Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Prima zi oficială de înscrieri furnizează şi prima surpriză!

SURPRIZĂ! Un candidat neaşteptat pentru funcţia de rector la „Cuza“

GALERIE
adrian muraru candidat rector
  • adrian muraru candidat rector
- +

Cursa pentru poziţia de rector al celei mai vechi instituţii de învăţământ superior din ţară, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“, a început cu o surpriză.

În prima zi în care candidaţii pentru cea mai înaltă funcţie din universitate au putut să îşi depună candidaturile, conf.dr. Adrian Muraru, de la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, a fost prezent la registratură, prezentându-şi planul managerial şi CV-ul. Acesta este absolvent al universităţii, coordonator al colecţiei „Tradiţia creştină“ de la Editura „Polirom“ şi coordonator al Centrului de editare şi traducere TRADITIO, în cadrul Departamentului de cercetare interdisciplinară - domeniul socio-uman, de la UAIC.

Reprezentanţii Biroului Electoral Central al UAIC au confirmat depunerea candidaturii, precizând că aceasta a fost singura care a fost înaintată până la această oră. Conf.dr. Adrian Muraru nu a vrut să comenteze decizia de a candida, explicând că îşi va expune motivele şi tot restul informaţiilor în planul managerial care va fi făcut public după validarea candidaturii.

Contactaţi telefonic, ceilalţi trei profesori care şi-au exprimat intenţia de a candida au spus că îşi vor depune dosarele săptămâna aceasta. Prof.dr. Tudorel Toader, decan al Facultăţii de Drept, a spus că va merge vineri la Registratură pentru a-şi depune toate actele necesare, în timp ce prof.dr. Nicu Gavriluţă, decanul Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, a explicat că cel târziu miercuri va face acest pas.

În ceea ce-l priveşte pe prof.dr. Codrin-Liviu Cuţitaru, decanul Facultăţii de Litere, el a spus că, după ce văzut că are o susţinere la nivelul facultăţii, obţinând un procentaj de aproape 70% de voturi pentru accederea în consiliul de la Litere, va aştepta rezultatele de astăzi, de la Senat, pentru a vedea dacă va candida sau nu. El a explicat că, dacă sprijinul colegilor la nivelul întregii universităţi va fi suficient de mare încât să-l facă încrezător în şansele sale, îşi va depune planul managerial şi CV-ul pentru funcţia de rector.

Acestea pot fi depuse până vineri, inclusiv, iar alegerile pentru funcţia de rector vor fi joi, 4 februarie.

Universitatea şi-a ales ieri senatorii, prezenţa la vot fiind de peste 77 la sută

Comunitatea academică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ şi-a votat în cursul zilei de ieri reprezentanţii în Senat. La vot s-au prezentat 605 profesori şi cercetători dintr-un număr total de 783, câţi erau înscrişi pe listele de vot, prezenţa la vot fiind de 77,27%.

Fiecare facultate a propus un număr de candidaţi dublu faţă de numărul alocat în Senatul universităţii. Astfel, dintr-un număr total de 71 de membri, 53 sunt cadre didactice şi 18 reprezentanţi ai studenţilor. Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor şi Facultatea de Litere au fiecare câte şase membri, Facultatea de Teologie Romano-Catolică are un singur reprezentant, în timp ce restul de 12 facultăţi au câte 3.

GALERIE FOTO

Pe lângă aceştia, Centrul de Studii Europene are un reprezentant în forul de conducere, la fel ca şi Departamentul interdisciplinar de ştiinţe exacte, Departamentul de ştiinţe socio-umane şi Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic.

„Alegerile s-au desfăşurat în condiţii normale şi nu au fost probleme. Au existat discuţii în cazul alegerilor pentru studenţi, două contestaţii, una dintre ele fiind la Facultatea de Biologie, unde studenţii din anul I au votat pentru reprezentanţii din toţi anii şi voiau ca fiecare să se voteze pe ani. A fost o neînţelegere, dar am înţeles că s-a rezolvat“, a declarat prof.dr. Vasile Cocriş, preşedintele Biroului Electoral Central al universităţii.

În cursul nopţii, buletinele de votare s-au împărţit pe facultăţi şi a început numărătoarea pentru a-i stabili pe cei care vor intra în Senat, iar rezultatele vor fi făcute publice în cursul zilei de astăzi. Tot ieri s-au ales şi reprezentanţii în Senat ai studenţilor.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri