Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Sorin Oprescu, în stare critică în Arestul Central. Avocat: "Există risc de moarte subită"

GALERIE
Sorin Oprescu,
  • Sorin Oprescu,
- +

Sorin Oprescu se află în stare critică, potrivit avocatului Alexandru Chiciu, unul dintre apărătorii primarului suspendat al Capitalei. Aflat în arest preventiv într-un dosar de corupţie, Oprescu a solicitat să fie transferat la Spitalul Universitar pentru a fi consultat de cardiologii care l-au ţinut sub observaţie, însă cererea sa nu a fost aprobată. Totuşi, starea sa de sănătate ar fi una gravă, edilul acuzat de luare de mită simţindu-se  în continuare rău, cu dureri în piept şi o amorţeală a braţului stâng.

Avocatul Alexandru Chiciu a declarat, la România TV, că Sorin Oprescu este în stare critică şi că ar fi trebuit să i se permită accesul la asistenţă medicală de specialitate.

"Acum două zie, Sorin Oprescu a fost dus la un spital civil, Spitalul "Sf. Ioan", ca urmare a deciziei medicului din arest. Ieri durerile din piept au persistat, s-a plâns de asta, ne-a contactat pe noi, avocaţii, şi având în vedere acutizarea acestor probleme, noi am solicitat să fie dus la un spital care să aibă un serviciu de cardiologie performant pentru a putea fi supus la un EKG performant şi o verficare a troponinei, o enzimă cardiacă care este indice de infarct. Iniţial răspunsul ar fi fost favorabil, iar pacientul ar fi fost dus la un spital cu specialitate de cardiologie, dar în această seară răspunsul a fost negativ. (...) Există risc de moarte subită. Acum câtva timp am avut un exemplu groaznic, cu Vadim Tudor care a murit ca urmare a unor probleme de acest tip pe fondul diabetului. A fost activ, a simţit o durere în piept - pe care Sorin Oprescu o simte de două zile -, a fost dus la spital şi seara nu l-am mai avut printre noi. Sunt probleme care se pot acutiza de la o oră la alta", a semnalat avocatul lui Sorin Oprescu.

Apărătorul primarului suspendat al Capitalei a precizat că unul dintre aparţinătorii care l-au vizitat miercuri în arest pe Sorin Oprescu a constatat că acesta "nu simte egal bilateral ultimele două degete de la mâini". "Lucrurile involuează în ceea ce priveşte starea sa de sănătate. (....) Nici poliţia nu a spus «minţiţi» sau «ascundeţi adevărul», ci a spus că poate veni un medic din afară. Dar în arest nu există aparatură şi dacă s-ar pune problema unui EKG portabil, acesta are posibilitatea a doar şase derivaţii de investigaţie pe inimă şi nu 9 sau 12, cât ar avea un EKG performant. Or, Sorin Oprescu are două stenturi pe artera subclavie stângă, cea care oxigenează creierul. Un EKG neperformant nu poate efectua o verificare completă. În plus, nu există posibilitatea unui laborator portabil de analize pentru a i se fa ce acei markeri de infarct. Este impropriu să aduci un medic la un om diabetic, un om cu grave probleme renale, de inimă să îl consulte cu un stetoscop. Nu cerea nimeni să iasă din arest pentru cinci luni, ci să se ducă la un spital, să i se facă investigaţii specializate şi apoi să continue regimul de detenţie", a punctat Alexandru Chiciu.

Avocatul a descris starea gravă în care se află Sorin Oprescu, în opinia sa: "Sorin Oprescu nu a dorit să facem caz de aceste probleme, dar dincolo de calităţile sau viciile noastre ca avocaţi, suntem oameni. Nu pot să trec cu vederea aceste lucruri, că are dureri în piept, pungi la ochi ca urmare a unei insuficienţe renale, că are tensiune fluctuantă pornind de la 9 la 20 şi invers, că nu-şi mai simte degetele şi că are probleme reale de snătate şi se degradează sub ochii mei. Şi un om prezumat nevinovat, şi unul condamnat trebuit trataţi cum se cuvine, într-un spital cu pază, cu mascaţi, cu ce doresc domnii de la arest. Viaţa nu are legătură cu vinovăţia penală", a declarat Alexandru Chiciu.

Centrul medical al Ministerului de Interne a respins, miercuri, solicitarea lui Sorin Oprescu de a fi transferat la un spital din Capitală pentru un consult medical amănunţit. Cererea fusese admisă, iniţial, de Comisia de la Arestul Central al Poliţiei Capitalei.

"Urmare la solicitarea formulată de către persoana arestată preventiv şi încarcerată în arestul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, în data de 23.09.2015, în respectarea prevederilor art. 71 pct. 6 din Legea nr. 254/2013, factorii decizionali (CMDTA Doctor Nicolae Cretzulescu) au stabilit că persoana în cauză poate fi examinată de către un medic nominalizat expres, la locul de deţinere, urmând ca personalul medical ce are în supraveghere persoanele reţinute / arestate preventiv să permită efectuarea acestui consult la nivelul cabinetului medical din interiorul Centrului de Reţinere şi Arestare Preventivă", se arată într-un comunicat al DGPMB, cu precizarea că, în cazul în care starea de sănătate a persoanei private de libertate o impune, medicul ce îl are în supraveghere va decide asupra conduitei terapeutice de urmat.

Cererea lui Sorin Oprescu, unitate medicală pentru un consult de specialitate a fost aprobată miercuri dimineaţă, de Comisia de la Arestul Central al Poliţiei Capitalei. Astfel, fostul edil va fi scos din arestul Poliţiei Capitalei şi dus la Spitalul Militar din Capitală, în cursul zilei de miercuri. Solicitarea de transfer a fost depusă, marţi, la centrul medical al Ministerului de Interne.

Fostul edil Sorin Oprescu, care suferă de diabet şi este cardiac, a primit, miercuri, permisiunea de a fi consultat la Spitalul Militar din Capitală, nu la Spitalul Universitar, acolo unde sunt medicii săi curanți și unde a avut o funcție de conducere, anunţase România TV.

După analiza dosarului, Comisia de la Arestul Central al Poliţiei Capitalei a decis că Oprescu poate fi dus la spital, pentru că probleme sale nu pot fi tratate în penitenciar, iar acesta urma să fie transferat la spital miercuri, sub pază.Totuşi, medicul din arestul central al Poliției Capitalei susține că nu a fost înștiințat că Sorin Oprescu ar fi solicitat să-l consulte un doctor pe care să-l nominalizeze personal, potrivit Agerpres.

La Spitalul Universitar, Sorin Oprescu dorea să fie consultat de doi medici cardiologi, Leonida Gherasim şi Dragoş Vinereanu, de la Spitalul Universitar din Bucureşti.

Sorin Oprescu, primarul suspendat al Capitalei, a fost transportat de urgenţă la spital luni seară, după ce i-a fost rău în Arestul Poliţiei Capitalei. Primele informaţii au fost că Oprescu ar fi suferit un infarct, însă ulterior s-a stabilit că a fost vorba de o criză cardiacă.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri