Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

STENOGRAME cu soţii DOROBĂŢ: "Te sfătuiesc să fii drăguţ şi să nu te enervezi! Da?”

GALERIE
retinere Gheorghe Dorobat - medalion Carmen Dorobat
  • retinere Gheorghe Dorobat - medalion Carmen Dorobat
- +

Dosarul de corupţie în care sunt implicaţi soţii Carmen şi Gheorghe Dorobăţ, ambii cadre universitare la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) “Gr.T. Popa” din Iaşi, ar putea avea repercusiuni şi asupra studenţilor care au dat şpagă pentru a promova la examene.

Potrivit unor informaţii obţinute de “Ziarul de Iaşi”, procurorul ieşean Oana Andreea Nica a început urmărirea penală în acest caz şi pentru infracţiunea de dare de mită, cercetările urmând a se îndrepta împotriva studenţilor.

LISTA RUŞINII CU STUDENŢII CARE AU DAT BANI PENTRU EXAMEN

Cele 20 de carnete de student cu “file” de 100 de euro, descoperite de anchetatori în biroul lui Carmen Dorobăţ, de la Spitalul de Boli Infecţioase, reprezintă doar cireaşa de pe tort pentru procurorii DNA.

În aceeaşi zi, procurorii au discutat cu o persoană de la UMF, care este martor cu identitate protejată în acest dosar şi care “a confirmat aceste practici pe care le au unele cadre didactice ale UMF de colectare a mitei de la studenţii interesaţi”, după cum se arată în ordonanţele procurorilor, obţinute de “Ziarul de Iaşi”.

CITIŢI ŞI: La UMF e mai rău ca după cutremur. Studenţii cer consultanţă la DNA împotriva corupţiei

De asemenea, în aceleaşi documente se mai precizează că aceste “practici” funcţionează de “ani de zile” şi că implicaţi sunt şi soţii Dorobăţ.

După discuţia cu martorul protejat, procurorii au primit informaţia că a doua zi, vineri, 30 ianuarie, o nouă serie de studenţi va merge la Spitalul de Boli Infecţioase pentru a-i remite lui Carmen Dorobăţ mită.

30 de studenţi erau “programaţi” în acea zi pentru a plăti fiecare câte 100 de euro, au mai spus anchetatorii, aceştia precizând că examenul pe care tinerii îl cumpărau urma să aibă loc în aceeaşi zi, la ora 15.00.

Studenţii au intrat în biroul lui Dorobăţ între orele 9.00 şi 10.30, lăsând carnetele cu bani.
La 10.35, procurorii DNA au descins în birou şi au găsit 18 carnete de student şi două plicuri, conţinând suma totală de 2.000 de euro.

Stenograme incluse în dosar

Înainte de venirea procurorilor, la ora 9.41, Carmen Dorobăţ şi-a sunat soţul şi a discutat cu acesta despre faptul că notele de la proba practică a examenului de Anestezie Generală nu erau încă afişate.
 
Potrivit procurorilor, Dorobăţ i-a spus soţului să îi primească pe toţi şi la examenul teoretic, deşi mulţi dintre tineri nu promovaseră proba practică.

“Ca să nu spună vreunul că...” şi “Deci eu te sfătuiesc să fii drăguţ şi să nu te enervezi! Da?”, i-ar fi spus Carmen Dorobăţ soţului, potrivit interceptărilor de la dosar.
 
CITIŢI ŞI:
 
Ulterior flagrantului de la Spitalul de Boli Infecţioase, procurorii au mers la Spitalul de Neurochirurgie, unde au identificat lucrările la disciplina de Anestezie Generală, aflând că majoritatea studenţilor nu obţinuse nota 5.

Cum au motivat procurorii arestarea

În referatul de propunere a arestării întocmit pe numele soţilor Dorobăţ, procurorii DNA spun că lăsarea în libertate a celor doi doctori ar afecta grav încrederea opiniei publice, invocând, de asemenea, “ascendentul” pe care cei doi soţi l-ar avea asupra studenţilor, fapt dovedit şi cunoscut de aceştia din generaţie în generaţie.
 
GALERIE FOTO cu reţinerea soţilor Dorobăţ
 
“Activitatea lor se caracterizează, în mod concret, printr-un număr mare de acte materiale, inculpaţii dovedind o persistenţă infracţională rar întâlnită, o abilitate, specializare şi o îndrăzneală infracţională ieşite din comun. Urmărirea penală demarată în cauză converge spre demascarea unui sistem nociv de promovare a examenelor susţinute în cadrul UMF Iaşi, practică perpetuată creând convingerea în rândul studenţilor că, fără a da diferite sume de bani celor doi inculpaţi, nu pot promova examene indiferent de cunoştinţele pe care le aveau”, au precizat procurorii DNA Iaşi.
 
Referatul procurorilor îl puteţi citi  AICI
 
Aceştia au mai arătat că soţii Dorobăţ ar trebui să constituie “un exemplu de cinste şi de moralitate pentru studenţii a căror carieră o îndrumă, cât şi pentru mediul academic din care provin”.

Propunerea de arestare a procurorului Nica a fost admisă de Tribunal, sâmbătă seara. Soţii Dorobăţ au contestat decizia, zilele următoare urmând a fi prezentaţi din nou instanţei. Avocatul doctorilor, Ionel Nechita, a declarat că aceştia nu au dat declaraţii până în acest moment.
 
Conducerea UMF a reacţionat ieri: universitarii - suspendaţi, elevii - anchetaţi

Medicii implicaţi în scandalul de la UMF Iaşi au fost suspendaţi din funcţie, iar studenţii care au dat bani pentru examene riscă să fie exmatriculaţi.
 
Ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, rectorul Universităţii  de Medicină şi Farmacie “Gr.T. Popa”, Vasile Astărăstoae (foto), a declarat că medicii Carmen Dorobăţ, Gheorghe Dorobăţ şi Dumitru Păduraru nu vor mai ocupa nicio funcţie în cadrul instituţei după ce au fost acuzaţi de fapte de corupţie şi au încălcat regulamentul universităţii.
 
La articolul şapte se spune foarte clar: «în sfera relaţiilor dintre membrii comunităţii academice constituie încălcări ale obligaţiei de integritate: pretinderea sau acceptarea de favoruri de orice natură, inclusiv sexuală; pretinderea sau acceptarea de cadouri sau alte foloase materiale». În aceste condiţii, deşi acţionează prezumţia de nevinovăţie, până când se termină ancheta judiciară, cadrele didactice sunt suspendate din orice funcţie sau activitate”, a precizat Vasile Astărăstoae.
 
În acest caz, Comisia de Etică a UMF Iaşi se va întruni pentru a stabili ce măsuri vor fi luate împotriva celor trei medici. De asemenea, studenţii care au dat mită pentru a obţine nota 9 la examenul de “Anestezie Generală” vor fi anchetaţi de aceeaşi comisie, iar dacă vor fi găsiţi vinovaţi, riscă să fie exmatriculaţi.

Druguş cere colaborarea studenţilor

Cât timp noi nu avem informaţiile decât din presă, iar până vom primi informaţiile directe, am decis ca atât cadrele didactice cât şi studenţii care au încercat să cumpere un examen, dacă este real, să fie anchetaţi de către Comisia de Etică, dincolo de ancheta judiciară. Această comisie va analiza şi va propune Senatului (universităţii – n.r.) măsurile care se impun”, a explicat Vasile Astarăstoae.

Acesta a adăugat şi faptul că există posibilitatea ca cei trei medici, Carmen Dorobăţ, Gheorghe Dorobăţ şi Dumitru Păduraru, să fie excluşi din sistemul de învăţământ, dacă faptele de care sunt acuzaţi se dovedesc a fi adevărate.

Chiar dacă scandalul şpăgii de la UMF este în plină desfăşurare, conducerea unităţii nu a primit nicio reclamaţie în acest sens şi nu a fost semnalat niciun caz.
Acest lucru a fost catalogat de reprezentanţii instituţiei drept “lipsă de comunicare” şi le cere studenţii, printr-o scrisoare publică, colaborarea.
 
Evenimentele din ultimele zile au demonstrat o lipsă de comunicare şi poate de încredere a unor studenţi în instituţia pe care o reprezentăm. De aceea, fac un apel la dvs. pentru a semnala orice tip de probleme care vă afectează buna pregătire şi orice tip de acţiune resimţită în cadrul activităţii voastre. Uşa directorului general este permanent deschisă studenţilor care vor să semnaleze anumite probleme, iar la solicitarea dvs se poate stabili o zi pentru audienţe. Vrem să vă asigurăm, dragi studenţi, că formarea profesională şi protecţia dvs. sunt obiectivele noastre”, semnează Daniela Druguş, director general UMF Iaşi (foto)
 
ISTORIA SCANDALULUI DE LA UMF:

BOMBĂ! SEX ŞI ŞPĂGI LA EXAMENE LA UMF IAŞI

 Procurorii DNA Iaşi au detonat ieri o bombă în mediul universitar: trei doctori, toţi cadre didactice la UMF, au fost duşi la audieri într-un dosar de corupţie. Managerul Spitalului de Boli Infecţioase, Carmen Dorobăţ, soţul acesteia, Gheorghe - şef de secţie la Spitalul de Neurochirurgie şi dr. Dumitru Păduraru sunt cercetaţi pentru luare de mită.  


Lucia AMORĂRIŢEI, Ionuţ BENEA

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri