Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Maeştri ai literaturii poliţiste, în prima şi a treia sâmbătă din fiecare lună

"Somnul de veci'', de Raymond Chandler

GALERIE
somnul-de-veci-995
  • somnul-de-veci-995
- +

Cartea este o poveste cu sex, droguri şi santaj în înalta societate, spusă de un dur cinic, Philip Marlowe.

LA ÎNCEPUTUL UNEI ZILE DIN „MIEZ DE OCTOMBRIE“... Philip Marlowe, „spilcuit, curat, bărbierit şi treaz“, merge în vizită la reşedinţa bătrânului domn Sternwood, ca să se ocupe de Arthur Gwynn Geiger, care se dă negustor de cărţi rare. Fiica cea mare a gazdei are însă impresia că detectivul a fost angajat ca să-l găsească pe soţul ei dispărut cu o lună în urmă.

INVESTIGATORUL AJUNGE LA LIBRARIE... şi află din întâmplare că Geiger are obiceiul de a împrumuta literatura pornografică de la magazinul personal. Marlowe îl urmăreşte până acasă şi rămâne de veghe.

ŢIPETELE ŞI ÎMPUŞCATURILE... care se aud dinăuntru îl pun pe jar. Detectivul se năpusteşte în casă şi-l găseşte pe Geiger fără suflare. Alături de el, o vede pe Carmen, fiica cea mică a lui Sternwood, goală şi sub influenţa drogurilor.

Somnul de veci este o poveste cu sex, droguri şi şantaj în înalta societate, spusă de un dur cinic, Philip Marlowe. (...) Ceea ce îl scoate în evidenţă este calitatea minţii care l-a conceput. Aptitudinea lui Chandler de a scrie poveşti senzaţionale se vede din multiplele întorsături ale intrigii, iar romanul se citeşte cu inevitabilitatea simplă a unei tragedii greceşti.

DESPRE AUTOR

Raymond Thornton Chandler (1888 - 1959) este văzut drept întemeietorul romanului poliţist modern american, protagonistul său Philip Marlowe este astăzi considerat sinonim cu termenul "detectiv particular". Chandler s-a născut în Chicago, Illinois, în 1888. Abandonat de tatăl său, s-a mutat împreună cu mama în Marea Britanie în 1900, fiind întreţinuti de un unchi. A studiat la Dulwich College în Londra, în acelaşi loc unde învăţaseră P.G. Wodehouse şi C. S. Forester. A urmat sporadic cursuri la universitate, alegând să-şi petreacă timpul între Paris şi München.

La vârsta de patruzeci şi cinci de ani şi la îndemnul soţiei sale, se dedică scrisului, abordând genul pulp. Prima sa povestire, "Blackmailers Don't Shoot", va fi publicată în cea mai importantă revistă de gen, Black Mask (unde a publicat şi Dashiell Hammett), în 1933. Iar primul său roman, The Big Sleep (Somnul de veci), va apărea în 1939, aducându-i un succes ce îl va propulsa ca scenarist la Hollywood. Cartea "Somnul de veci" este ecranizată în 1946, filmul fiind regizat de Howard Hawks şi avându-i în rolurile principale pe Humphrey Bogart şi Lauren Bacall.

Colaborează cu Billy Wilder la scenariul filmului Double Indemnity (1944) şi la Strangers on a Train (1951) regizat de Alfred Hitchcock. Deşi nu era un autor prolific (între 1933 şi 1939 a scris doar nouăsprezece povestiri), Chandler a încercat în permanenţă să depaşească limitele genului pulp.

Eforturile sale au fost recunoscute: în 1946 a primit Premiul Edgar pentru scenariu, iar în 1954 acelaşi premiu decernat de Mystery Writers of America pentru roman. Se stinge din viaţă la 26 martie 1959.

În prima şi a treia sâmbătă din fiecare lună, ediţia cu carte Ziarul de Iaşi îţi aduce maeştri ai literaturii poliţiste!

De sâmbătă, 20 februarie 2016, la chioşcurile de presă, numai cu Ziarul de Iaşi: ''Somnul de veci'', de Raymond Chandler.

Pret: 12 lei

PARTENER

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri