Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Tecău şi Mergea, prin oglinda Tamisei

GALERIE
gin
  • gin
- +

Pentru sportul românesc, finala de dublu la Londra este un eveniment uriaş, dar tocmai aceasta arată cât de jos a ajuns sportul românesc.

În aceste zile se desfăşoară la Gent finala Cupei Davis, între echipele Belgiei şi Marii Britanii. Şi pentru aceasta, vă cer scuze boieri cititori Dumneavoastră, că am să scriu acest text mai mult la persoana întâi, mai ales că - vai mie - mă simt ruşinat că în multe sporturi sunt un vajnic suporter al britanicilor. Îmi place de Andy Murray, îl admir pe Mohamed Farah (chiar dacă are rădăcini somaleze), ţin foarte mult la Jessica Ennis-Hill şi sunt suporterul necondiţionat al oricărei echipe engleze când joacă împotriva marilor vedete ale conglomeratelor construite pe purcoaie de bani de la Madrid sau Barcelona. Iată de ce, deşi majoritatea ţine cu Belgia - perfect întemeiat, doar e vorba de cel mai slab - sper ca cel mai tare să câştige, adică United Kingdom.

Bun, şi ce-i cu asta? Este cumva vreun subiect de editorial anglofilia dumitale, to’arăşe ziarist? Nici vorbă, însă ideea mi-a venit de la un mesaj primit pe facebook de la un prieten stabilit de aproape un deceniu în capitala Engliterei. Deci, un cetăţean din diaspora, parte a naţiunii care a influenţat atât de spectaculos destinul României cu un an în urmă. Acest prieten, înfrăţit cu Bahluiul şi Tamisa, mi-a scris că a căutat, luni dimineaţa, în "The Sun" informaţii despre finala 50% românească de dublu a "Turneului Campionilor" desfăşurat la Londra. Pentru cei care nu cunosc, în Marea Britanie, ca şi în mare parte din USA, nu există cotidiane de sport, evenimentele de acest gen fiind incluse în sumarul ziarelor generaliste. "The Sun" are o oarecare popularitate printre cititorii de nivel mediu din UK din trei motive: în primul rând este un tabloid de can-can (ca să nu spunem bârfă), în al doilea rând este ieftin "ca braga", deci accesibil englezului obişnuit, dar şi imigrantului şi, în al treilea rând, are un spaţiu important adresat sportului. Or, amicul meu londonez a răsfoit toate paginile de sport, a văzut materiale ample de la meciurile din Premier League şi nu numai, reportaje cu Andy Murray după eliminarea de la simplu şi dublu, ceva sumar despre finala de simplu dintre Djokovic şi Federer. Cât despre Tecău şi Mergea, vorba imigrantului "nothing at all", adică zero absolut. Aş fi vrut să-l sfătuiesc pe amicul să citească un ziar mai serios ("The Guardian", de exemplu), dar m-am gândit că n-ar fi găsit ceva pe inima lui. Concluzia e fixată în cuie: noi, românii, suntem paria Europei, nu ne bagă nimeni în seamă şi bine ar fi, to’arăşe ziarist, să nu mai scrii nimic de încrezutul ăla de Murray şi ceilalţi, ca să vadă şi urmaşii colonialiştilor englezi ce înseamnă mândria de a fi român.

Hai să vedem, totuşi, despre ce e vorba: în primul rând de dublu, o probă de tenis pe nedrept coborâtă la rangul de cenuşăreasă. Nici americanii nu se omoară cu atenţia către dublu, deşi au coşcogemite Bryans, în condiţiile în care de la Andy Roddick nu s-a mai pomenit campion yankeu la simplu. În al doilea rând, hai să ne imaginăm un "Turneu al Campioanelor" la Bucureşti, cu Simona Halep (vaaaai!) eliminată din grupe. Ce ar fi beneficiat de prim-plan în presa românească de după eveniment, cauzele eşecului Simonei sau finala de dublu între Black/ Raymond şi Hlavackova/ Hradecka? Apoi, trebuie să ne amintim că englezii sunt englezi, francezii sunt francezi, dar şi românii sunt români. La noi, dezvoltarea sportului a ajuns atât de jos, încât s-a transformat în involuţie: orice succes gen finala de la Londra arată ca o performanţă istorică. Englezii n-ar fi scos prea multe flăcări pe nări nici dacă în finală s-ar fi aflat, în locul oricărui cuplu semiromânesc, Jamie Murray, d’apoi...

Concluzia? Pentru sportul românesc, finala de la Londra este un eveniment uriaş. Însă numai faptul că acest meci între Tecău şi Mergea este atât de uriaş arată cât de jos a ajuns sportul românesc. Polonezii au avut întotdeauna mari jucători de dublu, dar acest lucru n-a urnit planeta din loc, iar un jucător ca sârbul Nenad Zimonjic este printre cei mai buni dubleuri din lume, chiar dacă se apropie de 50 de ani. Toată stima pentu Horia Tecău şi Florin Mergea, însă la scară mondială, finala 50% românească de la Londra nu înseamnă prea mult. Şi tare mă tem că scara britanică este mai aproape de scara mondială decât a noastră!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri