Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Sorin Frunzăverde, condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare

GALERIE
frunzaverde
  • frunzaverde
- +

Fostul preşedinte al CJ Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde (PNL), a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare pentru folosire a influenţei în vederea obţinerii unui folos necuvenit, în dosarul vizând alegerile prezidenţiale din 2014.

Magistraţii Curţii de Apel Timişoara au decis, miercuri, menţinerea sentinţei date în ianuarie de Tribunalul Caraş-Severin, care îl condamnase pe Sorin Frunzăverde pentru folosirea influenţei în vederea obţinerii unui folos necuvenit, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 13 din Legea nr.78/2000, la doi ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de patru ani.

Totodată, Curtea de Apel Timişoara a decis să-l oblige pe Sorin Frunzăverde să urmeze cursuri de reintegrare în societate, organizate de serviciul de probaţiune.

Sentinţa magistraţilor Curţii de Apel Timişoara este definitivă.

În iulie 2015, procurorii anticorupție au decis trimiterea în judecată, sub control judiciar, a fostului președinte al Consiliului Județean Caraș-Severin, Sorin Frunzăverde, acuzat de "săvârșirea infracțiunii de folosire, de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, a influenței ori a autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite".

În același dosar a fost trimis în judecată, în stare de libertate, și fostul vicepreședinte al CJ Caraș-Severin Ionesie Ghiorghioni, acuzat de "folosire, de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, a influenței ori a autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, influențarea declarațiilor (trei infracțiuni), fals intelectual și uz de fals".

Potrivit procurorilor, în perioada cuprinsă între cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidențiale din luna noiembrie 2014, "Sorin Frunzăverde și-a folosit influența pe care o avea în calitatea sa de președinte al CJ Caraș-Severin și de vicepreședinte al unui partid politic (PNL - n.r.), asupra lui Ionesie Ghiorghioni, vicepreședinte al CJ și membru în același partid politic, pentru obținerea unor foloase necuvenite, respectiv să obțină, în al doilea tur de scrutin, un număr mai mare de voturi pentru candidatul formațiunii din care făceau parte și, implicit, să-și consolideze poziția în cadrul acestei formațiuni politice, dar și în plan administrativ, prin condiționarea repartizărilor bugetare de rezultatul votului".

"Ulterior, în zilele de 12 și 13 noiembrie 2014, inculpatul Ghiorghioni Ionesie a luat legătura cu nouă primari cărora le-a solicitat, folosindu-se de autoritatea și influența sa de vicepreședinte al CJ Caraș-Severin, să facă demersuri favorabile în direcția respectivă. De asemenea, pentru a-i determina să procedeze în acest sens, inculpatul Ghiorghioni Ionesie le-a transmis acestora că, de rezultatul votului, vor depinde alocările bugetare efectuate de Consiliul Județean către primării în anii 2015 și 2016, respectiv până la terminarea mandatului conducerii CJ Caraș Severin", arata DNA.

De asemenea, în 18 noiembrie 2014, în urma unui accident rutier provocat de autoturismul pe care îl conducea, soldat cu rănirea ușoară a mai multor persoane, Ghiorghioni a determinat trei persoane să facă declarații necorespunzătoare adevărului, în sensul că acestea au relatat faptul că mașina implicată în coliziune fusese condusă de către una dintre ele, arăta sursa citată.

"Pentru aceasta, Ghiorghioni Ionesie a uzat de mijloace de corupere, constrângere, precum și prin folosirea autorității și influenței sale de vicepreședinte al Consiliului Județean, președinte al unui composesorat și de președinte al unei asociații de vânătoare. De asemenea, în exercitarea atribuțiilor de serviciu de vicepreședinte al Consiliului Județean, Ghiorghioni a emis un act intitulat Împuternicire prin care se atesta în mod neconform realității faptul că în data de 18.11.2014, una din cele trei persoane a fost împuternicită să conducă autoturismul respectiv, aparținând Consiliului Județean Caraș-Severin. Acest act a fost depus ulterior la dosarul de daune al societății de asigurare", conform DNA.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus, în luna mai 2015, punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, față de Sorin Frunzăverde.

Fostul preşedinte alConsiliului Judeţean Caraş-Severin a fost audiat timp de patru ore, în 15 mai, la Direcţia Naţională Anticorupţie, după ce cu o zi înainte anchetatorii au făcut percheziţii la biroul lui Frunzăverde de la CJ şi la locuinţa acestuia din municipiul Reșița.

Perchezițiile au avut loc la doar două zile după ce procurorii DNA au verificat și biroul vicepreședintelui Consiliului Judeţean Caraș-Severin Ionesie Gheorghioni, acesta fiind ulterior arestat preventiv după ce a fost prins în flagrant în timp ce lua mită 20.000 de lei pentru atribuirea unui contract.

Ionesie Ghiorghioni și-a pierdut funcția de vicepreședinte al CJ Caraș-Severin imediat după ce a fost arestat preventiv.

În acel dosar, în noiembrie 2015, Ionesie Ghiorghioni a fost condamnat la șapte ani și patru luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență, iar nepotul său, Adrian Cosmin Ghiorghioni, a fost condamnat la un an și patru luni de închisoare cu suspendare, decizia nefiind definitivă.

Ionesie Gheorghioni a fost deputat PDL de Caraș-Severin în perioada 2004-2008, iar timp de șase ani a fost vicepreședinte al CJ Caraș-Severin, fiind unul din apropiații președintelui instituției, Sorin Frunzăverde.

Sorin Frunzăverde a fost unul dintre liderii PD din 1993 până în anul 2012, când a ales să părăsească acest partid pentru a se înscrie în PNL.

Mediafax

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri