Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Tânără din Iaşi, erou naţional în Thailanda

GALERIE
alina mironalina miron 1Alina Miron hartaalina miron la sosirea in Thailanda, dupa procesul de la haga
  • alina miron
  • alina miron 1
  • Alina Miron harta
  • alina miron la sosirea in Thailanda, dupa procesul de la haga
- +

Povestea Alinei Miron: s-a născut într-un oraş ce numără puţin peste 30.000 de suflete. A învăţat la Iaşi, la Universitatea „Al.I. Cuza“. Aici a studiat însă limbile moderne, nu ştiinţele juridice. A ajuns specialist în Drept Internaţional, iar acum e pe cale să tranşeze un proces internaţional purtat între două ţări asiatice aflate de mulţi ani în conflict, Thailanda şi Cambodgia, ce are ca obiect o provincie situată la graniţă, pe care se află un templu construit acum mai bine de un mileniu. Alina Miron e un erou. Nu în România, ci în Thailanda, o ţară aflată la celălalt capăt al lumii. Locuitorii acestui stat, dar şi presa, au lăudat-o în ultima perioada datorită unei pledoarii, catalogată ca fiind de excepţie, în procesul purtat cu statul vecin, Cambodgia, un proces de o importanţă foarte mare pentru poporul thailandez.

Miza: 4,6 km pătraţi şi un templu budist

Scurt istoric: Thailanda şi Cambodgia poartă un proces, reînceput în 2008, la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga, având ca obiect provincia Preah Vihear, ce are o suprafaţă de 4,6 kilometri şi pe care este construit un templu budist aflat în patrimoniul UNESCO, unul cu o importantă componentă simbolică pentru Thailanda. În paralel, în zonă au existat şi conflicte militare, soldate chiar cu zeci de morţi, în 2010. Statul thailandez a pierdut iniţial procesul pentru provincia situată la graniţă în 1962. Asta după ce vecinii, aflaţi atunci sub conducerea Kmerilor Roşii şi a temutului lider comunist Pol Pot, au prezentat mai multe hărţi prin care arătau că palma de pământ le-ar aparţine. Procesul s-a reluat imediat după ce templul de la Preah Vihear a trecut în patrimoniul UNESCO.

Din echipa angajată de statul thailandez pentru a aduce provincia în graniţele proprii se numără şi Alina Miron, născută în Paşcani, stabilită de mai mulţi ani în Franţa. La mijlocul lunii trecute, Alina Miron s-a prezentat în numele Thailandei în faţa judecătorilor de la Haga. „Prezentarea ei solidă, dar şi apariţia fotogenică pe ecranul televizorului Curţii, i-a impresionat pe mulţi dintre cei care urmăresc acest caz“, scrie influentul cotidian thailandez The Nation, într-un articol intitulat „Romanian expert becomes star at the ICJ“ (Un expert român devine star la Curtea Supremă de Justiţie).

„Alina Miron, te iubim!“

Concret, în prezentarea din faţa judecătorilor de la Haga, ieşeanca Alina Miron a demonstrat că hărţile folosite în 1962 de statul Cambodgia, cu ajutorul cărora a câştigat procesul iniţial, ar conţine mai multe greşeli geografice. Demonstraţia sa de forţă juridică i-a entuziasmat la maximum pe thailandezi, care cred că sunt foarte aproape ca provincia disputată să ajungă în posesia lor.

De altfel, mii de postări au fost făcute în mediul virtual referitor la pledoaria Alinei Miron, în toate acestea ieşeanca fiind venerată. În Thailanda se vorbeşte de o aşa-zisă „gripă Alina Miron“ - aşa cum a fost numită de presă campania online de susţine şi mulţumire a româncei pentru ceea ce a făcut în Olanda. În momentul în care s-a întors de la Haga la Bangkok (capitala Thailandei), Miron a fost întâmpinată de numeroşi admiratori. Potrivit unui articol publicat în ediţia electronica a cotidianului Asia News Network, un cetăţean thailandez a întâmpinat-o pe ieşeancă cu o pancartă pe care scria „Alina Miron: Eşti eroul nostru! Te iubim“. Printre cei care i-au adus mulţumiri publice Alinei Miron se numără senatori din Thailanda, dar şi prim-ministrul acestui stat, Yingluck Shinawatra.

Modestă, românca nu a comentat foarte mult avalanşa de laude aduse de poporul thailandez. Contactată ieri de reporterii „Ziarul de Iaşi“, Alina Miron a spus că „a fost surprinsă de potopul mediatic din Thailanda“, însă a preferat să nu vorbească despre importantul caz la care lucrează, până la un verdict.

Cine este Alina Miron

Ieşeanca a părăsit România în anul 2000, după ce a învăţat timp de doi ani la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“, unde a studiat Limbile Moderne. Şi-a continuat studiile în Franţa, acolo unde a obţinut un master în Drept Public Internaţional, iar în prezent este doctorand în acelaşi domeniu, la Universitatea Paris-Ouest Nanterre-La Défense, sub îndrumarea profesorului Alain Pellet, o personalitate în domeniu, consilier al mai multor guverne de-a lungul anilor.

Alain Pellet a fost cel prin intermediul căreia ieşeanca Alina Miron, care îi este asistentă, a ajuns să reprezinte Thailanda în importantul proces amintit. De-a lungul anilor, ea a mai pledat şi pentru alte ţări cum ar fi Rusia, Slovenia, Grecia sau Nicaragua. Ea vorbeşte engleză, franceză, italiană, spaniolă şi portugheză. Şi română.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri