Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Sucuri de vară răcoritoare şi vindecătoare

GALERIE
sucuri naturale
  • sucuri naturale
- +

Apa şi plantele, remediu împotriva căldurii şi a problemelor medicale. O rămurică de busuioc pusă într-o cană cu apă de cu seară devine a doua zi o băutură răcoritoare excelentă şi cu proprietăţi terapeutice puternic. Apa cu câteva cuişoare poate fi o apă de gură eficientă pentru a fi folosită seara şi dimineaţa

A venit vara şi, împreună cu ea, temperaturile atmosferice ridicate. Nevoia de a ne răcori permanent este acum foarte acută. Cum duşurile şi băile la ştrand nu sunt tot timpul la îndemână, apa şi sucurile naturale din fructe sau legume devin o necesitate pentru a contracara efectele temperaturilor ridicate din sezonul cald. Apa, induscutabil, este cea mai bună pentru a ne hidrata cel mai bine după ce pierdem lichide prin transpiraţia abundentă din timpul verii. Dacă cu ajutorul duşului pielea absoarbe cam 500 de ml de apă, restul până la 2 litri necesari zilnic corpului, mai ales vara, îi acoperim purtând cu noi permanent sticle cu acest lichid preţios şi bând apă din oră în oră aproape. Să vedem, însă, cum putem să ne preparăm nişte băuturi simple cu apă în care adăugăm fie plante fie condimente ca să diversificăm un pic hidratarea şi să ne bucurăm şi de un gust deosebit. Vă invităm să încercaţi aceste reţete pentru a vedea care vă place cel mai mult. O astfel de băutură răcoritoare poate deveni chiar şi o terapie în caz că aveţi nevoie.

Apa cu busuioc, băutură răcoritoare divină

Oricine are în casă busuioc, fie el verde sau uscat aşezat lângă candelă într-un mănunchi sau mărunţit într-un borcan. Ceea ce nu ştiaţi poate este faptul că o rămurică de busuioc pusă într-o cană cu apă de cu seară devine a doua zi o băutură răcoritoare excelentă şi cu proprietăţi terapeutice puternice. Nu mai zic de gustul foarte bun. Ceaiul de busuioc răcit este şi el o licoare ce răcoreşte eficient vara şi reduce foarte mult stresul şi dereglările digestive cauzate de stres. Dacă nu apucaţi să preparaţi de cu seară băutura atunci strecuraţi în sticla de apă o rămurică de busuioc şi lăsaţi-o acolo toată ziua chiar dacă reumpleţi recipientul.

Băutură răcoritoare cu apă şi scorţişoară

Scorţişoara este un condiment care poate transforma apa într-o băutură răcoritoare şi puternic energizantă. În acest caz se foloseşte, însă, sub formă de batoane, nu pudră. Punem un batonaş de scorţişoară în cana cu apă şi îl lăsăm acolo până obţinem o culoare maronie. Dacă nu vrem ca băutura să fie foarte aromatizată, reducem timpul şi scoate batonul mai repede din apă. Băutura obţinută nu numai că are efect de răcorire şi parfumare a gurii, ci şi efecte terapeutice puternice pentru întregul corp. Numai dacă spunem că acest condiment consumat cu apă reglează glicemia, adică nivelul zahărului din sânge, ajută digestia, luptă eficient cu virusurile şi microbii dăunători sau ajută la arderea eficientă a grăsimilor din corp deja v-am stârnit interesul. Tot ce trebuie ştiut însă este că o astfel de băutură se consumă şi ea, ca şi altele, cu moderaţie, un pahar cu apă şi scorţişoară zilnic fiind de-ajuns pentru a obţine toate efectele benefice dorite.

Cuişoare pentru răcoarea şi parfumarea gurii

Acest condiment care nu originar de la noi din ţară, cuişoarele, este folosit de popoarele care-l cultivă pentru a obţine efecte de răcorire şi nu numai. Cuişoarele sunt cunoscute şi pentru faptul că elimină mirosurile neplăcute din gură dacă sunt mestecate la fel ca şi guma, prin această metodă protejându-se cavitatea bucală de microbi şi toxine deoarece au proprietăţi antiseptice foarte puternice. Băutura necesară se obţine punând câteva cuişoare, nu mai mult de 6-7 bucăţele, într-o cană cu apă caldă şi se lasă să se răcească până se eliberează toate uleiurile volatile. Apa obţinută poate fi o excelentă apă de gură pentru a fi folosită seara şi dimineata, ori de câte ori este nevoie, sau pentru a fi băută în vederea eliminării paraziţilor intestinali.

Răcoritoare cu castraveţi

Deşi obişnuim să mâncăm mai mult castraveţii, ei bine, din această legumă se poate obţine şi o băutură răcoritoare foarte gustoasă. De altfel, castraveţii sunt folosiţi de turci la prepararea ayran-ului care, se ştie, este una dintre băuturile cele mai răcoritoare la acest popor mai ales vara. Dar cum poate fi folosit castravetele pentru a obţine o băutură nu numai răcoritoare, dar şi vitaminizată, detoxifiantă şi hidratantă. Puntând câteva felii de castravete într-un pahar cu apă şi lăsând 20 de minute pentru transformare se obţine o apă mult mai pură ca apa potabilă de la robinet şi cu proprietăţi terapeutice benefice organismului.

Menta cea de toate zilele

Mai ales vara, menta este planta pe care trebuie să o avem mereu verde în casă sau în curte. Menta verde este un excelent adaos la apă pentru obţinerea unei băuturi răcoritoare. Mulţi o preferă pusă în limonadă, însă adăugată doar în apă ea oferă şi un remediu puternic pentru diferite probleme medicale. Şi ne referim aici la cele digestive, în special pentru alinarea durerilor de stomac. Dar apa cu mentă verde, lăsată câteva ore pentru eliberarea uleiurilor volatile, stimulează digestia începând cu glandele salivare, luptă eficient cu viruşii şi bacteriile şi, nu în ultimul rând, împrospătează şi parfumează cavitatea bucală şi respiraţia. Mai mult, apa cu mentă verde este şi un puternic energizant, bun înlocuitor al cafelelor băute în timpul zilei.

Socata, „băutura zeilor“

Denumită şi „băutura zeilor“, sucul din florile de soc este cunoscut de toată lumea datorită gustului său bun şi răcoritor. Din păcate, această băutură o putem consuma doar la începutul verii, în primele zile ale lunii iunie, atunci când înfloreşte acest arbust. Însă florile de soc mai pot fi folosite şi puse doar în apă şi lăsate câteva ore, obţinându-se o băutură răcoritoare aromată şi mai puţin dulce la gust decât socata. Florile uscate se folosesc şi ele la prepararea apei de soc care, nu numai că răcoreşte vara, ci şi protejează împotriva diverselor afecţiuni. Proprietăţile terapeutice ale socului sunt nenumărate, începând cu reglarea secreţiei transpiraţiei, curăţarea sângelui de toxine, tratarea afecţiunilor aparatului respirator şi până la tratarea febrei, tusei sau bolilor de piele.
Vom prezenta şi în numărul viitor alte câteva băuturi răcoritoare ce vor avea efectul de a ne răcori în zilele călduroase de vară dacă vom opta pentru prepararea şi consumarea lor.

Sandu MARIN
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri