Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Crochiuri economice

Stimulente morale şi financiare pentru gradele mici

GALERIE
militari-romani
  • militari-romani
- +

Apărut ceva mai târziu în corpul militarilor, soldatul/ gradatul profesionist s-a pomenit omis de la drepturi pe care purtătorii altor grade, dar şi maiştrii militari, le aveau stabilite prin lege.

O corecţie propusă recent în materie legislativă dă garanţii de îndreptare a inechităţii ca atare, raţionamentul fiind acela că ”În actualul context de securitate, soldaţii şi gradaţii profesionişti îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii ca ofiţerii, maiştrii militari şi subofiţerii, pentru îndeplinirea tuturor misiunilor (...)” (Cf. Expunere de motive la Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative care reglementează domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale, dlaj.mapn.ro). Din cuprinsul proiectului de lege – menit să modifice nu mai puţin de cinci legi - rezultă că se instituie pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti (SGP) anumite stimulente morale şi financiare, atât pentru perioada cât se află în activitate, cât şi după trecerea în rezervă.

Astfel, corecţiile aduse Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare şi Legii nr. 384/2006 privind statutul SGP, vor permite ca la împlinirea vârstei care conferă dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare, SGP să beneficieze deplin de statutul de pensionar militar. În plus, ”dacă li s-a conferit Semnul onorific În Serviciul Patriei pentru 15, 20 şi 25 de ani de activitate în domeniile apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale, beneficiază de un spor de 10%, 15% şi, respectiv, 20% din cuantumul pensiei”. Aceasta devine posibil prin adaptarea coresponzătoare a Legii nr. 573/2004 privind Semnul onorific În Serviciul Patriei pentru ofiţeri şi funcţionari publici cu statut special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de ofiţeri, dar şi a Legii nr. 574/2004 privind Semnul onorific

În Serviciul Patriei pentru maiştri militari, subofiţeri şi pentru funcţionari publici cu statut special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de maiştri militari şi subofiţeri. Ca pensionari militari, prin adaptarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, SGP (foşti activi) pot primi bilete de tratament balnear şi de recuperare, inclusiv gratuit ”pentru pensionarii de invaliditate, în cadrul programului de recuperare avizat de comisia de expertiză medico-militară, pe baza propunerilor formulate de medicul specialist din cadrul spitalului din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi securitate naţională, pe lângă care funcţionează aceasta”.

Când e vorba de perioada activă, aceiaşi SGP, urmare unei modificări vizând Legea nr. 384/2006 privind SGP, ”beneficiază de încadrarea în condiţii deosebite, speciale şi alte condiţii a activităţii pe care o desfăşoară sau a locului de muncă unde lucrează, conform legislaţiei aplicabile cadrelor militare în activitate”. Măsurile la care ne referim sunt justificate, aşa cum suţine iniţiatorul proiectului comentat aici, de necesitatea ”definitivării profesionalizării instituţiei militare, contribuind la creşterea calităţii resursei umane şi, în consecinţă, a predictibilităţii eficienţei îndeplinirii misiunilor acesteia”. Însă, chiar dacă n-o declară foarte direct, tot prin acest demers, se încearcă - pe calea motivării pecuniare – evitarea unor situaţii de instabilitate a acestei structuri de personal militar, datorate unor drepturi stabilite pe baze eronate.

Evident, pe de altă parte, se urmăreşte creşterea interesului manifestat de tineri faţă de profesia militară, făcându-se apel şi la mijloace care nu ţin doar de patriotism, simboluri, istorie etc. De subliniat că, suspendarea îndeplinirii serviciului militar obligatoriu, pe timp de pace, care a dus la dispariţia din peisajul cunoscut a militarului în termen, a făcut ca SGP să capete importanţă aparte, de calitatea profesională a lui depinzând îndeplinirea rolului asumat în NATO de armata noastră.  

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri