Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

ADVERTORIAL

Totul despre obezitatea la copii

Articol realizat de medicul specialist Monica Măcişanu

GALERIE
Copil Obez
  • Copil Obez
- +

www.diet-club.ro

Întotdeauna ne dorim ce este mai bun pentru copiii noștri și în încercarea de a le oferi aceasta, de multe ori îi putem influența negativ. Cu toții știm cât este de importantă alimentația sănătoasă, mai ales pentru cei mici. Motivele care stau în spatele acestei afirmații sunt cunoscute de mai mulți sau mai puțini dintre noi, însă un lucru este sigur: multe dintre bolile care apar la maturitate au ca punct de plecare alimentația incorectă din copilărie. Un regim alimentar echilibrat poate preveni hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, cancerul de stomac, dilepidemia, bulimia sau problemele ortopedice. Bolile pulmonare sau cardiologice pot apărea în urma tulburărilor de respirație din timpul somnului, iar calculii biliari apar în urma producției crescute de colesterol. Mai mult, alimentația haotică va conduce la creșterea în greutate, iar scăderea stimei de sine este direct proporțională cu măsura în care suntem acceptați de cei din jur.

Obezitatea infantilă în România

Statisticile arată că la nivel european 1 băiat din 3 și 1 fată din 5 sunt obezi și în fiecare an numărul copiilor cu probleme de greutate crește cu 500 000. În 2012, România ocupa locul 3 în Europa la obezitate.

În ultimii 8 ani, numărul copiilor obezi din țara noastră s-a dublat: 40 % dintre copiii români sunt supraponderali (aproximativ 5 milioane). Cei mai mulți dintre aceștia provin din mediul urban, iar o explicație ar putea fi oferta generoasă de produse de tip fast-food. Obezitatea apare din coexistența predispoziției genetice la care se adaugă triggeri din mediu: alimentație nesănătoasă, lipsa de mișcare, aport alimentar mai mare decât consumul și, într-o anumită măsură, probleme hormonale.

Efectele supraalimentării

La naștere, există un anumit număr de celule grase (adipocite) care se multiplică pe parcursul vieții până la pubertate. Prin supraalimentare, în copilărie ajungem la multiplicarea adipocitelor, proces din păcate ireversibil. Adolescentul care a fost prea gras în copilărie este un candidat la obezitate la vârsta adultă (80% dintre copiii obezi vor deveni adulți obezi). Deci, pentru a fi un adult normoponderal este necesară o alimentație corectă până la pubertate.

Datorită diferențelor hormonale, numărul de adipocite al femeilor este de 2 ori mai mare decât al bărbaților. Țesutul adipos secretă hormoni estrogeni. Din acest motiv, fetele „mai plinuțe” vor avea o dezvoltare a caracterelor sexuale secundare mai rapidă, menstruația precoce, iar băieții supraponderali vor suferi o feminizare (ginecomastie, pilozitate întârziată, eventual tulburări sexuale).

Obezitatea copiilor este de cele mai multe ori „tratată” prin educația alimentară a părinților/bunicilor. Aceștia trebuie să fie un model pentru cei mici. Alimentația sănătoasă se deprinde de la  diversificare adică de la vârsta de aproximativ 6 luni. Ca adulți, tindem să „îmbrățișăm” modul de alimentație surprins acasă. Dacă în copilărie nu consumam mâncăruri gătite, ciorbe, la maturitate cu greu ne vor plăcea. Cei mici nu au discernământul de a alege ceea ce e sănătos, aceasta fiind responsabilitatea părintelui.

Calitate vs. Cantitate

Alimentația corectă și sănătoasă în creșterea unui copil are rol energetic, nutritiv, dar și plastic și constructiv. Mâncarea trebuie să fie calitativă, nu cantitativă. Din păcate, copilul din țările industrializate, dacă este bine hrănit cantitativ e din ce în ce mai prost hrănit calitativ. Calciul, fierul, potasiul sunt foarte importante în procesul de creștere. Aportul adecvat de fier previne anemia, în acest scop fiind recomandat consumul de carne, organe, pește (ton, păstrăv, cod).

Calciul este important pentru sistemul osos și dentiție și se găsește din plin în lapte și derivatele sale, ouă, legume verzi, fructe. Potasiul participă alături de calciu la osificare și dentiție, fixează calciul, și e important în activitatea neuromusculară. Lipsa poftei de mâncare, astenia, pierderea în greutate, pot indica o carență de potasiu. Potasiul se găsește în cereale integrale, ouă, nuci, pește, carne, legume uscate.

Dulciurile sunt o mare capcană pentru că sunt diverse, tentante, iar gustul dulce e cel mai ușor de acceptat de om. Imediat după naștere, dulcele este primul gust pe care îl percepem datorită faptului că laptele matern e ușor dulce. Cei ce fac exces de dulciuri pot ajunge la malnutriție. Copilul își potolește foamea cu dulciuri, nu mai e atras de mâncare, ceea ce duce la deficit de proteine, vitamine și alți nutrienți importanți. Dulciurile sunt periculoase datorită zahărului dar și a acizilor grași saturați ce se găsesc mai ales în produsele de patiserie (în timp duc la dislepidemii, ateroscleroză).

În ceea ce privește băuturile de tip cola  acestea conțin acid fosforic care dezechilibrează balanța fosfor/calciu din alimentație, având ca rezultat un deficit al fixării calciului în oase.

Nici siropurile diluate cu apă  nici sucurile cu un conținut mare de zahăr nu sunt recomandate. Astfel îl obișnuim pe copil cu gustul dulce, creându-i o adevărată dependență.

Suplimentele de vitamine: Da sau Nu?

Un copil cu o alimentație sănătoasă și echilibrată nu are nevoie de suplimente cu vitamine (doar de Ca). Mulți copii primesc susținut complexe/siropuri cu vitamine. Principalul efect este creșterea considerabilă a poftei de mâncare care conduce la supraponderabilitate. Cu toate acestea, părinții continuă să le administreze vitamine pentru a „combate astenia de primăvară” sau pentru „a susține creșterea armonioasă”. Dacă sunt alese cum trebuie, alimentele aduc suficiente vitamine și minerale.

După cum știți deja, micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, așa că nu trebuie să o neglijați. La școală, în loc de bani de buzunar ar fi mai sănătos un pachețel de acasă, având astfel siguranța că cel mic va lua o gustare sănătoasă. Promovați mișcarea și înlocuiți activitățile statice – sedentarismul in fata calculatorului sau a televizorului - cu activitatea fizică - mersul pe bicicletă, înotul, dansul. Un alt detaliu care merită atenția dumneavoastră este  mărimea porțiilor de mâncare ale celui mic. Nu forțați copilul să mănânce totul din farfurie, în ideea de a nu arunca mâncarea și încercați să îi oferiți mai multe mese mici din punct de vedere cantitativ, decât 1-2 mese copioase.

La un copil supraponderal în plină creștere nu poate fi vorba de un regim hipocaloric, pentru a scădea în greutate. Soluția adoptată este de a menține greutatea curentă, asigurând pierderea treptată a kilogramelor în plus prin creșterea în înălțime. La copiii obezi se limitează doar aportul de glucide și lipide asigurând, în schimb, organismului aportul necesar de proteine, vitamine, fibre, minerale.

www.diet-club.ro

Dr. Monica Măcişanu

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri