Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Simbolurile Iaşului (II)

GALERIE
Andrei Ciuhodaru
  • Andrei Ciuhodaru
- +

Noi la Iaşi avem, mai mult decât Palatul Culturii, un monument cu o încărcătură mult mai mare - culturală, politică şi religioasă. Comoara Iaşului este Trei Ierarhi. O clădire relativ, dar suficient de veche care trebuie valorificată sub toate aspectele. Noi pe aceasta trebuie să o "vindem”, la fel ca oricare alta din ce oraş vreţi voi. Florenţa. Koln. Milano. Barcelona.

Vorbeam de Palatul Culturii, simbolul Iaşului. L-am (re)vizitat între timp şi, nu am să vă mint, tot nu m-a impresionat. Arată bine. Mai ales noaptea. Da, e flamboyant, gothic flamboyant, de secol XX. Hm. Înăuntru, două săli. Două. Aproape impecabile. Eu aş fi acoperit şi (măcar) una din curţile interioare. La ca Louvre. Apreciez, chiar mai mult prin prisma meseriei mele, munca depusă şi înţeleg zbuciumul prin care se trece pentru a duce la final un asemenea proiect. Dar vorbeam şi de muzeele şi colecţiile pe care le avem acolo şi cum şi unde cred că ar trebui să fie ele.

Vrem să avem turisti la Iaşi, că, poate, "dăm lovitura”.      

În primul rând turismul, cred eu, se bazează pe 1) notorietatea unui oraş, care e dată de 2) ceva-ul, unicul, originalul sau specificul din acel oraş. Deci: 1) nu vine cineva aici dacă nu a auzit aproape nimeni de noi, pentru că 2) nu avem acel ceva (re)cunoscut în lume.

Bisericile din Bucovina au ceva-ul lor. Pictura murală. Nu degeaba se află pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Voroneţ - "Capela Sixtină a Estului (/ a ortodoxiei)”.

În al doilea rând, toţi cei care se vorbesc că Iaşul ar trebui să fie plin de turişti trebuie să ştie un lucru. Parisul este cel mai vizitat oraş din lume. Cu toate astea aportul din turism în BIP-ul oraşului este de doar câteva procente. Economia, industriile creative, învăţământul, manifestările culturale "dau lovitura” pentru Paris. Noi aici trebuie să gândim şi să lucrăm, în primul rând. Desigur, merg împreună, se completează. Intervine acolo şi civilizaţia, arhitectura, urbanismul, bunul gust, grija pentru detalii, infrastrutura, transporturile, parcurile, curăţenia, gastronomia şi câte şi mai câte. A, şi calitatea politicienilor pe care şi-i aleg parizienii, cât şi a oamenilor de afaceri. Mall lângă Louvre nu o să vedeţi. Sorry! Aa, Carrousel du Louvre - adică nişte spaţii comerciale, restaurante, librării, expoziţii, centru de conferinţe şi un lobby imens (ce conduce spre secţiunile marelui muzeu de talie mondială), da! Toate astea sunt sub pământ, în curtea Palatului Louvre. Şi sub o piramidă de sticlă care a devenit şi ea unul dintre simbolurile Parisului. Repet, e un proiect al unui arhitect de talie mondială - I.M.Pei.

Noi la Iaşi, mai mult decât Palatul Culturii, avem un moument cu o încărcatură mult mai mare - culturală, politică şi religioasă. O clădire relativ, dar suficient de veche pe care să o punem în valoare sub toate aspectele, dar mai ales al componentei arhitecturale şi urbanistice. Pietonalul actual mai mult o încurcă. Ne trebuie un proiect care să pună într-un mod special în evidenţă clădirea Bisericii Trei Ierarhi! Nu am să intru în detalii de ce este valoroasă, asta ştie toată lumea. (De exemplu, faţada sculptată, unică.)

Noi trebuie să “vindem” această comoară, la fel ca orica alta din ce oraş vrei voi. Florenţa. Koln. Milano. Barcelona. Adică PR - site, calaloage, facebook, de toate.

Propun un proiect, un ansamblu urbanistic care să facă diferenţa pentru acest monument extraordinar. Crearea unei perspective ascendente, cu scări, dinspre viitoarea stradă (din noul PUG) paralelă cu pietonalul Ştefan cel Mare, care să se termine cu o fântână în faţa faţadei vestice. Asta pentru a da Bisericii, care nu este foarte impozantă, impresia de înălţime. (Cum e Piazza di Spanga din Roma.)

Locul meu favorit din Iaşi este lângă faţada vestică a Bisericii. Când este şi scăldată în soare este un loc special. Dinspre strada Costache Negri, o altă perspectivă, pe un pietonal direcţional, cu tei. În linie cu statuia lui Gheorghe Asachi, până în colţul curţii Trei Ierarhi, mai amplasăm două statui, să zicem Dimitrie Cantemir - personalitatea noastră renascentistă şi George Enescu (nu le avem la Iaşi). Ca să statuăm şi o tradiţie pentru viitor, în Sala Gotică, printr-o ceremonie, primarul ales al Iaşului să-şi depună jurământul. Sub această dală urbană construim o mare parcare subterană, în jurul Prefecturii. Cu Piaţa Palatului pietonală (prevedere în noul PUG), s-ar crea un ansamblu de mare amploare. Adevăratul Centru al Iaşului.

Trei Ierahi este şi Panteonul Iaşului (Moldovei). Acolo sunt Al. I. Cuza, Dimitrie Cantemir, Vasile Lupu. Altă puternică conexiune o are, trebuie să recunosc, cu alt simbol al Iaşului - Sfânta Paraschiva.

Cred că şi biserica noastră (nimic religios aici) are şanse - cu un dosar bun şi acest ansamblu urbanistic bine gândit - să fie inclusă pe lista UNESCO.

Iată un mare obiectiv, primul, de realizat la Iaşi. Proiect de punere în valoare şi crearea unei dimensiuni internaţionale clădirii unicat a Bisericii Trei Ierarhi, legat şi de pelerinajul religios şi promovarea Iaşului ca centru de ecumenism, prin care să-i dăm şi componenta de multi-culturalitate pe care o are.

Andrei R. Ciuhodaru este arhitect 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri