conflict cu fair-play-ul financiar. Chelsea a compensat plecarea germanului Schürrle prin achiziţionarea columbianului  Juan Cuadrado, cu 30 milioane de euro, un fel de "ce a luat pe pere, a dat pe mere".  
Aşa cum se întâmplă adesea, Arsenal se gândeşte în viitor, înrolându-i pe Gabriel, fundaş brazilian, pentru 15 milioane de euro, fost la Vilarreal, şi Bielik, mijlocaş polonez de 17 ani, pe care a dat 3 milioane de euro Legiei Varşovia. Manchester United l-a adus, liber de contract, pe portarul catalan Valdes, şi vrea să scape de Anderson, Jones şi Evans, care l-ar putea urma pe Fletcher, la West Ham. În fine, Sunderland l-a readus din Canada pe vârstnicul Defoe, iar Leicester a plătit 12 milioane de euro pentru atacantul croat Kramaric (ex-Rijeka).

Spania. Mercato s-a încheiat încă de vineri seară, cu puţin înaintea restului Europei, fără mari dosare care să agite Liga, în special pentru că FC Barcelona are interdicţie pentru orice transfer până în ianuarie 2016, după infracţiunile legate de transferurile de minori.  Cea mai tare lovitură a iernii a fost mai mult simbolică, decât financiară: revenirea la Atletico Madrid a lui Fernando Torres (30 de ani), la şapte  ani de la plecarea sa din clubul care l-a format. La Real Marid, s-a mizat pe cartea tinereţii, cu norvegianul Martin Ødegaard, 16 ani, pe care s-a bătut toată Europa fotbalistică, şi promiţătorul mijlocaş brazilian Lucas Silva (21 de ani), dublu campion al Braziliei cu Cruzeiro. De notat, de asemenea, sosirea la Valencia a mijlocaşului argentinian Enzo Perez (Benfica), finalist al Mondialului-2014, pentru 25 milioane euro.

Italia: Cu plecarea lui Cuadrado de la Fiorentina la Chelsea, Italia a pierdut una dintre vedetele sale. Dar a adus şi ea câţiva jucători buni, cum este Shaqiri, la Inter, unde a ajuns şi campionul mondial german Podolski, de la Arsenal. Sampdoria a cumpărat 5 jucători, între care şi camerunezul Samuel Eto'o (fost la Everton). AS Roma a semnat cu ivorianul Seydou Doumbia (fost la ţSKA Moscova), iar Fiorentina a repatriat din China doi jucători italieni, pe Diamanti şi Gilardino (de la Guangzhou), în timp ce Napoli l-a luat pe Gabbiadini de la Sampdoria.
Franţa. Calmul plat a predominat în Hexagon. Nisa a avut un final bun, aducându-l pe Hatem Ben Arfa, lăsat liber de Newcastle. Numai că atacantul francez nu are autorizaţia de a juca în acest sezon din partea Ligii profesioniste, întrucât a evoluat deja la două cluburi diferite (Newcastle, deşi doar la tineret, şi Hull City).  PSG, obligată de fair-play-ul financiar, s-a abţinut, iar Monaco s-a limitat, din aceleaşi motive, doar la aducerea portughezului Bernando Silva, împrumutat de Benfica pentru 15 milioane de euro (AGERPRES)
 
 
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri