Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

După aproape 15 ani de zbateri şi controverse, Iaşul are un Aeroport cu pistă modernă

Simirad uitat, Fenechiu elogiat la inaugurarea pistei neterminate de la Aeroport (IMAGINI)

GALERIE
pista
  • pista
- +

Fostul deputat liberal Relu Fe­ne­chiu a inaugurat ieri, din spatele gratiilor, primul tronson utilizabil din noua pistă a Aeroportului.

Nu­me­le lui Fenechiu, fost ministru al Transporturilor şi personaj care a avut un rol important în proiect cât timp a deţinut funcţia, a fost amin­tit elogios atât de directorul Ae­roportului, Marius Bodea, cât şi de preşedintele Consiliului Jude­ţean, Cristian Adomniţei. Directorul Aeroportului a dat citire în cadrul discursului său unui mesaj transmis de Fenechiu.

„M-am luptat mult pentru ca acest proiect să fie fi­nan­ţat. De la momentul în care a­veam doar ideea şi până astăzi, dru­mul a fost incredbil de greu. Se ştie că am pus presiune pe toate gu­vernele din 2004 încoace, indiferent dacă eram la putere sau în opo­zi­ţie“, a spus Bodea, în numele lui Fe­nechiu.

GALERIE FOTO I

Mesajul lui Fenechiu a fost citit imediat după sfinţirea noii piste de către ÎPS Teofan şi PS Petru Gherghel, episcopul roma­no-catolic al Diecezei de Iaşi. Mi­tropolitul Moldovei a dat citire şi unei binecuvântări transmise de PF Daniel, patriarhul Bisericii Orto­do­xe Române.

La inaugurare pe biciclete

Inaugurarea de ieri a marcat fi­na­lizarea lucrărilor a 2.150 de me­tri din cei 2.400 pe care îi va avea în final pista. În folosinţă efectivă a fost dat doar un tronson de 1.800 metri, procedurile de publicitate şi avizare a întregii piste urmând să se finalizeze în prima decadă a lu­nii decembrie. În pofida distan­ţei relativ mari la care se află Aero­por­tul faţă de oraş şi a lipsei mij­loacelor de transport în comun la ora la care a avut loc evenimentul, la acesta au asistat aproximativ 1.000 de ieşeni. În majoritate, aceş­tia erau persoane în vârstă, fiind prezenţi însă şi peste 20 de copii. Unii spectatori au venit la inaugurarea pistei pe biciclete, inclusiv un tată însoţit de cei doi copii ai săi.

GALERIE FOTO II

Pentru primirea spectatorilor, Aeroportul a pregătit aproape 600 de scaune, situate sub un umbrar. Scaunele aveau să se dovedească insuficiente, numeroşi ieşeni asis­tând la manifestări în picioare. Intrarea publicului în incinta Aeroportului a fost permis începând cu ora 9, spectatorii fiind întâmpinaţi de mar­şul din filmul „Piraţii din Carai­be“. Pe parcursul manifestărilor, Ae­roportul a fost survolat periodic de un avion uşor, care purta în urmă un banner cu inscripţia „Misiune îndeplinită“. Conform organizatorilor, avionul a fost pilotat de fostul director al Aeroportului, Mitică Rebegea.

Erori de vedetă

Spectacolul propriu-zis, moderat de realizatoarea TV Simona Gher­ghe, a debutat cu un recital al for­ma­ţiei Amadeus. Cuvântarea Si­mo­nei Gherghe a fost presărată de erori, ea menţionând că noua pistă are 2.400 de metri şi că lucrările s-au finalizat cu un an înainte de termenul contractual, cu toate că şantierul este încă departe de a fi închis. De asemenea, Gherghe a men­ţionat că indicele de portanţă, PCN, al pistei noi este de patru ori mai mare decât cel al pistei ac­tuale. În fapt, indicele menţionat, esenţial pentru determinarea tipului de aeronave care pot folosi pis­ta, este de trei ori mai mare la noua pistă decât la cea veche. „Pista va permite traficul în condiţii extre­me. Mi s-a întâmplat ca, venind la Iaşi, la ai mei, să aterizez la Su­ceava. Invers: am plătit bilet de avion şi am mers cu microbuzul la Bucureşti“, a spus Gherghe.

Eroarea cu privire la stadiul şantierului a fost preluată şi de discursurile oficialităţilor. Atât directorul Aeroportului, cât şi preşedintele CJ au vorbit despre lucrări ca des­pre o „misiune îndeplinită“, anunţând finalizarea cu un an înainte de termen, deşi lucrările vor mai dura încă trei luni. În discursul său, preşedintele CJ a menţionat faptul că lipsa autostrăzii spre vest reprezintă principala frână în dezvoltarea Iaşului, fiind prima ce­rin­ţă a investitorilor străini. Ca şi di­rectorul Aeroportului, Cristian A­dom­niţei l-a menţionat elogios pe Fenechiu în discurs. „Deşi nu este aici, istoria va consemna, fără patima cotidianului, meritele sale în realizarea acestui proiect“, a spus Adomniţei.

Invitat să ţină o cuvântare, ministrul Transporturi­lor, Ioan Rus, a promis că până lu­na viitoare vor fi făcute decontă­rile pentru întreaga sumă investită pâ­nă acum de CJ. Aceasta ar în­semna ca la Iaşi să ajungă 95,8 mi­li­oane de lei în decurs de o lună, bani pe care CJ îi va folosi la rea­bili­ta­rea infrastructurii rutiere din judeţ.

Simirad, lipsă

Partea oficială a manifestărilor s-a încheiat cu împărţirea de di­plo­me celor implicaţi de-a lungul timpului în realizarea proiectului. Fără să fi fost menţionaţi în discursuri, diplome au primit, printre alţii, Mi­ti­că Rebegea, dar şi fostul preşe­din­te al CJ din perioada 2000-2008, Lucian Flaişer, în timpul căruia a fost întocmită documentaţia care a stat la baza actualelor lucrări de mo­dernizare a aeroportului. De pe lista celor cărora li s-a mulţumit pen­tru implicare a lipsit însă Cons­tan­tin Simirad, care a condus CJ în perioada 2008-2012, cel care a lăsat banii necesari demarării investiţii prin fonduri proprii. Acesta nici nu a fost prezent la manifestări.

De altfel, lista absenţilor a fost destul de lungă. De la inaugurare au lipsit ma­joritatea deputaţilori şi consilie­rilor judeţeni ieşeni. Singurul automobil din corpul diplomatic a fost cel al ambasadei Nigeriei, iar Gu­vernul a fost reprezentat doar prin ministrul Ioan Rus. Inaugurarea s-a încheiat cu un spectacol oferit de trei aero­nave ale formaţiei Hawks of Ro­mania, spre încântarea copiilor pre­zenţi.

Aeronavele au desenat o inimă pe cerul de deasupra Aeroportului şi au trecut practic prin toate ma­nevrele acrobatice. Cea mai spectaculoasă a fost un zbor efec­tuat dea­supra pistei, cu carlinga în­drep­tată spre spectatori, vârful aripii îndreptate spre sol aflându-se la doar 5 metri de suprafaţa pistei.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri