Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Focus suplimentul „Iasul in Afaceri”

Taxe mai mari în 2016 pentru dezvoltatorii imobiliari persoane fizice

GALERIE
Andreea BaciutipsDiana Ciobanu
  • Andreea Baciu
  • tips
  • Diana Ciobanu
- +

Unele dintre cele mai afectate persoane fizice de schimbările apărute în noul Cod Fiscal sunt cele care desfăţoară activităţi independente sau profesii liberale. În rândul acestora se încadrează, potrivit legislaţiei în vigoare de la 1 ianuarie 2016, ţi persoanele fizice care desfăţoară activitatea economică de dezvoltator imobiliar. Având în vedere că activitatea se desfăţoară în mod repetat, aceţtia trebuie să fie atenţi la câteva aspecte importante care privesc modalitatea prin care li se va calcula impozitul pe venit.

Art. 67 alin. 1 din Codul Fiscal defineţte veniturile din activităţi independente ca fi­ind veniturile din activităţi de producţie, comerţ, prestări de servicii, veniturile din profesii liberale ţi veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, realizate în mod individual ţi/sau într-o formă de aso­ciere, inclusiv din activităţi adiacente (cu alte cuvinte, încadrarea fiscală a veniturilor ca venituri din activităţi independente nu depinde de autorizarea activităţilor).

De asemenea, art. 11 alin. 1 din Codul Fiscal prevede că autorităţile fiscale pot re­­încadra forma unei tranzacţii/activităţi pentru a reflecta conţinutul economic al tran­zacţiei/activităţii. În acelaţi timp, art. 7 pct. 3 defineţte activitatea independentă ca fiind orice activitate desfăţurată de către o per­soană fizică în scopul obţinerii de venituri, care îndeplineţte cel puţin 4 dintre cele 7 criterii prestabilite de lege:

1. persoana fizică dispune de libertatea de alegere a locului ţi a modului de desfăţurare a activităţii, precum ţi a programului de lucru;

2. per­soana fizică dispune de libertatea de a des­făţura activitatea pentru mai mulţi cli­enţi;

3. riscurile inerente activităţii sunt asumate de către persoana fizică ce desfăţoară activitatea;

4. activitatea se realizează prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice ca­re o desfăţoară;

5. activitatea se realizează de persoana fizică prin utilizarea ca­pa­cităţii intelectuale ţi/sau a prestaţiei fi­zice a acesteia, în funcţie de specificul activităţii;

6. persoana fizică face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de re­prezentare, reglementare ţi supraveghere a profesiei desfăţurate, potrivit actelor nor­mative speciale care reglementează organizarea ţi exercitarea profesiei respective;

7. persoana fizică dispune de libertatea de a desfăţura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu ter­ţe persoane în condiţiile legii. Această pre­vedere nu a existat în Codul fiscal valabil până în 2015.

Cu alte cuvinte, persoana fizică des­fă­ţoară o activitate economică de dezvoltator imobiliar, iar veniturile obţinute în urma acestei activităţi sunt tratate din punct de vedere fiscal ca venituri din activităţi in­dependente. Cu prilejul inspecţiilor fiscale, organele de control vor avea dreptul să trateze activitatea ca fiind una in­dependentă, generatoare de venituri din activităţi independente. De aceea, este recomandat ca persoana fizică să se înregis­treze la organele fiscale ca persoană ce ob­ţine venituri din activităţi independente, cu consecinţa adoptării unui comportament fiscal similar unei persoane fizice autorizate, chiar dacă formal acest lucru nu s-a realizat (adică să depună formularele 200, 220, 600, să-ţi ţină evidenţe contabile ţi fiscale, să plătească impozitele în regim de plată anticipată ţi regularizare impozit).

O altă opţiune mai avantajoasă din punct de vedere fiscal o reprezintă în­fi­in­ţarea unui SRL ţi desfăţurarea activităţii prin intermediul acestuia, impozitul pe pro­fit plătit în acest caz fiind de 16% din pro­fitul realizat. Astfel, persoana fizică nu va mai plăti impozitul pe veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal (impozitul calculat ţi încasat de notari). În cazul în care, în urma unei eventuale inspecţii fiscale, activitatea persoanei fizice va fi tratată ca activi­tate independentă, pe lângă impozitul pe venit datorat pentru activităţi independente, persoana fizică va datora ţi contribuţiile sociale aferente, respectiv con­tribuţia de asigurări sociale (CAS 10,50%) ţi con­tri­buţia de asigurări sociale de sănătate (CASS 5,50%).

Andreea Baciu, director executiv Miron Cont-Audit SRL
 


Persoanele fără venituri care nu îţi achită contribuţia la Sănătate riscă amenzi mari

Persoanele fizice trebuie să a­chi­te trimestrial contribuţia pentru sistemul public de să­nă­tate în situaţia în care nu obţin nici un fel de venituri ţi nu sunt exceptate de plata contribuţiei sau nu se numără în rândul celor cărora contribuţia le este plătită din alte surse. În a­ceastă categorie sunt incluse persoanele care nu obţin venituri din salarii, pensii, activităţi in­dependente sau investiţii, nu urmează studii universitare, nu sunt coasigurate ori nu primesc indemnizaţie de ţomaj sau ajutor social.

Începând cu anul 2016, persoanele fizice care se încadrează în condiţiile de mai sus au obligaţia de a depune la Administraţia Finanţelor Publice formularul 604, la unitatea Fiscului în a cărei rază teritorială locuiesc, în cel mult 15 zile de la data la care se încadrează în această categorie de persoane. În cazul în care contribuabilii nu îţi îndeplinesc obligaţia declarativă, riscă amenzi cuprinse între 500 lei ţi 1.000 de lei.

Contribuţia lunară datorată de persoanele fără venituri este de 5,5% din salariul minim brut pe economie (1.250 lei) adică 68,75 de lei, cu scadenţă la trimestru până pe data de 25 a lunilor martie, iunie, septembrie ţi decembrie.

Un act normativ adoptat în 11 mai 2016 de Parlament vine în ajutorul categoriei de contribuabili amintită mai sus, prin punerea la dispoziţie a două variante de plată a contribuţiei. Astfel, în prima variantă plata contribuţiei se va face lunar, până pe 25 ale lunii, începând cu luna următoare depunerii declaraţiei. În cea de-a doua variantă prevăzută în pro­iectul de act normativ, contribuţia de asigurări sociale de sănătate se va plăti în momentul în care cetăţenii vor avea nevoie de acordarea serviciilor medicale, CASS datorată de a­ceţtia se va calcula aplicând cota individuală de contribuţie asupra bazei de calcul reprezentând valoarea a ţapte ori salariul minim brut pe ţară.

Acelaţi act normativ aduce clarificări ţi pentru persoanele care realizează numai venituri din investiţii (dividende, dobânzi, câţtiguri din titluri de valoare). Astfel, când valoarea ve­nitului este mai mică decât sa­lariul minim pe economie, iar persoana fizică nu mai are alte surse de venit, aceste persoane nu datorează CASS, fiind scutite de la plată începând cu 1 ianuarie 2017.

Diana Ciobanu, Director al Departamentului de Audit în cadrul grupului de firme AVISSO.

 

Faci bani pe Internet? Da, trebuie să plăteşti impozite!

Deseori întâlnim situaţii în care o societate din România lansează o aplicaţie online prin intermediul că­reia realizează venituri de la per­soane fizice sau juridice, UE sau non-UE, întrucât se adresează tutu­ror utilizatorilor din mediul online. Ne referim la toate serviciile furnizate pe cale electronică, cele de telecomunicaţii, de radiodifuziune şi televiziune prestate către persoane neimpozabile UE sau non-UE. Întrebarea este cum sunt tratate din punct de vedere fiscal aceste tranzacţii? Prestarea serviciilor electronice de către societăţi din Uniunea Europeană către persoane neimpozabile stabilite în alte state membre UE sau non-UE se impozitează în ţara unde beneficiarul/clientul este stabilit, îşi are domiciliul stabil sau reşedinţa obişnuită.

Pentru serviciile prestate către persoane fizice/ neimpozabile din state membre UE sau non UE, societatea se poate conforma cu obligaţiile de colectare şi de declarare a TVA fie prin înregistrarea în scopuri de TVA în fiecare stat membru unde efectuează vânzări către persoane neimpozabile, fie prin înregistrarea electronică în programul M1SS (Mini One Stop Shop).

Programul M1SS permite persoanelor impozabile care prestează serviciile descrise mai sus, către persoane neimpozabile în sta­te membre în care nu deţin un sediu, să declare TVA datorată pentru serviciile respective prin intermediul unui portal web. Regimul este opţional şi reprezintă o măsură de simplificare constând în faptul că prestarea are loc în statul membru al clientului şi nu în cel al furnizorului. Regimul permite persoanelor impozabile să e­vite înregistrarea în fiecare stat mem­bru de consum. Până la data de 20 a lunii următoare fiecărui trimestru calendaristic, persoana impozabilă va depune la organul fiscal competent, prin mijloace electronice, declaraţia specială de TVA D399 şi va avea obligaţia plăţii sumei totale a TVA datorată în statele membre de consum într-un cont special. Declaraţia specială de TVA trebuie să conţină următoarele informaţii:

a) codul de înregistrare special în scopuri de TVA,
b) valoarea totală, exclusiv taxa, a prestărilor de servicii electronice, de telecomunicaţii, de radiodifuziune şi de televiziune efectuate în cursul perioadei fiscale de raportare, cotele taxei aplicabile şi valoarea corespunzătoare a taxei datorate fiecărui stat membru de consum în care taxa este exigibilă,
c) valoarea totală a taxei datorate în statele membre de consum.

Prin norme este stabilită procedura de virare a sumelor cuvenite fie­cărui stat membru aferente serviciilor electronice, de telecomunicaţii, de radiodifuziune şi de televiziune desfăşurate pe teritoriul lor de către persoana impozabilă care aplică regimul special pentru care România este statul membru de înregistrare.

Andreea Baciu, director executiv Miron Cont-Audit S.R.L

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri