Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ştiri din sport, multe şi mărunte

GALERIE
selby-snooker
  • selby-snooker
- +
 
 
Cât va câştiga Astra Giurgiu  din prezenţa în Cupele Europene

În ciuda problemelor financiare cu care se confruntă, Astra Giurgiu a cucerit titlul de campioană pentru prima dată în istoria clubului, iar această performanţă, cumulată cu banii primiţi de la UEFA pentru participarea în cupele europene, poate ajuta clubul să depăşească impasul financiar. Liga Profesionistă trebuie să vireze în conturile giurgiuvenilor 3,5 milioane de euro pentru cucerirea trofeului de campioană. Din partea forului continental, Astra va primi 400.000 de euro, doar dacă trece de turul trei preliminar al Ligii Campionilor. Dacă va fi învinsă în play-off-ul Ligii, elevii antrenaţi de Marius Şumudică vor încasa trei milioane de euro şi vor fi calificaţi automat în grupele Europa League. În cazul în care va trece de play-off şi se califica în grupele Champions League, Astra va încasa 14 milioane de euro, 1,5 milioane pentru o victorie în grupe şi 500.000 de euro pentru un egal.  Pe ruta din Europa League banii sunt mai puţini, dar nu de neglijat pentru echipele din campionatul României. Pentru calificarea în grupele celei de-a doua competiţie europeană intercluburi, fiecare club primeşte de la UEFA 2,4 milioane de euro, 360.000 de euro pentru o victorie în grupe, 120.000 pentru un egal, dar şi 500.000 de euro din postura de câştigătoare a grupei. 

 

Leicester sărbătoreşte şi la snooker
Mark Selby a câştigat, luni, Campionatul Mondial de snooker, ediţia 2016, scor 18-14, împotriva chinezului Ding Junhui, finala fiind disputată la Crucible. Bufonul din Leicester” a intrat în posesia titlului suprem pentru a doua oară în carieră, învingându-l pe Ding Junhui cu acelaşi scor cu care l-a învins şi pe Ronnie O’Sullivan în 2014. Selby a fost mai puternic din punct de vedere psihic şi a făcut un joc tactic perfect, jucătorul englez conducând finala de la început până la sfârşit. În aceeaşi seară în care Selby câştiga un nou titlu mondial la Snooker, Leicester City, echipa din oraşul natal al lui Mark Selby, a câştigat titlul de campioană a Angliei. “Este incredibil ce performanţă au reuşit, mai ales că vorbim despre un club care vine dintr-un oraş atât de mic. Îi felicit pe jucători şi pe Claudio Ranieri”, a conchis proaspătul campion mondial la snooker.
 
 
Final Four la handbal masculin
PSG-Kielce şi THW Kiel-Vesprem sunt meciurile din turneul Final Four al Ligii Campionilor la handbal masculin, competiţie care se va desfăşura pe 28 şi 29 mai, la Köln. Sorţii au decis ca în prima partidă să se înfrunte PSG şi Kielce, iar în a doua THW Kiel şi Veszprem. În urma acestei trageri la sorţi, o echipă va juca sigur în premieră în finala Ligii Campionilor. Kielce a mai jucat de două ori la Köln, în 2013 şi 2015, dar nu a trecut niciodată de semifinale. PSG va evolua pentru prima dată în această fază a competiţiei, după ce în ultimii doi ani a fost eliminată de Veszprem în sferturile de finală. Dintre cele 4 echipe, doar THW Kiel a câştigat Liga Campionilor, ultima dată în urmă cu patru ani, după o finală cu Atletico Madrid. Veszprem este finalista ultimei ediţii a întrecerii, campioana Ungariei fiind învinsă de FC Barcelona în 2015. Tot ieri s-au stabilit şi semifinalele turneului Final Four al Cupei EHF, programat în 14-15 mai, la Nantes: Chambéry (Franţa) - Göppingen (Germania) şi Nantes (Franţa) - Granollers (Spania).
 
Campioana autogolurilor
VfB Stuttgart, echipa fotbalistului român Alexandru Maxim, a marcat şapte autogoluri în actuala ediţie de campionat, record pentru Bundesliga, contraperformanţă ce are legătură cu clasarea pe penultimul loc, 17, cu două etape rămase.  Maxim, titularizat după o lungă perioadă, a dat două pase de gol, dar Stuttgart a fost surclasată luni în deplasare de Werder Bremen (2-6). Italianul Federico Barba a înscris unul din golurile oaspeţilor, însă a marcat şi în propria poartă, şvabii ajungând la şapte autogoluri în actuala stagiune, record pentru Bundesliga. În ceea ce priveşte atacul, Stuttgart are un bilanţ foarte onorabil, 48 de goluri înscrise. Apărarea este însă cea mai slabă din campionat, 69 de goluri primite, 10 mai mult decât deja retrogradata Hannover.
 
Cupa Rusiei la Zenit
 Zenit Sankt Petersburg a câştigat finala Cupei Rusiei, după ce a învins, pe ŢSKA Moscova, scor 4-1, pe stadionul din Kazan. Echipa din capitala Rusiei a evoluat o jumătate de oră cu un om în minus, după eliminarea lui Vasili Berezuţki. Aflată pe locul 4 în campionatul Rusiei, cu tot atâtea etape rămase de disputat până la finalul sezonului, Zenit Sankt Petersburg a  deschis scorul în minutul 34, prin Hulk, care a transformat o lovitură de la 11 metri.  Echipa moscovită a revenit imediat în joc şi a restabilit egalitatea, prin Olanare, la numai două minute. După pauză, Zenit a preluat din nou conducerea, prin Kokorin. Atacantul brazilian Hulk a desprins echipa lui Andre Villas Boas la 3-1, după ce a executat perfect un penalty. După eliminarea lui Berezuţki, formaţia pregătită de Leonid Slutţki nu a mai contat în atac şi Zenit a mai punctat o dată, prin Iusupov, în minutul 70. Echipa lui Andre Villas Boas a ajuns în acest sezon al Ligii Campionilor, de Benfica Lisabona, în optimile de finală ale competiţiei.
 
Burnley a promovat în Premier League
Burnley a câştigat, luni seară, meciul de pe teren propriu cu Queens Park Rangers, scor 1-0, şi a promovat în prima liga engleză de fotbal. Vokes a înscris golul victoriei pentru gazde în minutul 61, iar Burnley a devenit noul lider  al ligii secunde, Championship, cu 90 de puncte, cu o etapă înainte de final. Middlesbrough şi Brighton au câte 88 de puncte şi se vor confrunta în ultima rundă, ceea ce înseamnă că în acel meci se va decide a doua echipă care promovează direct  în Premier League. Un rezultat de egalitate este suficient pentru Middlesbrough, întrucât au golaveraj superior.Burnley este neînvinsă de 23 de partide în campionat. Echipa antrenată de Sean Dyche a stat doar un an în Championship, după ce a retrogradat din Premier League în sezonul 2014-2015 (de pe locul 19).
 
 
Anchetă în tenisul francez
Federaţia Franceză de Tenis a fost percheziţionată, ieri, de către autorităţile din Franţa, ca urmare a unei anchete în care sunt suspiciuni de deturnare de fonduri şi trafic de influenţă. Biroul preşedintelui Jean Gachassin a fost o ţintă a procurorilor, care investighează atât acţiunile acestuia, cât şi ale Federaţiei Franceze. Cercetarea s-a concentrat asupra unei posibil trafic de bilete pentru Roland Garros. Ancheta a demarat pe fondul unor tensiuni la nivel înalt între preşedintele Jean Gachassin şi Gilbert Ysern, fostul director general al FFT şi al turneului de la Roland Garros, demis la începutul lunii februarie. Acesta din urmă a fost înlocuit cu Guy Forget.Presa franceză relatează faptul că Jean Gachassin ar fi vândut bilete unui prieten care deţine o agenţie de turism, acesta din urmă comercializându-le apoi la un preţ de cinci ori mai mare. În schimb, preşedintele FFT ar fi fost invitat la deplasările Federaţiei Franceze de Rugby în Turneul celor 6 Naţiuni, toate cheltuielile fiind, desigur, suportate de agenţia de turism care este parte în această anchetă.
 
Fair-play financiar
Conducerea clubului Bournemouth va fi nevoiţi să plătească 7,6 milioane de lire sterline, aproximativ 9,7 milioane de euro, pentru încălcarea regulilor Fair-Play-ului Financiar, după ce în sezonul trecut au acumulat datorii uriaşe în tentativa lor de a ajunge în Premier League. Forurile din Anglia nu au confirmat mărimea penalităţii, dar au ieşit la iveală pierderile acumulate de Bournemouth în sezonul 2014-2015, în perioada în care echipa evolua în Championship: 38,3 milioane de lire sterline, aproximativ 50 de milioane de euro. Nici în sezonul 2013-2014 politica financiară a clubului nu a fost una pozitivă. Bournemouth a ieşit pe minus cu 10,3 milioane de lire, în principal datorită salariilor staff-ului dar şi a achiziţiilor costisitoare care au crescut cheltuielile echipei la peste 30 de milioane de lire. Până la urmă, trupa lui Eddie Howe a terminat pe primul loc în Championship şi a promovat în Premier League, însă cu datorii imense.
 
TAS susţine Gibraltarul
Tribunalul de Arbitraj pentru Sport (TAS) a solicitat FIFA să ''ia măsurile necesare pentru recunoaşterea Federaţiei de Fotbal din Gibraltar ca membru cu drepturi depline'', potrivit unui comunicat de presă remis de cea mai înaltă instanţă juridică sportivă.  Într-un răspuns venit ulterior de la FIFA se menţionează că forul mondial ar trebui să discute subiectul la reuniunea din 9-10 mai şi va decide paşii următori pe care-i va face în legătură cu solicitarea TAS. De asemenea, se arată că o discuţie în acest sens ar putea avea loc la Congresul FIFA din 12-13 mai din Mexic.  Federaţia de Fotbal din Gibraltar s-a adresat TAS după ce o solicitare de a primi drepturi depline înaintată direct FIFA a fost respinsă pe motiv că nu îndeplineşte exigenţele necesare.
 
 
 
 
 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri