Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Staţiunile de cercetare din agricultură din judeţ au fentat statul cu 13,5 milioane lei

GALERIE
cercetare agricola
  • cercetare agricola
- +

Mai bine de jumătate din valoarea totala a restantelor ii revine Staţiunii de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură din Miroslava.

Cercetarea în domeniul agricol se face la Iaşi cu datorii de peste 13,5 milioane lei la bugetul general al statului. Situaţia de la Iaşi nu este singulară, staţiunile de cercetare din toată ţara confruntându-se cu această problemă, motiv pentru care actualul ministru al Agriculturii a anunţat că există posibilitatea ca ministerul de resort să preia activitatea tuturor staţiunilor.

Cercetarea agricolă românească se află practic în colaps, are datorii de 200 de milioane de lei, iar din numărul mare de cercetători actualmente mai sunt mai puţin de 400 şi din păcate toţi sunt la o vârstă înaintată. Personalul, cu totul, reprezintă doar 3.000 de angajaţi şi suprafeţele pe care le mai deţine cercetarea agricolă se ridică la doar 30.000 de hectare. Propunerea noastră este ca, împreună cu Ministerul Educaţiei, să avem un institut naţional care să înglobeze toată cercetarea. ASAS (Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Şişeşti”) să rămână for de consacrare ştiinţifică, iar Institutul Naţional de Cercetare, pe modelul celui din Franţa, să primească fondurile necesare”, a declarat Achim Irimescu, în cadrul Senatului, potrivit Agerpres.

La Iaşi, staţiunile de cercetare din domeniul agricol înregistrează datorii la bugetul public de peste 13,5 milioane lei, mai bine de jumătate din această sumă revenindu-i Staţiunii de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură din Miroslava. Potrivit informaţiilor oferite de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) la nivelul lunii martie, SCDP Iaşi funcţionează pe două coduri de identificare fiscală, pe acestea înregistrându-se datorii totale de peste 8,1 milioane lei, din care trei milioane lei sunt accesorii calculate la taxele fiscale neachitate în termen. SCDP Iaşi a fost înfiinţată încă din 1977 şi funcţionează sub actuala formă juridică din 1993, după care a ajuns în subordinea ASAS în 2009, prin Legea 45, conform propriului site. Pomicola Iaşi comercializează fructe proaspete şi suc natural din mere prin depozitul frigorific de la Sârca, dar şi plante dendrologice şi material săditor pomocol, peste 100.000 de bucăţi anual. Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare Agricolă pentru Vinicultură şi Vinificaţie Iaşi, care figurează în evidenţele ANAF tot cu două coduri de identificare fiscală, pe ambele fiind înregistrate datorii totale de 4,5 milioane lei, din care 850.000 lei sunt accesorii. SCDAVV este şi implicată într-un dosar instrumentat de DNA Iaşi, în care statul ar fi fost prejudiciat cu peste 9 milioane de euro. În acest caz, omul de afaceri ieşean Bogdan Cihodaru a fost trimis în judecată alături de alte persoane care l-ar fi ajutat să obţină ilegal terenuri ale Staţiunii de Cercetare Viticolă.

Ultima Staţiune de Cercetare Agricolă ce figurează cu datorii la bugetul de stat este unitatea din Podu Iloaiei. Aceasta are datorii totale de circa 1,8 milioane lei, din care peste un milion de lei sunt accesorii. Principalul obiectiv al staţiunii din Podu Iloaiei este de a crea soiuri şi hibrizi la toate plantele de câmp adaptate la condiţiile climatice pentru zona de nord a României. Ministerul Finanţelor Publice nu publică bilanţurile staţiunilor de cercetare, astfel că nu există date publice referitoare la activitatea economică desfăşurată de la înfiinţare.  

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri