Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Specii urbane (V): Cluberii

GALERIE
Ioan Milica
  • Ioan Milica
- +

Fiinţele care îşi procură energia vitală de la soare şi care se bucură de beneficiile fotosintezei habar nu au cât de bogată şi de uluitoare e lumea fără seamăn a creaturilor nopţii.

Dragi cititori, din serialul dedicat speciilor urbane se difuzează astăzi un nou episod. Vă rog să lecturaţi articolul dedicat unor creaturi mai extravagante decât ornitorincul australian, mai iuţi de picior decât iguanele din Costa Rica şi ceva mai sofisticate decât cimpanzeii bonobo, imaginându-vă că textul este citit cu vocea teleenciclopedică a doamnei Mariana Zaharescu. În fond, ne concentrăm atenţia asupra vietăţilor care nu ştiu să facă mai nimic altceva decât să şocheze, să danseze şi să sexualizeze.

Aţi ghicit, este vorba despre cluberi. Cuvântul provine din limba engleză (clubber, "trăitor în cluburi"), fiind adoptat la kilogram cu alte cuceriri terminologice ale artei, ştiinţei şi tehnicii occidentale: lobist, corporatist, hair-stylist etc. Mai are rost să umblăm cu cioara vopsită? Monseur scrie, monseur zicem!

Carevasăzică, cluberul e fiinţa al cărei habitat e clubul, iar acest mediu cât se poate de urban ne îndreptăţeşte să o includem fără rezerve în documentarul dedicat speciilor trăitoare la oraş.

Pentru fiinţele diurne care n-au văzut în viaţa lor cum arată un club, facem următorul comentariu. Imaginaţi-vă o hală împânzită de simboluri şi artifacte ale virilităţii şi fertilităţii: embleme, graffiti, postere, utilaje industriale, aparatură electrocasnică, proiecţii video, fond audio asurzitor etc. Precum furnicile care înnebunesc când dau de zahăr, cluberii adoră să se strângă într-un asemenea loc. Iar clubul e cu atât mai ca lumea dacă hala a aparţinut unei foste fabrici sau întreprinderi ctitorite în comunism. Încântarea atinge cote de inundaţie când marea sală e iscusit luminată artificial şi bine garnisită cu echipament audio-video. Altfel spus, pe unde s-au spetit strămoşii, pe-acolo tropotesc urmaşii.

Aşa cum anticipam, înfăţişarea acestor creaturi nocturne e menită să şocheze. Unele specimene sunt mai fioroase decât şopârlele cu guler, altele, mai spăimoase decât vestiţii peşti piranha. Pe de altă parte, exemplarelor care declanşează în privitor paralizia se cuvine să le adăugăm exemplarele care trezesc din moarte chiar şi cei mai îndărătnici feromoni: alunecoase vietăţi nictalope, ameţitoare creaturi termosensibile, unduioase animale chemoluminiscente, ciudate făpturi cameleonice. Fiinţele care îşi procură energia vitală de la soare şi care se bucură de beneficiile fotosintezei habar nu au cât de bogată şi de uluitoare e lumea fără seamăn a creaturilor nopţii.

Comportamentul cluberilor şi cluberiţelor poate fi rezumat printr-un singur cuvânt: dans. Ipostazele habitudinale sunt atât de diverse încât simpla enumerare ar epuiza hârtia tipografică alocată acestui text. Totuşi, nu ne putem reprima pornirea de a scrie că unele specimene dansează de parcă ar fi băgate în priză, altele se unduiesc, şerpuiesc sau se preling, şi, încă şi mai şi, altele par marmure vii, mişcând spasmodic doar câte-o extremitate, fie aceasta mână, talpă, ureche, deget, limbă sau coadă (a ochiului, desigur).

Ar fi păcat dacă cititorii ar concluziona că varietatea figurilor de dans este expresia estetică înaltă a integrării în absolut. Nu, nicidecum. În limbajul cluberilor se zice, nu fără un oarecare temei, că clubingul e o formă mai evoluată de „animăleală” şi nu putem preciza dacă termenul se referă la întoarcerea omului la condiţia de animal sau, dimpotrivă, la înălţarea animalului la rangul de om.

Oricum ar fi, în club se dansează în draci. Ba, unii şoptesc pe la colţuri că un cluber autentic se dă de ceasul morţii să arate că dictonul „Trăieşte clipa!” încă are prestigiu, elasticitate şi sens.

La cluberi, ca şi la cimpanzeii bonobo, socializarea se desfăşoară sub forma sexualizării. Vrea cineva să comunice cu altcineva? Pac! Are cineva o dispută cu altcineva? Ţac! Sexul este moneda curentă, liantul cel mai puternic şi cel mai eficient anihilator de tensiuni.

În acest ecosistem ferit de raza orbitoare a soarelui, totul are sau poate avea conotaţie sexuală. Până şi neprihănita lumină a zorilor îi poate duce pe unii cu gândul la prostii.

De ce să lungim vorba? În club e ca-n politică: una zici, alta gândeşti, una gândeşti, alta faci, aşa că, oricum ar fi, socoteala de acasă nu se potriveşte cu daravela din club.

De altfel, între cluberi şi politicieni asemănările de gen sunt atât de pregnante, încât îţi vine să te cruceşti atunci când descoperi cât de firave sunt diferenţele specifice! Aşa-i în club, aşa-i în politică, aşa-i în viaţă: râdem, glumim, dansăm şi plătim! 

Ioan Milică este conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii "Al.I. Cuza” Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri