Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Spondiloza cervicală: gimnastica medicală ţine simptomele la distanţă!

GALERIE
spondiloza cervicala
  • spondiloza cervicala
- +

Atenţie: chiar dacă amorţelile în mâini, ameţelile şi starea de slăbiciune dispar după curele de fizio şi kinetoterapie, nu trebuie să renunţaţi la gimnastica medicală. Pentru ca simptomele neplăcute ale spondilozei cervicale să nu reapară sau pentru ca aceste crize să fie cât mai rare, este obligatorie practicarea constantă a gimnasticii medicale. Asta înseamnă ca pacientul să facă zi de zi exerciţiile învăţate la curele de kinetoterapie.

Prof. dr. Rodica Chiriac, Clinica de Reumatologie din cadrul Spitalului de Recuperare Iaşi: „Apariţia osteofitelor (n.r. - ciocuri pe coloană) este în legătură cu procesul de degradare a coloanei vertebrale. Având o anumită rezistenţă, coloana se degradează mai repede atunci când este „folosită necorespunzător“. Ce înseamnă aceasta? În primul rând, coloana lucrează în încărcare - susţine capul, braţele, ceea ce ducem sau ridicăm cu braţele. La aceste greutăţi, pe care trebuie să le susţină, se adaugă mişcările permanente în care angajăm coloana - toate mişcările, gesturile profesionale, gesturile de zi cu zi se realizează cu aceste angajări ale coloanei. Dacă la aceste mişcări realizate incorect se adaugă poziţiii vicioase de stat pe scaun, la birou sau la volan degradarea coloanei este mai rapidă. Din păcate nu suntem învăţaţi de mici cum să ne ridicăm corect din pat, cum să stăm corect pe scaun, cum să facem gestualitate corectă în timpul programului profesional. Toată această utilizare intensivă şi de multe ori incorectă consumă structurile articulare care se degradează. Şi această degradare face să apară la marginea osului acele producţii numite osteofite. Concomitent se degradează şi cartilagiul care acoperă osul articular. Pe zi ce trece, cartilagiul îşi pierde proprietăţile lui de lubrefiere şi de facilitare a mişcării, ceea ce duce la degradarea întregii articulaţii. Spondiloza este o afecţiune degenerativă a coloanei „distribuită“ pe întreaga coloană, de sus până jos. Mai des apare însă în regiunea lombară (n.r. - în zona şalelor) şi în regiunea cervicală (n.r. - zona gâtului). Cea care poate fi cauza ameţelilor, vertijului este spondiloza cervicală.

Ce trebuie făcut când apar simptomele? ameţeala, vâjâielile în urechi, amorţeli ale mâinilor

Tratamentul este de lungă durată şi înseamnă în primul rând efectuarea constantă a gimnasticii medicale. Medicamentele şi fizioterapia ajută doar atunci când se acutizează simptomele. De exemplu, când apar dureri se pot administra pentru o perioadă antiinflamatoare, antalgice, decontracturante. Ameţeala, vâjâielile în urechi, pot fi şi ele reduse prin administrarea unor medicamente pentru o perioadă limitată de timp. De asemenea, procedeele fizioterapeutice remit simptomele zgomotoase, ameţelile şi durerile în interval de câteva săptămâni. Procedeele de fizioterapie vor urmări decontractarea musculaturii cervicale prin ionizări, curenţi dinamici, împachetări cu parafină, masaj. Şi laseroterapia este indicată, durerea, inflamaţia având un foarte bun răspuns la terapia laser. De altfel, întreg aparatul locomotor răspunde foarte bine la tot ce înseamnă fizioterapie. Dar, atenţie, fizioterapia nu are valoare profilactică. Ajută în etapele acute, când simptomele sunt zgomotoase şi aduc pacientul la medic. Însă, pentru ca să nu reapară sau pentru ca aceste crize să fie cât mai rare este obligatorie practicarea constantă a gimnasticii medicale. Bineînţeles, kinetoterapia se recomandă şi în fazele acute. Dar, dacă după fizioterapie şi gimnastică s-au estompat simptomele - ameţeli, dureri, vertij etc. - asta nu înseamnă „să ne culcăm pe o ureche“. Gimnastica este obligatoriu să fie efectuată în continuare. Şi asta înseamnă că trebuie practicată constant. Sunt exerciţii uşoare care pot fi făcute zilnic, acasă. Atenţie însă: aceste exerciţii trebuie efectuate acasă, abia după ce au fost învăţate de la kinetoterapeuţi“.

Mişcările de zi de zi nu înseamnă gimnastică medicală

Kinetoterapia (n.r. - gimnastica medicală) nu numai că ne scoate din suferinţă în perioada acută, dar, practicată constant, are rol profilactic. Adică simptomele supărătoare nu vor mai reapărea atât de des. Repet: mişcările de gimnastică medicală specifice afecţiunilor coloanei, inclusiv spondilozei cervicale, trebuie învăţate de la oameni specializaţi. Şi, atenţie: mişcările de zi de zi nu trebuie confundate cu gimnastica medicală. Toţi facem mişcare - mergem la serviciu, scriem, spălăm vase, dăm cu aspiratorul. Însă, de cele mai multe ori, acestea sunt mişcări de uzură, efectuate adesea vicios. Mişcări care se fac repetat în mod prelungit reprezintă tot o uzură pentru coloană, articulaţii, cartilagii. Niciodată nu o să spălăm o farfurie ducând mâna de la nivel vertical până la nivel inferior; de obicei, în mişcările zilnice folosim un unghi foarte mic pentru articulaţie. Pentru ca acel cartilaj al articulaţiei să-şi menţină fiabilitatea trebuie făcută mişcarea amplă. De aceea este importantă gimnastica medicală zilnică. Este necesar a executa această gimnastică zilnic, cel puţin 10-15 minute, seara, la sfârşitul activităţii. Programul trebuie alcătuit de un specialist în kinetoterapie. Şi vreau să mai subliniez ceva: a merge la o sală de gimnastică, de fitness fără un consult medical, fără o indicaţie medicală este de multe ori un abuz şi poate face mai mult rău unei persoane cu afecţiuni ale coloanei“.

Spondiloza cervicală se manifestă prin dureri, amorţeli în mâiini, până la ameţeli şi căderi din picioare

Spondiloza este forma de reumatism degenerativ produsă de uzura discurilor intervertebrale, însoţită de reacţii de reparare (osteofite) la nivelul corpilor vertebrali. Osteofitul este termenul ştiinţific pentru termenul popular cioc pe coloană. Această expresie foarte plastică exprimă însă adevărul - pe radiografie toate aceste producţii osoase, legate de procesul de degenerare, de uzură a coloanei vertebrale, arată ca nişte ciocuri. Pot fi mai mari, mai mici şi uneori chiar foarte mari - peste un centimetru. Osteofitul este un proces de reparaţie osoasă care apare în jurul discurilor sau cartilajelor şi nu stă întotdeauna la baza suferinţei dureroase din spondiloză. Suferinţa în spondiloza cervicală este provocată de degradarea cartilagiului articulaţiei şi de afectarea discurilor intrevertebrale; doar în cazuri foarte rare simptomele neplăcute pot fi cauzate de excrescenţele osteofitice. Deseori pacienţii sunt speriaţi când află de existenţa acestor „ciocuri de papagal“. Însă, în urma discuţiilor, pacienţii realizează că simptomele neplăcute reapar fie în legătură cu modificările meteorologice, fie după eforturi prelungite sau din cauza unor poziţii şi mişcări vicioase, fie din cauza unei expuneri la frig sau la curent.

Durerea

Durerea are caracter mecanic şi apare în special la oboseală, la statul mult în picioare. Durerea şi disconfortul articular apar numai atunci când scade tonusul muscular şi apar poziţiile vicioase prin deplasări ale discului intervertebral.

Amorţeli, furnicături

Din coloana cervicală (n.r. - zona gâtului) ies nervii pentru membrul superior, iar din coloana lombară (n.r. - zona şalelor) ies nervii pentru membrul inferior. În consecinţă, dacă este vorba de o spondiloză cervicală vor exista simptome în zona braţelor - vor apărea amorţeli şi furnicături în mâini, acestea fiind expresia suferinţei nervilor coloanei. Când un nerv este iritat sau compresat, aşa cum se întâmplă în cazul acestor procese degenerative, apar amorţelile, furnicăturile, scăderea de forţă musculară.

Ameţeli

Ameţelile şi pierderea echilibrului (n.r. - unii bolnavi nu se pot ţine pe picioare) sunt simptomele care „sperie“ cel mai tare pacienţii cu spondiloză cervicală. De ce apar acestea? Artera care irigă partea posterioară a creierului are traiectul prin coloana cervicală. Artera poate fi comprimată din cauza procesului de degenerare a coloanei şi atunci nu mai ajunge suficient sânge pentru a oxigena creierul. În consecinţă, apar ameţelile, vâjâiala în ureche, căderile din picioare. Aceste simptome pot fi provocate sau accentuate de înclinarea sau rotirea bruscă a capului. De altfel, marea majoritate a bolnavilor cu spondiloză cervicală se adresează medicului când apar aceste probleme care îi sperie foarte tare.

Gimnastica zilnică executată cu perseverenţă şi corectarea precoce a poziţiilor vicioase ale coloanei: acestea sunt cele mai importante elemente de combatere a simptomelor neplăcute ale spindilozei cervicale.

Persoanele cu spondiloză cervicală trebuie să se odihnească fără a sprijini capul pe perne înalte, folosind doar un sul introdus sub ceafă.

Restabilirea funcţionalităţii musculaturii cervicale prin gimnastică şi masaj îndepărtează simptomele neplăcute din spondiloză.

Pacienţii trebuie să execute zilnic mişcări de gimnastică antagonică de extensie, flexie şi rotaţie a capului până la dispariţia durerilor musculare şi nevralgice.

Apariţia spondilozei poate fi prevenită dacă se combat zilnic cu perseverenţă poziţiile vicioase ale coloanei, începând din adolescenţă.

Trebuie să se evite poziţiile îndelungate cu capul flexat ( n.r. - înclinat). În cazul în care profesia impune o asemenea poziţie, este bine să se execute periodic mişcări de redresare fără a întrerupe activitatea profesională.

Tratamentele medicamentoase sunt doar ajutătoare pentru combaterea simptomelor neplăcute în fazele evolutive ale bolii.

Baza tratamentului profilactic şi curativ o asigură gimnastica zilnică executată cu perseverenţă şi corectarea precoce a poziţiilor vicioase ale coloanei cervicale în timpul şi la sfârşitul activităţii profesionale.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri