Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ţiganii au sărutat mâna judecătorului. Întâlnire de taină la “Coroana” din Paşcani

GALERIE
viorel maftei d
  • viorel maftei d
- +

Fostul preşedinte al Judecătoriei Paşcani şi un rom al familiei Nunucă au fost arestaţi la domiciliu în dosarul în care DIICOT investighează “cumpărarea” unei soluţii în instanţă pentru bani, vin şi curcani. Alte trei persoane vor fi cercetate sub control judiciar.Potrivit propunerii de arestare preventivă, judecătorul Dan Anton s-a întâlnit cu doi dintre romii cercetaţi în acest dosar, într-un restaurant din Paşcani. La aceeaşi întâlnire a participat şi fostul preşedinte al Judecătoriei Paşcani, Viorel Maftei. După întâlnire, unul dintre romi i-a sărutat mâna lui Viorel Maftei, în semn de mulţumire pentru aranjamentul său

Judecătorii Curţii de Apel Iaşi au respins, duminică noaptea, propunerea de arestare preventivă formulată de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Iaşi în dosarul “Curcanul”. Procurorii reţinuseră anterior cinci persoane, acuzate că au aderat la un grup infracţional al cărui scop a fost “cumpărarea” unei sentinţe judecătoreşti la Curtea de Apel Iaşi.

În acest dosar, în stare de libertate, este cercetat şi judecătorul Dan Anton, unul dintre cei mai vechi şi controversaţi din urbe. După judecarea propunerii de arestare preventivă, anchetatorii au decis ca fostul preşedinte al Judecătoriei Paşcani, Viorel Maftei, să fie cercetat din arest la domiciliu pentru trafic de influenţă, complicitate la luare de mită şi constituire a unui grup infracţional. Aceeaşi măsură a fost dispusă şi în cazul lui Dafin Nunucă, acuzat de dare de mită şi constituire a unui grup infracţional organizat. În total, zece persoane sunt cercetate în acest mega-dosar de corupţie.

 Bani, vin şi curcani mită
 
Potrivit propunerii de arestare preventivă a DIICOT, după ce romii Constantin şi Elena Nunucă au fost condamnaţi definitiv la trei ani de închisoare, fiul lor, Constantin-Dafin, a iniţiat, în ianuarie 2015, un grup infracţional în scopul obţinerii unor condiţii preferenţiale în puşcărie, dar şi pentru eliberarea acestora. În ceea ce priveşte eliberarea, procurorii spun că, după înregistrarea contestaţiei în anulare a familiei Nunucă, Ionuţ Jugureanu, Florin Pavăl (poliţist), dar şi membrii familiei Nunucă, “au iniţiat demersurile pentru identificarea unor persoane prin intermediul cărora ar putea influenţa decizia judecătorului Anton Dan în dosarul cu numărul 45/45/2015”, se arată în propunere. 
 
În februarie, membrii grupării l-au cooptat pe Viorel Maftei (foto), despre care procurorii spun că a lucrat la începutul carierei cu Dan Anton, putând astfel să-şi “exercite influenţa asupra sa”. Pe 16 martie, Neculai şi Dafin Nunucă au mers la restaurantul “Coroana” din Paşcani pentru a se întâlni cu Viorel Maftei şi cu Dan Anton. Procurorii susţin că cei doi romi s-au aşezat la o masă, în timp ce Viorel Maftei a rămas în parcarea restaurantului pentru a-l aştepta pe judecătorul Dan Anton, care a venit în cele din urmă la întrevedere fiind însoţit de Marina Moglan. Maftei şi Anton au stat în jur de cinci minute în parcare, după care au intrat în restaurant şi s-au aşezat la o masă alăturată celei în care se aflau cei doi romi.

După circa o oră, numiţii Dan Anton, Moglan Marina şi Viorel Maftei s-au ridicat de la masă şi s-au îndreptat spre uşa de ieşire. Înainte de a ieşi, aceştia au făcut un ocol, pentru a ajunge la masa numiţilor Nunucă Constantin Dafin, zis Beny, şi Nunucă Neculai, zis Gogu. Aici, numitul Dan Anton a dat mâna cu cei doi şi au schimbat câteva replici. În continuare, numiţii Dan Anton şi Moglan Marina au plecat cu autoturismul marca Audi al celui dintâi, iar Maftei Viorel a rămas în parcare. La scurt timp, au ieşit din restaurant şi numiţii Nunucă Constantin Dafin, zis Beny, şi Nunucă Neculai, zis Gogu, cel dintâi sărutând mâna numitului Maftei Viorel în semn de mulţumire”, se arată în rechizitoriu.

  “Comandă” de 25.000 de euro, în cupiuri de 500

 
Doi membri ai familiei Nunucă au precizat anchetatorilor că, la respectiva întâlnire, Viorel Maftei i-ar fi spus judecătorului Dan Anton că Dafin Nunucă este dispus să dea o sumă mare de bani pentru soluţionarea favorabilă a contestaţiei în anulare. “Din cercetările efectuate a rezultat că numitul Nunucă Constantin Dafin, zis Beny, i-a dat numitului Maftei Viorel circa 10.000 de lei, în mai multe tranşe, pentru a-l influenţa pe judecătorul Anton Dan şi pentru a-i oferi acestuia o sumă de bani în schimbul unei soluţii favorabile. Acelaşi Dafin i-ar fi dat lui Maftei curcani şi vin, o parte din produse trebuind să ajungă şi la Anton. Viorel Maftei a precizat în faţa anchetatorilor că l-a apelat pe Dan Anton pentru a-l întreba dacă este interesat de produse alimentare spunând însă că acesta nu a răspuns, aşa că a restituit partea “ce era destinată judecătorului” Anton.
 
Acelaşi Dafin Nunucă a achiziţionat, în martie, 25.000 de euro, în cupiuri de câte 500, de la mai multe case de schimb valutar din Piatra Neamţdestinaţi oferirii unei tranşe iniţiale din mită numitului Anton Dan (20.000 euro) şi răsplătirii numitului Maftei Viorel (5.000 de euro)”, se arată în propunere. Pe 27 martie, Dafin şi Neculai Nunucă s-au întâlnit din nou cu Viorel Maftei remiţându-i acestuia 1.000 de euro. “Cu această ocazie, numitul Maftei Viorel a luat doar 1.000 de euro, în 2 bancnote de 500 de euro, spunând că este suficient deocamdată şi că numitul Anton Dan ar fi spus că după ce rezolvă problema va spune el ce sumă solicită, nedorind să ia bani înainte de soluţionare”, se mai arată în document.  
 
Contestaţia în anulare a fost respinsă însă de Curtea de Apel Iaşi, fapt pentru care, ulterior, Viorel Maftei a restituit 8.000 de lei. Dafin-Constantin Nunucă ar fi încercat atunci să mituiască alţi judecători care judecau alte cereri depuse pe numele părinţilor.
 
Cu o zi înainte de descinderi, Florin Ionuţ Pavăl şi Ionuţ Jugureanu au aflat despre existenţa dosarului în care sunt cercetaţi, precum şi că sunt interceptaţi.Imediat, inculpatul Jugureanu Alexandru Ionuţ l-a alertat cu privire la aceste aspecte şi pe inculpatul Nunucă Constantin Dafin, zis Beny. În urma acestor informaţii, cei trei şi-au luat măsuri de precauţie, şi-au schimbat numerele de telefon, au efectuat manevre de contrafilaj şi au realizat întâlniri conspirative”, se mai arată în propunere.  
Reporterul “Ziarului de Iaşi” a încercat şi în cursul zilei de ieri să îl contacteze pe judecătorul Dan Anton, însă acesta nu a răspuns la telefon.

CITEŞTE ŞI:

 
Un exploziv dosar de „cumpărare de sentinţe“ ridică multe semne de întrebare privind actul de Justiţie de la Iaşi. Judecători şi avocaţi cunoscuţi, alături de poliţişti şi romi, au fost audiaţi la DIICOT în weekend în acest uluitor caz de corupţie. Unul dintre cei mai cunoscuţi judecători ai Curţii de Apel Iaşi, Dan Anton, suspect în dosar, a fost implicat în ultima vreme în mai multe cazuri controversate.
 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri