Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Topul celor mai mari indemnizaţii de şomaj din Iaşi. Angajații sunt invidioși

GALERIE
somaj
  • somaj
- +

Unele ajutoare de şomaj din judeţ i-ar face invidioşi pe mulţi angajaţi ieşeni. Cei mai "înstăriţi" şomeri din Iaşi provin cu precădere din domeniul prestărilor de servicii.

Aproximativ 2.900 lei este cea mai mare indemnizaţie de şomaj plătită în prezent de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM). Beneficiara acestui ajutor este o femeie cu domiciliul în mediul rural, care se încadrează în grupa de vârstă 40-45 ani, fost manager de proiect într-o firmă ce activează în domeniul serviciilor.

Ocupanţii locurilor doi şi trei, în funcţie de cuantumul indemnizaţiei primite, sunt doi ieşeni care se încadrează în categorie de vârstă 45-50, respectiv 50-55 ani, care au lucrat până de curând tot în societăţi de prestări servicii. Ocupantul poziţiei a doua la nivel de judeţ beneficiază de un ajutor lunar de 1.857 de lei, iar cel care şi-a adjudecat ultimul loc al „podiumului” 1.721 lei.

În topul şomerilor de lux ai Iaşului, pe poziţia a patra, este un bărbat din mediul urban, plasat în grupa de vârstă 55-60 de ani, care până să fie disponibilizat a luat în domeniul IT. „Acesta beneficiază în prezent de un ajutor de şomaj în cuantum de 1.695 lei”, spune Adriana Sîrghie, purtătorul de cuvânt al AJOFM Iaşi. În clasamentul inedit al celor mai „înstăriţi” şomeri din judeţ se mai regăseşte şi o persoană de sex masculin, care a lucrat tot în domeniul serviciilor, valoarea indemnizaţiei încasate lunar fiind de 1.691 lei.

Aproximativ 13.000 de şomeri în evidenţa AJOFM

Potrivit legii, cuantumul indemnizaţiei de şomaj se acordă în funcţie de stagiul de cotizare. Pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an, se plăteşte o indemnizaţie echivalentă cu 75% din valoarea indicatorului social de referinţă, în cuantum de 500 lei. La suma prevăzută mai sus se adăugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.

Astfel, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani, cota este de 3%, şi poate ajunge până la 10 procente în cazurile când stagiul de cotizate este de cel puţin 20 de ani. „Pentru persoanele care au fost asigurate în baza unui contract de asigurare pentru şomaj, la determinarea sumei calculate prin aplicarea unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, se va avea în vedere venitul lunar declarat în contractul de asigurare pentru şomaj”, potrivit oficialilor AJOFM.

În total, la nivel de judeţ, aproximativ 13.000 de şomeri figurează în evidenţele instituţiei. „În cursul lunii mai s-a remarcat o uşoară tendinţă de creştere a numărului de şomeri proveniţi din mediul rural, ca urmare a identificării de către unităţile administrativ-teritoriale a potenţialilor beneficiari de ajutoare alimentare prevăzut de Hotărârea de Guvern nr. 799/2014, privind implementarea Programului operaţional Ajutorarea persoanelor defavorizate (POAD), a căror condiţie de acordare este înregistrarea acestora la AJOFM”, se arată într-un comunicat anterior semnat de Gabriela Vasilache, director executiv AJOFM.

În ceea ce priveşte categoria de vârstă, cel mai mare număr de şomeri continuă să fie înregistrat de grupa 40-49 ani, respectiv 4.036 persoane, urmată de grupa 30-39 de ani (2.820 persoane), cei mai puţini şomeri regăsindu-se în grupa de vârstă 25-29 de ani (693 de persoane). Şomerii fără studii şi cei cu nivel de instruire primar, gimnazial şi profesional au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Iaşi, respectiv 89,70%. „Şomerii cu nivel de instruire liceal şi postliceal reprezintă 7,20% din totalul şomerilor înregistraţi, iar cei cu studii universitare 3,10%”, se arată în documentul citat.

În perioada 3 iunie-20 iulie, 285 de absolvenţi de studii liceale şi universitare, promoţia 2016, s-au înscris în evidenţele AJOFM pentru a primi asistenţă în vederea găsirii unui loc de muncă. Aceştia vor beneficia de informare şi consiliere profesională, mediere pentru identificarea unui loc de muncă precum şi de facilităţi financiare. Absolvenţii care într-o perioadă de 60 de zile de la finalizarea studiilor nu s-au încadrat în muncă potrivit pregătirii profesionale şi sunt înregistraţi la AJOFM din raza de domiciliu, pot solicita acordarea indemnizaţiei de şomaj. Acest drept se acordă la cerere, pe o perioadă de 6 luni, calculată de la data expirării celor 60 de zile de la absolvire şi constă într-o sumă fixă, lunară, neimpozabilă al cărei cuantum este de 250 lei.



 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri