Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Alo, Curtea de Conturi e acolo? Vede cineva?

Studiu de caz: Cum au fost spoliate două tranşe FMI într-un sat din judeţul Iaşi

GALERIE
primarie-letcani-stelica-turcuStelica-Turcu-JuristStelica-Turcu-Facebook
  • primarie-letcani-stelica-turcu
  • Stelica-Turcu-Jurist
  • Stelica-Turcu-Facebook
- +

Micile lovituri date bugetului public în satele României ne scapă adesea, probabil şi din cauza noianului de mari "tunuri" date de politicieni sau oficiali din Guvern la Bucureşti, pe care DNA ni le oferă aproape săptămânal. Diferenţa, în cifre, este în mod clar colosală. Gândiţi-vă, însă, că în România sunt aproape 3.000 de comune, fiecare cu primarul ei, cu licitaţiile ei locale şi aparent neînsemnate, cu bugetul ei mic, dar adesea uşor de spoliat tocmai din cauză că nimeni nu-şi prea bate capul cu astfel de "mizilicuri". Vă prezentăm astăzi un astfel de "studiu de caz": licitaţia de renovare a primăriei Leţcani. Totul, de la cap la coadă, pare un scenariu de film scris de Cristian Mungiu. Umflarea valorii adjudecate cu 50% din sumă, când firma câştigătoare este "de-a casei", pare un fapt minor pe lângă altele şi mai şi n totul culminând cu faptul că fastuoasa recepţie s-a făcut chiar de ziua de naştere a primarului, iar din comisia de recepţie a lucrării a făcut parte, printre alţi oameni ai edilului, până şi femeia de serviciu. Dacă suma batjocorită la Leţcani o înmulţim cu 3.000, numărul comunelor din ţară, ajungem la fabuloasa sumă de aproape 1,5 miliarde de euro. Dacă numai în jumătate din acestea lucrurile se "aranjează" ca la Leţcani, şi nu prea sunt motive să credem că e altfel, iată că din astfel de "mizilicuri" statul poate pierde anual, picătură cu picătură, cât o tranşă sau chiar două de la FMI.

Primarul liberal din comuna Leţcani Stelică Turcu a început în urmă cu trei ani să construiască un sediu nou al primăriei. Lucrarea a fost făcută, într-o bună tradiţie, cu o „firmă prietenă”, motiv pentru care a suplimentat lucrările cu 50% din valoarea de adjudecare a contractului. Edilul a recunoscut verbal creşterea valorii lucrărilor faţă de preţul stabilit prin licitaţie, dar refuză să publice execuţia bugetară pe anul 2015 până după alegeri, potrivit unor surse din instituţie. Deşi nu sunt terminate lucrările, edilul a mutat instituţia „în casă nouă” pe 9 aprilie, chiar de ziua lui, într-un fastuos eveniment demn de o pre-campanie electorală. Pentru a fi sigur de reuşita planului său şi fără să i se pună beţe în roate din partea opoziţiei, edilul a emis o dispoziţie prin care a format o comisie de recepţie parţială, din care nu a lipsit nici femeia de serviciu din primărie. Zilele trecute, aceeaşi firmă a terminat şi demolarea sediului vechi, printr-o alocare de fonduri suspectă.

Un preţ neobişnuit

La un an de la câştigarea unui nou mandat la Primăria Leţcani în 2012, edilul Stelică Turcu a lansat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) o invitaţie de participare la licitaţie pentru construirea unui nou sediu al primăriei. Valoarea estimată a contractului era de două milioane lei fără TVA pentru construcţia efectivă a clădirii, fiind specificat cu majuscule în documentaţie că „nu există cheltuieli diverse şi neprevăzute la această investiţie”. La începutul lunii septembrie 2013, din cele cinci oferte depuse, a fost desemnată câştigătoare a lucrărilor compania Lis Affair din Tomeşti, care în prezent are şi un punct de lucru în comuna Leţcani. Firma ieşeană a câştigat oferind preţul cel mai scăzut, în cuantum de 1,33 milioane lei, dintre toate societăţile care au depus oferte (Valdus SRL, International FBS, Fene Grup şi asocierea Comstart - Adems). Suma reprezintă 66,5% din preţul de pornire, iar potrivit art 202 din OUG 34/2006 privind achiziţiile publice este „un preţ neobişnuit, fiind sub 80% din valoarea contractului fără TVA”. După deschiderea ofertelor, Primăria Leţcani a solicitat tuturor firmelor ofertante să transmită clarificări privind costurile pentru diferite părţi ale proiectului, însă răspunsurile nu sunt publicate în SEAP. Cert este că firma Lis Affair a câştigat contractul şi a demarat lucrările la noul sediu al Primăriei. Site-ul primăriei Leţcani nu conţine execuţiile bugetare din care să reiasă sumele plătite pe construcţia care a fost „recepţionată parţial” pe 9 aprilie, de ziua edilului. Deşi este finalul lunii aprilie, execuţia bugetară pe anul 2015 nu a fost încă supusă aprobării plenului Consiliului Local şi, potrivit unor surse din primărie, nici nu va fi discutată până după terminarea alegerilor locale din 5 iunie. Totuşi, conform execuţiilor bugetare pe anii 2013 şi 2014, obţinute de „Ziarul de Iaşi”, se alocaseră pentru noul sediu al primăriei, conform contractului 6.304/2.09.2013, 1.137.257 lei, din care 740.000 lei în 2014.

În contul cui s-a făcut afacerea?

Referitor la sumele alocate în anul 2015, edilul spune că nu-şi mai aminteşte cu precizie cuantumul lor, deoarece derulează multe investiţii în primărie, dar susţine cu tărie ca a făcut o afacere trăznet. „Avem execuţie bugetară făcută în fiecare an (n.r. – până în 2015), dar şi ce am dat în 2015 am dat prin hotărâre de CL, a fost legal. Oricum, la începutul anului trecut am dat vreo 300.000 lei şi după jumătate de an, m-am luptat să obţinem cotele defalcate din TVA şi impozite şi la rectificare am mai adăugat 300.000 lei. Sau 500 (n.r. – 500.000 lei), nu mai reţin exact. Avem multe investiţii, le mai uit. Oricum, până acum am dat vreo 1,9 milioane lei, nu a trecut de două milioane investiţia, sigur. Noi am vrut să mai facem şi o mansardă, acum a fost doar o recepţie parţială la terminarea lucrărilor cu clădirea, la anul va fi recepţia finală, mai e nevoie de împrejmuiri, amenajări ale terenului, mai e treabă. Eu zic că am făcut o afacere bună. Iniţial, prin proiect, s-a evaluat lucrarea la 2,5 milioane lei, dar noi am scos-o la 1,9 milioane lei. Nu e bine? Are aproape 2.000 mp, la un preţ de 500 euro/mp cât e în piaţă, ar veni 1.000.000 euro, dar noi am reuşit cu 450.000 de euro, afacere bună ”, a explicat edilul Stelică Turcu.

Femeia de serviciu e multifuncţională

În graba sa de a face recepţia parţială fix de ziua lui, edilul Stelică Turcu a emis o dispoziţie prin care a stabilit comisia de recepţie a lucrărilor, pe care şi-a găsit loc şi femeia de serviciu a unităţii administrativ teritoriale. Întrunită cu o zi înaintea recepţiei, comisia a fost compusă din nouă membri, printre care doi consilieri locali liberali, şoferul şi alţi apropiaţi ai primarului. Potrivit unor surse, liberalul Constantin Irimiţa, consilier local, este chiar angajat cu jumătate de normă la compania care a executat lucrarea, Lis Affair. Nicoleta Onofrei, femeie de serviciu în primărie, a făcut parte din comisia de recepţie, dar în dreptul ei a fost trecută calitatea de „guard”. „Ea este femeie de serviciu, dar este şi gestionar şi guard, e multifuncţională. Contractul l-a semnat ca guard, e paznic, dar cum avem număr limitat de angajaţi, ea are mai multe atribuţii. Pentru că noi am achiziţionat şi diferite obiecte necesare, de asta am pus-o în comisie, că este şi gestionar. Dar sunt mai mulţi membri în comisie, am pus de la mai multe compartimente din primărie, nu sunt probleme”, a explicat Stelică Turcu.

Nu este la prima abatere

Societatea care încă desfăşoară lucrări la sediul primăriei din Leţcani, SC Lis Affair SRL, este administrată de Petronela Ştefan, fiica unui afacerist din Tomeşti, Ionel Ştefan, care a avut, alături de cealaltă fiică a sa, Ionela, prin firma Stand – Rom SRL, alte contracte controversate cu primăria ieşeană. În decembrie 2011, primăria Leţcani a fost amendată de actuala Agenţie Naţională pentru Achiziţii Publice (fostă ANRMAP) cu 105.000 lei pentru că a „spart” contractul privind construcţia unei baze sportive în mai multe contracte, pentru a le putea încredinţa direct firmei Stand - Rom SRL. La acel moment au fost constatate patru fapte contravenţionale, trei sancţionate cu câte 35.000 lei şi una cu avertisment, pentru modul în care au fost atribuite nouă contracte de circa 550.000 lei. Opt din acestea, în valoare de 490.000 lei, au fost semnate cu Stand – Rom din Tomeşti, conform raportul ANRMAP de la acea vreme. „Da, de vreo cinci ani am primit amenda şi am primit o eşalonare, plătim câte 1.000 lei pe lună. Dar cauza s-a rezolvat, e veche povestea”, se scuză primarul Stelică Turcu. După ce a câştigat contractele cu Primăria Leţcani, în martie 2011, Ionela Ştefan l-a cooptat în firmă pe basarabeanul Victor Rusu, căruia i-a cedat câteva zile mai târziu acţiunile, renunţând la orice contact cu societatea comercială, conform Monitorului Oficial 1.411/26.04.2011.

Firma de casă a primăriei

Părăsind această firmă, familia lui Ionel Ştefan avea să treacă relaţiile bune cu primăria Leţcani pe societatea Lis Affair, înfiinţată din primăvara anului 2010. Specializată în pregătirea terenului pentru lucrări şi construcţii, firma Lis Affair a câştigat majoritatea contractelor de lucrări finanţate din bugetul local în actualul mandat al lui Stelică Turcu, dar în SEAP figurează şi un altul de pe 1 iunie 2012. Prin acest contract, Lis Affair se angaja să furnizeze 6.000 mc de balast în schimbul a 390.000 lei cu TVA. „Tot ce înseamnă lucrări de peitruire în comună, chiar şi adăpătoare pentru apă în Leţcani şi Cogeasca, căminul din Cogeasca, grupuri sanitare la o şcoală, modernizarea unui alt corp de clădire de la o şcoală, toate s-au dus prin încredinţare directă la Lis Affair”, ne-a transmis o sursă din primărie. Şi în acest an, cât a lucrat la defintiivarea sediului primăriei, Lis Affair a mai prins două contracte prin încredinţare directă de la Stelică Turcu. Pe 19 februarie, societatea a semnat un contract prin care se obliga să livreze 2.500 mc de balast pe care să îi împrăştie în patru sate din comună, valoarea acestuia fiind de 25.000 lei. De asemenea, pe 1 aprilie, a fost semnat un alt contract de execuţie a unor rafturi metalice, preţul fiind de 11.700 lei. „Noi avem relaţii contractuale cu Lis Affair, dar sunt legale. Pentru sediul primăriei s-a făcut licitaţie publică, au câştigat ei. Aşa e, au şi încredinţări directe, dar legea ne dă voie, 40% pot fi directe. Eu zic că am acţionat doar legal, există compartiment de achiziţii, angajaţi numiţi prin dispoziţii ale mele, nu îmi fac griji”, a concluzionat edilul Stelică Turcu. După recepţia noului sediu, edilul liberal le-a cerut consilierilor locali să aprobe demolarea vechiului sediu, contract pe care „l-a prins” tot Lis Affair. Grupul consilierilor PSD s-a opus, cu excepţia unuimembru care a trecut la PSRO şi a votat cu liberalii pentru demolare, astfel că în prezent vechea construcţie se află la pământ. Pe acel teren ar urma să fie construită o parcare şi o fântână arteziană.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri