Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Tradiţii pentru atragerea norocului la nuntă

GALERIE
nunta
  • nunta
- +

Suntem în sezonul nunţilor! Viitorii miri aşteaptă cu emoţie cel mai fericit moment din viaţa lor - nunta. Şi pentru ca acest eveniment unic să le aducă noroc, ei se pregătesc nu numai din punct de vedere material.

Pentru o femeie, ziua nunţii este cea mai importantă din viaţa ei. Mireasa se îmbracă cu haine noi, poartă un obiect împrumutat de la o rudă care a avut o căsnicie fericită, este atentă ce model are verigheta, iar mirele alege pentru buchetul miresei flori norocoase.

Aşa te pregăteşti pentru nunta ta

Mireasa nu trebuie să poarte perle în ziua nunţii. Respectând acest obicei, ea nu va avea parte de lacrimi în timpul căsniciei.

Pantofii, un accesoriu important

Alegerea pantofilor este foarte importantă. Pentru ca norocul să nu fugă din viaţa miresei, ea nu trebuie să poarte pantofi decupaţi la vârf. Mai mult, în ziua nunţii, miresa nu trebuie să schimbe pantofii. Ea va purta o singură pereche de pantofi albi. Dacă-şi schimbă pantofii pe care i-a purtat la cununia religioasă, tradiţia spune că mireasa va divorţa în curând.

Dacă mireasa are prietene care vor să se căsătorească, ea trebuie să scrie numele acestora pe talpa propriilor pantofi, înainte ca ea să ajungă la altar. Însă, mireasa trebuie să aibă grijă să folosească o soluţie care să nu se şteargă, până când miri ies din biserică;  pentru că, dacă se întâmplă acest lucru, prietenele miresei vor avea ghinion în viaţa sentimentală.

De asemenea, în ziua nunţii, mireasa trebuie să poarte în pantof un bănuţ, pentru a avea o căsnicie prosperă.

Un voal împrumutat aduce noroc

Mirele trebuie să vadă rochia tinerei soţii doar atunci când mireasa vine în biserică.

Nu este de bun augur, ca mireasa să probeze voalul înainte de ziua nunţii. Dar îi aduce noroc, dacă ea poartă un voal împrumutat de la o rudă sau de la o prietenă care are o căsnicie fericită.

Strănutul alungă energiile negative

Dacă în dimineaţa nunţii o rudă strănută, tinerii vor avea noroc  în căsnicie. Tradiţia spune că zgomotul strănutului va alunga neplăcerile şi certurile din casa noilor căsătoriţi.

Dacă mireasa vrea să aibă autoritate

Din vremuri îndepărtate, se spune că mireasa va avea autoritate în căsnicie, dacă-l calcă pe mire pe picior în timpul slujbei. Gestul trebuie făcut cu discreţie, pentru că superstiţia este cunoscută şi mirele poate să protesteze. Dacă mireasa n-a reuşit să împlinească acest ritual, dar doreşte cu orice preţ să aibă un cuvânt de spus în căsnicie, atunci ea poate să facă un pas înaintea mirelui când iese din biserică.

Efectul mistic al oglinzii

Când se îmbracă şi se priveşte în oglindă, mireasa nu trebuie să lase nici o femeie, nici măcar o domnişoară de onoare, să stea între ea şi oglindă, pentru că nu va avea o căsnicie fericită şi, în final, va divorţa.

Când mireasa pleacă din casă, trebuie să păşească peste prag cu piciorul drept, să se privească discret în oglindă, fără să se întoarcă din drum, orice s-ar întâmpla.

În casa miresei nu trebuie să fie multe oglinzi

Clarvăzătorii susţin că în căminul nostru şi îndeosebi în casa mirilor, trebuie să existe puţine oglinzi, pentru că acestea influenţează în mod negativ existenţa oamenilor optimişti.

Nu se oferă ceasuri ca dar de nuntă.

Ceasul este un obiect care nu aduce noroc. De aceea nu se oferă tinerilor ca dar de nuntă un ceas, fie că este vorba de un ceas de mână sau de perete. În tradiţiile popoarelor, limbile ceasului numără secundele şi minutele vieţii, iar în ziua nunţii, ceasul socoteşte timpul rămas până la despărţire.

Modelul verighetelor atrage norocul sau ghinionul

Dacă verighetele nu sunt netede, adică au modele cu figurine în relief, mirii vor avea o căsnicie marcadă de dificultăţi. Se spune că strămoşii noştri credeau că dragostea mirilor va fi pură şi veşnică, dacă verighetele sunt netede.

Întâmplări din ziua nunţii

Dacă în calea nuntaşilor apare un coşar sau o pisică albă, în mod cert, norocul va fi prezent mereu în viaţa tinerilor însurăţei.

Ploaia anticipează noroc

Dacă plouă când miri pleacă la biserică, nuntaşii trebuie să fie bucuroşi. Prin tradiţie, tinerii însurăţei vor avea mult noroc în viaţă.

Florile de cală aduc nefericire în viaţa cuplului

Mirele alege florile pentru cele două buchete din ziua nunţii - pentru mireasă şi pentru naşă.

Florile de cală, atât de gingaşe, nu aduc noroc; de aceea, nu trebuie să  fie alese pentru buchetul miresei. În schimb, lăcrămioarele, busuiocul, florile de măr şi iasomia sunt mesagerele norocului.

Florile din buchetul miresei nu se păstrează în casă după ce se usucă, pentru că atrag nefericirea în familia respectivă.

Fotografiile de la nuntă sunt benefice dacă...

Fotografiile din ziua celui mai fericit eveniment din viaţa noastră atrag norocul sau... ghinionul. Dacă unul dintre miri se fotografiază singur în ziua nunţii, se spune că mariajul său se va destrăma. Fotografiile în care mirii sunt veseli şi fericiţi vor influenţa în mod fericit trăinicia acelei familii.

Un obicei norocos

S-a dovedit că atunci când tinerii căsătoriţi păstrează şi folosesc la evenimente de familie, timp de trei ani, faţa de masă aşternută în ziua nunţii, vor avea o căsătorie prosperă.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri