Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Surprizele de la Australian Open: Se taie capete de fete

GALERIE
Irina Begu
  • Irina Begu
- +

Printre marile surprize ale primei zile în turneul feminin de la Australian Open s-a numărat şi victoria Irinei Begu în faţa favoritei numărul 9, Angelique Kerber. Simona Halep a trecut uşor de prima adversară şi va juca împotriva Jarmilei Gajdosova, o australiancă de origine slovacă.

Simona Halep s-a calificat, ieri, în turul secund al Australian Open, dar performera zilei pentru tenisul românesc a fost obţinută de Irina Begu. Irina, clasată pe locul 42 WTA a reuşit s-o învingă pe favorita numărul 9 a concursului, Angelique Kerber (9WTA), chiar în ziua în care germana a împlinit 28 de ani. Victoria Irinei Begu a fost atipică pentru moralul jucătoarelor noastre de tenis. După ce a pierdut cu 4-6 primul set, Irina a căzut în setul al doilea cedând cu 0-6, însă a revenit spectaculos în decisivul adjudecat cu 6-1. Partida a durat o oră şi 56 de minute. A fost pentru a doua oară când Irina Begu a depăşit o jucătoare din prima decadă a clasamentului WTA. Precedenta victorie în faţa unei jucătoare din Top 10 fusese obţinută la ediţia din 2012 a US Open, când Irina a trecut în runda inaugurală de daneza Caroline Wozniacki, locul 9 WTA şi cap de serie numărul 8 atunci, cu scorul de 6-2, 6-2. La acea ediţie, românca s-a oprit în turul doi, fiind învinsă de spaniola Sílvia Soler-Espinosa.

Trebuie spus că Irina Begu s-a calificat de mai multe ori în turul secund al turneelor de Grand Slam, însă nu a reuşit să depăşească această performanţă. Are ocazia la acest Australian Open, mâine, când o va întâlni în turul II pe jucătoarea cehă Katerina Siniakova (81 WTA), care a trecut, cu scorul de 6-2, 7-5, de rusoaica Elena Vesnina (65). Irina şi Katerina s-au întâlnit singura dată chiar anul acesta, în turneul de la Shenzen câştigat de Simona Halep. În primul tur, cehoaica de 18 ani a câştigat cu 6-7, 6-4, 6-1.

Simona Halep şi-a început traseul la Melbourne cu o victorie liniştitoare, 6-3, 6-2 în faţa italiencei Karin Knapp (50 WTA), într-un meci în care - cu excepţia primelor două game-uri, când italianca a condus cu 2-0 - n-a fost nici un fel de emoţie pentru jucătoarea din Constanţa. Jocul Simonei a fost destul de bun pentru un meci de debut la un mare turneu.

În ciuda mai multor erori neforţate, Simona a servit foarte bine şi a obţinut multe puncte din mingile lungi. „A fost un meci greu, deoarece am fost nervoasă înainte de start. Lovitura de dreapta nu a funcţionat prea bine astăzi, dar sunt sigură că data viitoare voi juca mai bine. Mă simt bine şi sunt sigură că voi avea şansa să câştig multe meciuri aici. Sunt foarte fericită că am câştigat, întotdeauna primul tur la un turneu de Grand Slam este foarte dificil“, a spus Simona Halep, care va avea din nou, în turul secund, o adversară în premieră: este vorba de australianca de origine slovacă Jarmila Gajdosova (62 WTA), care a dispus cu 6-3, 6-4 de românca Alexandra Dulgheru. La 27 de ani, jucătoarea născută la Bratislava, a ajuns pentru prima dată în turul II la Australian Open. Cea mai bună poziţie ocupată de „Jarka“ a fost 25 WTA în 2011.

Veşti bune pentru Simona Halep vin şi de pe alte „fronturi“, patru capi de serie de pe partea ei de tabloul ieşind din concurs. Printre aceste jucătoare se află şi prezumtiva adversară a Simonei din sferturi, Ana Ivanovic. Jucătoarea sârbă a fost învinsă cu 6-1, 3-6, 2-6 de Lucie Hradecka (142 WTA) o jucătoare cehă specializată pe dublu. De asemenea, au mai părăsit competiţia germana Sabine Lisicki (28) învinsă cu 6-4, 4-6, 2-6 de Kristina Mladenovic (Franţa), Anastasia Pavliucenkova (25), eliminată de Yanina Wickmayer (Belgia) şi elveţianca Belinda Bencic (32), care a fost învinsă cu 2-6, 1-6 de germana Julia Goerges. În aceste condiţii, jucătoarea cel mai bine clasată pe care Simona Halep o poate întâlni până în sferturi a rămas italianca Sara Errani (14 WTA), care a trecut, cu 6-1, 6-0, de americanca Grace Min. Meciul Halep - Errani ar putea avea loc în optimi. Pe sfertul de tablou al Şarapovei, au mai părăsit turneul încă trei favorite, în afara germanei Angelique Kerber: Iaroslava Şvedova (Kazahstan) - Lucie Safarova (Cehia, 16) 6-4, 2-6, 8-6; Carina Witthoeff (Germania)- Carla Suarez (Spania) 6-3, 6-1; Carolina Garcia (Franţa) - Svetlana Kuzneţova (Rusia, 27) 6-4, 6-2.

Din păcate, Sorana Cîrstea care a apărut prima dată în acest an pe teren, n-a reuşit să treacă de primul tur, cedând cu 5-7, 0-6 în faţa rusoaicei Aleksandra Panova (150). Sorana nu a participat la turnee în primele două săptămâni ale anului din cauza unor dureri la umăr. Panova va juca în turul II cu Maria Şarapova, care a trecut cu 6-4, 6-1 de croata Petra Martic, venită din calificări.

În ziua a doua sunt programate partidele de pe jumătatea de tablou a Serenei Williams, în care se află o singură româncă, Monica Niculescu, prima ei adversară fiind australianca Samantha Stosur. În aceeaşi zi joacă şi Marius Copil în turneul masculin, contra spaniolului Pablo Andujar (43 ATP). Copil (24 de ani) şi Andujar (28 de ani) s-au mai întâlnit o singură dată în circuitul ATP, spaniolul impunându-se cu scorul de 6-2, 6-3, în turul doi al turneului de la Bucureşti, din 2011.

Reteritor la turneul masculin, în prima zi au ieşit doar doi capi de serie: letonul Ernests Gulbis (nr. 11) eliminat de australianul Thomas Kokkinakis, scor 7-5, 0-6, 6-1, 6-7, 6-8 şi spaniolul Tommy Robredo, care a abandonat la 2-3 în primul set al partidei cu francezul Edouard Roger-Vasselin.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri