Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Sute de mii de musulmani continuă pelerinajul la Mecca după busculada de ieri

GALERIE
morti mecca
  • morti mecca
- +

Sute de mii de credincioşi musulmani continuă vineri pelerinajul la Mecca, la o zi după busculada soldată cu cel puţin 717 morţi, în urma căreia regele saudit a ordonat revizuirea măsurilor de securitate.

O busculadă s-a produs joi la Mina, în apropierea oraşului sfânt musulman Mecca, în urma căreia cel puţin 717 persoane au murit şi alte 863 au fost rănite.

Acesta a fost cel mai grav incident produs în timpul pelerinajului la Mecca în ultimii 25 de ani, după cel din iulie 1990, când 1.426 de pelerini au murit într-o busculadă.

Regele saudit Salman bin Abdulaziz a ordonat revizuirea măsurilor de securitate în urma busculadei.

Deşi autorităţile saudite nu au identificat încă naţionalităţile victimelor, India a anunţat că 14 cetăţeni de-ai săi au murit. De asemenea, Egiptul a anunţat moartea a opt cetăţeni, China a pierdut un cetăţean, iar Guvernul din Filipine verifică informaţiile privind decesul unui pelerin filipinez.

Tragedia de joi a declanşat de asemenea un schimb de acuzaţii între Arabia Saudită şi Iran, care a anunţat că 131 de pelerini iranieni au murit.

Ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a afirmat că gestionarea defectuoasă a situaţiei de către autorităţile saudite a cauzat catastrofa şi a cerut regatului să-şi recunoască responsabilitatea.

În schimb, ziarul online saudit Sabq a acuzat pelerinii iranieni pentru incident. Ziarul, citând martori anonimi, a scris că valuri de pelerini iranieni au ignorat regulile legate de ritualul aruncării cu pietre, deplasându-se într-o direcţie opusă.

Ministrul saudit al Sănătăţii, Khaled al-Falah, a sugerat joi că busculada a fost cauzată de pelerini care nu au respectat instrucţiunile, dar nu i-a menţionat pe iranieni.

Vineri, pelerinii au reluat ritualul aruncării cu pietre către coloane dintr-o structură pe mai multe niveluri, cunoscută drept Jamarat, la Mina, în condiţiile stricte de securitate.

Aceştia strigau "Allah Akbar (Allah este mare)" şi aruncau fiecare câte 21 de pietre.

Echipele de securitate se asigurau că niciun pelerin nu se deplasează în direcţia opusă, pentru a preveni o nouă busculadă.

Potrivit postului saudit de televiziune Al Arabiya, traficul pelerinilor în zonă se desfăşura normal, "fără blocaje".

Ritualul de trei zile al aruncării cu pietre, parte a pelerinajului anual la Mecca, simbolizează rezistenţa în faţa tentaţiilor diavolului. Pelerinajul se încheie sâmbătă, când credincioşii merg la Mecca pentru a înconjura de şapte ori Kaaba.

Aproximativ 1,9 milioane de musulmani participă anul acesta la pelerinajul din oraşul sfânt musulman Mecca, potrivit oficialilor saudiţi.

Mediafax

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri