Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Suflul sistolic: o malformaţie a inimii la copii sau un simptom?

GALERIE
dr georgiana russu 2  (1)
  • dr georgiana russu 2  (1)
- +

În perioada imediat postnatală se pot percepe sufluri determinate de circulaţia sângelui prin comunicările de „scurtcitcuitare” fiziologică a sângelui din perioada fetală *aceste sufluri nu sunt însoţite de alte semne de suferinţă cardiacă şi vor dispare ulterior, odată cu închiderea normală a comunicărilor *dar, suflul cardiac prezent de la naştere poate fi patologic  determinat de existenţa unei malformaţii a inimii * ce înseamnă de fapt suflul sistolic şi de ce apare la copii, explică dr. Georgiana Rusu, medic cardiolog pediatru, Spitalul pentru Copii “Sf.Maria” Iaşi.  

Dr. Georgiana Russu, medic cardiolog pediatru, doctor în ştiinţe medicale, Clinica de Cardiologie Pediatrică, Spitalul Clinic de Urgente pentru Copii “Sf.Maria” Iaşi:”Statisticile arată că 8 nou-născuţi din 1.000 vin pe lume cu malformaţii congenitale cardiace. Acestea sunt responsabile de 3%-5% din decesele în prima săptămână de viaţă şi până la 33% din totalul deceselor survenite în decursul perioadei neonatale (0-28 zile).

Malformaţia congenitală de cord apare când inima nu se formează normal în viaţa intrauterină. Printre condiţiile care cresc riscul naşterii unui copil cu malformaţie cardiacă se numără: infecţii materne (rubeola în primul trimestru de sarcină, alte infecţii virale), medicamente administrate mamei, consumul de alcool, fumat, boli ale mamei (diabet, boli autoimune), factori toxici externi.

Inima fătului pompează sânge începând cu săptămână a şaptea de sarcină. Inima face parte dintre primele organe care se dezvoltă în embrion, alături de creier şi de tubul neural. Formarea inimii bebeluşului începe prin prezenţa unui simplu tub care, pe parcursul următoarelor câteva săptămâni se transformă într-o inimă cu patru camere, două mai mici, numite atrii şi două mai mari, numite ventriculi.

Iniţial cele două atrii formate sunt parţial despărţite şi există un singur mare ventricul. Următoarea fază începe când cele două atrii sunt complet separate printr-un perete care păstrează o comunicare (un orificiu) prin care este scurtcircuitat sângele care nu poate fi primit în plămânii nefuncţionali. Ventriculii încep şi ei să se separe şi în cele din urmă inima este în formă ei finală, cu patru camere. Inima primitivă deja bate şi pompează sânge începând cu săptămâna a şaptea de sarcină, însă perioada critică de dezvoltare este între a treia şi a cincea săptămână de sarcină. În acest interval de timp pot apare malformaţiile cardiace şi ale altor organe dacă intervin moştenirea ereditară, factori din mediu sau din stilul de viaţă.

Controlul ecocardiografic depistează inimioara între a 10-a şi a 12-a săptămână de sarcină. În viaţa intrauterină plămânii nu au aer, nu sunt funcţionali, fătul primind oxigen de la mamă prin cordonul ombilical. Astfel, plămânii nefuncţionali reprezintă un ”baraj” pentru sângele pe care ar trebui să îl preia (circulaţia inimă-plăman se numeşte mica circulaţie).

Sângele este preluat de marea circulaţie (circulaţia dintre inima şi tot restul corpului) prin orificiul dintre atrii numit foramen oval şi printr-un mic vas numit canal arterial, care leagă artera pulmonară de aortă. Existenţa acestor comunicări de ”scurtcircuit” este esenţială pentru supravieţuirea fătului. În momentul naşterii, odată cu prima respiraţie, se produce „dezlipirea” şi distensia plămânilor. Pătrunderea aerului determina modificarea presiunilor sângelui în cavităţile inimii şi în marile vase (aorta, artera pulmonară).

Din acest moment se produc continuu modificări la nivelul inimii şi plămânilor, cu scopul de a asigura sânge suficient circulaţiei din plămâni (mica circulaţie) pentru oxigenare şi curăţire, pentru a fi trimis apoi în corp, la toate organele. Astfel, treptat, se închid comunicările existente în viaţa intrauterină şi ulterior, într-o perioadă de timp specifică fiecărui individ, inima ajunge la aspectul ei de la adult. Inima este cea mai perfectă ”pompa” care primeşte sânge din tot corpul, îl trimite în plămâni pentru oxigenare şi îl răspândeşte tuturor organelor pentru asigurarea oxigenării acestora. Funcţionarea normală a inimii se exprimă prin bătăi cardiace (produse de contracţia şi dilataţia muşchiului cardiac), puls (reprezintă trecerea sângelui prin artere la fiecare bătaie cardiacă), culoarea normală a pielii (când oxigenarea este normală) şi o bună capacitate de efort fizic. 

Cum bate inima unui copil sănătos?

Ritmul cu care se contractă inima, numit frecvenţă cardiacă, este diferit în funcţie de vârstă. Astfel, inima fătului bate cu o frecvenţă cuprinsă între 120-160 bătăi/minut. După naştere, la prematuri (copiii născuţi înainte de termen) frecvenţa cardiacă normală este cuprinsă între 120-170 bătăi/min, la născuţii la termen variază între 100-150 bătăi/minut.

Până la vârsta de 1 an poate atinge 120 bătăi/minut, până la 6 ani este cuprinsă între 70-110/min, până la 12 ani variază între 65-90/min (cu creştere în timpul efortului fizic sau în timpul unui episod febril), iar după 12 ani sunt prezente valorile de la adult, 55-85 bătăi/min. O bătaie cardiacă normală este formată din două zgomote, care sunt produse de închiderea valvelor. Suflul cardiac reprezintă un sunet anormal, un murmur care apare între cele două zgomote normale şi este produs de trecerea turbulentă a sângelui prin inimă sau prin vasele care pornesc din inimă şi dirijează sângele în plămâni sau în corp.

Aceste sunete pot fi auzite cu ajutorul unui stetoscop. În perioada imediat postnatală se pot percepe sufluri determinate de circulaţia sângelui prin comunicările de „scurtcitcuitare” fiziologică a sângelui din perioada fetală, menţionate anterior. Aceste sufluri nu sunt însoţite de alte semne de suferinţă cardiacă şi vor dispare ulterior, odată cu închiderea normală a comunicărilor. Dar, suflul cardiac prezent de la naştere poate fi patologic  determinat de existenţa unei malformaţii a inimii. Suflul cardiac poate apare pe parcursul vieţii, odată cu debutul unei boli cardiace (dobândite). 

Suflul sistolic în sine nu este o afecţiune, este un semn clinic care poate indica o problemă cardiacă

Suflul sistolic în sine nu este o afecţiune, este un semn clinic care poate indica o problemă cardiacă subiacentă. Pentru stabilirea unui diagnostic corect este important ca medicul să efectueze un examen clinic şi să poarte o discuţie cu părinţii (anamneză), pentru a afla dacă suflul sistolic este asociat cu alte semne şi simptome clinice care pledează pentru o afecţiune cardiacă.

De câte feluri sunt suflurile sistolice?

Toate suflurile trebuie analizate din punct de vedere al tonalităţii, intensităţii, locului unde sunt auzite cel mai bine şi situării lor în cadrul ciclului cardiac. Pot avea diferite grade pe o scală între 1 şi 6 (1 fiind foarte slab şi 6 foarte puternic). Suflurile cardiace sunt de mai multe tipuri: sistolic – apare în timpul contracţiei muşchiului cardiac, diastolic – apare în timpul relaxării muşchiului cardiac între două contracţii şi suflul continuu (sistolo-diastolic) – apare pe toată durata ciclului cardiac. Un suflu sistolic mai mare de gradul doi este frecvent patologic, semnalând o afecţiune cardiacă.

Acest suflu sistolic patologic impune investigaţii cardiologice: electrocardiograma, radiografie toracică, ecocardiografie Doppler şi, în unele situaţii, analize de sânge. Un suflu sistolic de grad mic, perceput pe o zonă precordială limitată, fără iradiere, cu diminuarea sau dispariţia zgomotului la schimbarea poziţiei corpului, este cel mai adesea fără semnificaţie patologică şi se numeşte suflu sistolic funcţional.

Mai exact, nu se asociază cu alte semne de boala cardiacă, iar parametrii ecocardiografici sunt în limite normale. Suflul sistolic secundar unei malformaţii cardiace congenitale (MCC) are incidenţă mai mică, aceasta suprapunându-se pe incidenţa MCC. În aceste cazuri, suflul sistolic împreună cu alte simptome de boală cardiacă sunt prezente încă de la naştere. Uneori, însă, semnele clinice şi zgomotele cardiace sunt discrete, ceea ce explică de ce unele MCC sunt depistate mai târziu. Intensitatea suflului sistolic nu este direct proporţionala cu gravitatea afecţiunii cardiace”.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri