Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Sfârşitul naţiunilor şi ultimul naţionalist

GALERIE
catalin onofrei
  • catalin onofrei
- +

O Românie "mondializată" sau o Românie românizată?

Moartea "tribunului" CVT naşte o întrebare plină de miez. Cine va prelua stindardul naţionalismului românesc? O estimare făcută la rece ne arată că electoratul naţionalist variază în jurul procentului de 10%. Când ne-a fost cel mai rău, prin anul 2000, procentul a crescut, dar când economia a început să "duduie", numărul naţionaliştilor s-a redus drastic. Cu alte cuvinte, ca şi iubirea de femeie, şi "iubirea" de ţară trece tot prin stomac. Aşa să fie?

Pentru claritate, să interpretăm două definiţii simple. Înainte de 1989, potrivit DEX, naţionalismul făcea trimitere la ideologia burgheziei care, confundând propriile interese cu interesul naţional, instiga la la ură naţională. (Asta nu i-a împiedicat pe comuniştii români să se înfrupte la rândul lor din deliciile zemoase ale respectivei doctrine - începând cu anii 1970.) După 1989, într-una dintre variante, naţionalismul este văzut drept tendinta de a aprecia exclusiv şi exagerat tot ceea ce aparţine propriei naţiuni, aţâţând astfel ura între diferitele naţionalităţi.

Rezultă de aici două observaţii pertinente: naţionalismul nu-i totuna cu patriotismul, iar CVT nu se comporta ca un naţionalist pur-sânge (dacă poate exista aşa ceva!). Ura lui se revărsa nu numai asupra ne-românilor ci, mai ales, asupra românilor care nu-i împărtăşeau ideile deviante şi trecutul de lingău. Cu toate acestea, în lipsa unor analize serioase, suntem obligaţi să punem semnul de egalitate între PRM, partidul lui CVT, şi electoratul naţionalist. Aşadar, unde se vor duce naţionaliştii români după decesul surprinzător al "tribunului"?

Întrebarea este de actualitate cu atât mai mult cu cât Europa traversează din ce în ce mai neliniştită criza migranţilor. Declaraţiile contradictorii ale liderilor politici din UE, jignirile reciproce, gardurile de sârmă ghimpată de la graniţe, dar mai ales provizoratul ce s-a instalat în politica europeană etc. alimentează teoria că ne aflăm în preajma unui punct de inflexiune a istoriei.

Îmbătată de victoria asupra comunismului revolut, mândra societate liberală a adormit pe urechea stângă, visând din nou monştri. Taman când mulţi chiar credeau că ne îndreptăm spre îndeplinirea profeţiilor lui Fukuyama (sfârşitul războaielor, dispariţia naţiunilor, anularea diferenţelor dintre clasele sociale etc.), cohortele de refugiaţi ne-au arătat cât de nepregătiţi sunt politicienii de oriunde pentru a construi o societate mai dreaptă, bazată pe împărtăşirea unor valori universale. De aceea, în 2015, goarna naţionalismului sună din ce în ce mai puternic. Peste tot în Europa, partidele extremiste ies de la naftalină şi puţind a vechi ne vorbesc de mândria de a fi xenofob.

În România, paşii cei mai apăsaţi pe calea naţionalismului ìi face, de ceva vreme, Traian Băsescu.  Nu ştiu până unde va merge fostul preşedinte, dar ceea ce spune azi contrazice flagrant ceea ce făcea ieri. Dar e bine să ne aducem aminte că, la prezidenţialele din 2004, în pofida apelurilor lui CVT, votanţii PRM s-au îndreptat spre Băsescu, nu spre Adrian Năstase.

Personal, pentru că aşa cred că ne-a fost dat să fim, prefer o Românie "europenizată", "mondializată" chiar, decât una românizată. E deajuns să privim în jurul nostru pentru a înţelege de ce. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri