Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Fiscalitate suplimentul „Iasul in afaceri”

Totul despre concediul de acomodare, acordat persoanelor care au adoptat un copil

GALERIE
Concediu de acomodareElena Solomon
  • Concediu de acomodare
  • Elena Solomon
- +

Începând cu data de 12 august 2016, salariaţii vor putea beneficia de un nou tip de concediu, aprobat prin Legea 57/2016 privind modificarea şi completarea Legii 273/2004 privind procedura adopţiei, precum şi a altor acte normative. Este vorba despre concediul de acomodare, acordat persoanelor care adoptă un copil.

 

Alina Grigoraş


De acest nou tip de concediu poate beneficia „adoptatorul sau, opţional, oricare dintre soţii familiei a­dop­tatoare, care realizează venituri supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal din activităţi salariale şi asimilate acestora sau, du­pă caz, activităţi independente sau activităţi agricole”.

Durata maximă a concediului de acomodare este de un an, a­ceas­tă perioadă incluzând şi peri­oada încredinţării copilului în vederea a­dopţiei. Pentru a beneficia de con­cediu de acomodare, per­soa­na îndreptăţită întocmeşte o cerere la ca­re se vor anexa certificatul de gre­fă în baza căruia se e­xecută ho­tă­rârea judecătorească de încre­din­ţare în vederea adopţiei, documentul care atestă mutarea copilului la adoptator/familia a­dop­ta­toare, înregistrat la Direcţia în a cărei rază administrativ-teritoriala a fost protejat copilul, precum şi do­vada intrării efective în concediu sau a suspendării activităţii.

Pe toată durata concediului de acomodare, persoana îndreptăţită primeşte o indemnizaţie lunară de 1.700 lei. Plata indemnizaţiei începe din ziua următoare celei în care a fost pusă în executare hotărârea judecătorească de încredinţare în vederea adopţiei. În perioada concediului de acomodare, persoana îndreptăţită beneficiază de plata con­tribuţiei individuale de asigurări sociale de sănătate, prin aplicarea cotei legale asupra indemnizaţiei acordate. Plata acestei contribuţii este suportată din bugetul de stat. În perioada concediului de acomodare, persoana îndreptăţită nu are voie să solicite concediu pentru creşterea copilului şi nici stimulent de inserţie. Perioada concediului constituie perioada asimilată sta­giului de cotizare, vechime în mun­că, în serviciu şi specialitate.

Concediul de acomodare şi pla­ta indemnizaţiei încetează în­ce­pând cu ziua următoare celei în care se produce una din următoarele situaţii:

a) a expirat perioada ma­ximă de un an prevăzută pentru concediul de acomodare;

b) la ce­rerea persoanei îndreptăţite;

c) copilul a împlinit 18 ani;

d) a avut loc decesul copilului;

e) persoana îndreptăţită care urma să adopte în calitate de persoană singură a decedat;

f) a rămas definitivă hotărârea judecătorească privind revocarea încredinţării în vederea adopţiei.

Concediul de acomodare şi pla­ta indemnizaţiei se suspendă începând cu ziua următoare celei în care se produce una dintre ur­mă­toarele situaţii: a) s-a dispus plasamentul copilului în regim de urgenţă; b) a fost pusă în executare hotărârea judecătorească privind revocarea încredinţării în vederea adopţiei.


Angajatorii care încalcă acest drept riscă amenzi

Angajatorii sunt obligaţi să acorde concediul de acomodare şi timp liber pentru efectuarea evaluărilor impuse de obţinerea atestatului şi realizarea potrivirii practice, fără diminuarea drepturilor salariale, în limita a cel mult 40 de ore pe an. Timpul liber se acordă pe baza cererii solicitantului, la care se anexează calendarul întâlnirilor sau, după caz, programul de vizite, întocmite de direcţia competentă. Nerespectarea de către an­­gajatori a acestor prevederi constituie contravenţie şi se sancţionează de către inspectorii de muncă cu amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.500 lei.

Dispoziţiile referitoare la acordarea concediului de acomodare şi a indemnizaţiei lunare se aplică şi persoanelor care au copii încredinţaţi în vederea adopţiei la data de 12 august 2016. În această situaţie, indemnizaţia, precum şi concediul de acomodare, se acordă proporţional în funcţie de numărul zilelor calendaristice rămase, fără a depăşi însă durata maximă de un an prevăzută pentru acest tip de concediu.


Ce se întâmplă cu marfa distrusă ori degradată?

                                                                                                                                      Elena Solomon

Codul Fiscal intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2016 a schimbat condiţia de bază pentru ca o cheltuială să fie considerată deductibilă. Astfel, articolul 25 prevede că toate cheltuielile efectuate în scopul desfăşurării activităţii economice sunt deductibile, cu excepţia celor care sunt expres specificate ca deductibile limitat sau nedeductibile. Dacă până la 31 decembrie 2015 o cheltuială trebuia să fie e­fectuată cu scopul realizării de venituri impozabile pentru a fi deductibilă, de începutul acestui an ea trebuie să fie efectuată în scopul desfăşurării activităţii economice, fără a mai fi condiţionată de obţinerea de venituri impozabile.

Cheltuielile privind bunurile de natura stocurilor sau a mijloacelor fixe amortizabile constatate lipsă din gestiune ori degradate, neimputabile sunt considerate nedeductibile. Dar art. 25 alin. (4) lit. c) punctul 3 stipulează şi condiţiile în care poate fi constatat caracterul deductibil – atât pentru aceste cheltuieli, cât şi pentru taxa pe valoarea adăugată aferentă, dacă aceasta este datorată potrivit prevederilor titlului VII.

Astfel, cheltuielile privind bunurile de natura stocurilor sau a mijloacelor fixe amortizabile constatate lipsă din gestiune ori degradate, neimputabile devin deductibile în ca­zul în care stocurile/mijloacele fixe amortizabile se înscriu în oricare dintre următoarele situaţii: au fost distruse ca urmare a unor calamităţi naturale sau a altor cauze de forţă majoră, în condiţiile stabilite prin norme; au fost încheiate contracte de asigurare; au fost degradate calitativ şi se face dovada distrugerii; au termen de valabilitate depăşit, potrivit legii.

Normele metodologice de la punctul 17 alin. (3) stipulează că, în cazul în care stocurile au fost degradate calitativ, se acceptă atât distrugerea prin mijloace proprii, cât şi distrugerea de către terţi prin predare către unităţi specializate. La punctul 78 alin. (12) din norme se arată că obligaţia de a demonstra în mod corespunzător că bunurile au fost distruse revine persoanei impozabile.

Dovada distrugerii care este solicitată poate fi constituită din:

- documente ce atestă stocul cantitativ-valoric al bunurilor degradate calitativ, respectiv listele de inventariere întocmite în conformitate cu OMFP 2861/2009;
- proces-verbal întocmit de comisia de inventariere formată din specialişti din cadrul firmei sau de către un expert tehnic independent cu privire la degradarea calitativă şi prin care se constată caracterul neimputabil al degradării;
- propunerea de distrugere a bunurilor făcută de către comisia de inventariere;
- contract încheiat cu o unitate specializată, în cazul în care se alege varianta distrugerii prin predare către terţi;
- proces-verbal întocmit cu ocazia distrugerii bunurilor însoţit de alte documente sau aviz de însoţire a mărfii pentru stocurile predate către unităţi specializate.

Facem precizarea că există însă şi legislaţie specifică pentru anumite categorii de stocuri care obligă ca distrugerea acestora să se facă prin predare către unităţi specializate.

Aşadar, dacă se face dovada că bunurile respective au fost degradate calitativ şi au fost distruse ori prin mijloace proprii ori predate către unităţi specializate, cheltuielile privind mărfurile degradate sunt deductibile integral la calculul profitului impozabil.

Elena Solomon, economist în cadrul grupului AVISSO, cu peste 18 ani experienţa

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri