Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Sfaturi pentru sănătatea mintală: rupeţi monotonia, evitaţi alcoolul, faceţi voluntariat

GALERIE
stres Foto avicenna.ro
  • stres Foto avicenna.ro
- +

Medicii susţin că pentru sănătatea mintală trebuie ca fiecare om să-şi găsească echilibrul corect în viaţă, ce poate fi atins prin metode între care liniştirea minţii, ruperea monotoniei, activităţi de voluntariat şi evitarea alcoolului şi a drogurilor.

"Sunt zece lucruri pe care orice om le poate face pentru sănătatea lui mintală: valorizaţi-vă, aveţi grijă de corpul dumneavoastră, înconjuraţi-vă de oameni buni, oferiţi-vă ca voluntar, gestionaţi stresul, liniştiţi-vă mintea, stabiliţi-vă obiective realiste, rupeţi monotonia, evitaţi alcoolul şi alte droguri, acceptaţi ajutorul atunci când este nevoie", a declarat, miercuri, medicul Elena Preda, la conferinţa "Coexistând cu schizofrenia", organizată de Spitalul de Psihiatrie Titan "Dr. Constantin Gorgoş" din Bucureşti.

Potrivit medicului, o persoană din cinci poate să aibă o problemă psihiatrică. "În prezent, depresia ocupă locul trei în lume, dar în viitor tinde să ajungă pe locul doi, după bolile cardiovasculare", a mai spus dr. Elena Preda, şef de clinică la Spitalul "Constantin Gorgoş".

Tot legat de sfaturile pentru sănătatea mintală, medicul a dat exemple de activităţi ce pot ajuta în acest scop. "Valorizaţi-vă înseamnă, de fapt, a-ţi face timp pentru hobby-uri, proiecte preferate sau pentru a citi. Faceţi cuvinte încrucişate zilnic, lucraţi în grădină, luaţi lecţii de dans, învăţaţi o limbă străină sau cântaţi la un instrument", a spus dr. Preda.

Referitor la grija faţă de corp, specialistul a spus că aceasta poate îmbunătăţi, şi ea, sănătatea mintală. "Trebuie grijă ca mâncarea să fie nutritivă, să fie evitate ţigările, să fie consumată multă apă, dar contează în special exerciţii fizice, care ajută la reducerea depresiei şi a anxietăţii, la îmbunătăţirea stării de spirit. Important este, de asemenea, somnul, lipsa acestuia contribuind la depresie", a explicat Elena Preda.

Medicul s-a referit şi la problema stresului, pentru rezolvarea căreia sunt foarte importante tehnicile de bună adaptare. "Practicaţi tehnicile de bună adaptare, încercaţi un minut strategiile de stres, ieşiţi la o plimbare în natură, jucaţi-vă cu animalele de companie sau încercaţi să ţineţi un jurnal, pentru a reduce stresul. De asemenea, amintiţi-vă să zâmbiţi, pentru că cercetările arată că râsul poate stimula sistemul imunitar, poate uşura durerea, relaxa corpul şi reduce stresul", a explicat dr. Preda.

Despre stabilirea unor obiective realiste - o altă metodă pentru sănătatea minţii -, medicul recomandă ca fiecare om să-şi fixeze un scop cât mai înalt, dar totodată realist, pentru că astfel, odată atins acesta, va apărea şi sentimentul de realizare şi autovalorizare în progresul spre obiectivul ales.

Cât priveşte monotonia, Elena Preda a menţionat ca "antidoturi" schimbarea ritmului cu "lucruri chiar mici, un cadou de exemplu, schimbarea traseului de jogging, o excursie, plimbarea într-un alt parc decât cel de obicei şi, de ce nu, un nou restaurant".

O altă recomandare este, potrivit medicului, evitarea consumului de alcool şi droguri. "Păstraţi consumul de alcool la un nivel minim. Uneori, oamenii folosesc alcoolul şi drogurile ca automedicaţie, însă, în realitate, acestea le agravează problemele", a spus Elena Preda.

La conferinţa de miercuri a fost evocat şi Florin Tudose, psihiatrul decedat duminică.

Elena Preda a vorbit despre faptul că Spitalul de Psihiatrie Titan, în care s-a desfăşurat conferinţa de miercuri, a fost realizată de Constantin Gorgoş cu sprijinul nemijlocit al lui Florin Tudose.

"Această unitate medicală s-a înfiinţat în anii '80 de prof. Constantin Gorgoş împreună cu prof. Florin Tudose ca unitate de sănătate mintală, prima din România. La vremea aceea o echipă de artişti plastici au ales să coloreze pereţii clădirii în culori vii, armonizate, iar în secţia de psihiatrie să monteze o icoană la fel de viu colorată, ştiind cât de mare este impactul pozitiv acestui joc de culori asupra bolnavilor. Profesorul Tudose a susţinut înfiinţarea staţionarului de zi din spitalul de psihiatrie şi chiar a lucrat câţiva ani în acesta. Acum spitalul are 60 de paturi pentru psihiatrie adulţi şi 20 pentru copii, un staţionar de zi pentru adulţi cu 150 de locuri şi cu 75 pentru copii şi o secţie de zi de oncologie cu şase paturi", a precizat şeful de clinică Elena Preda. (Mediafax)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri