Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Tragedia şomerilor de peste 45 de ani. Date care iti dau fiori!

GALERIE
someri cu miile
  • someri cu miile
- +

 Doar 573 de şomerii ieşeni cu vârsta de peste 45 ani s-au angajat de la începutul acestui an. În total, în intervalul ianuarie-martie 2014, 2.992 de persoane şi-au găsit un loc de muncă, cei mai mulţi dintre ei încadrându-se în grupa de vârstă 25-35 ani, 1.022 persoane.

Numărul persoanelor de peste 45 de ani care s-au angajat reprezintă doar 8% din totalul şomerilor din grupa peste 45 ani înregistraţi la nivelul întregului judeţ. Circa 30% din numărul total al şomerilor din judeţul Iaşi sunt persoane cu vârsta de peste 50 de ani. În evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) sunt consemnaţi 16.111 şomeri, ieşenii cuprinşi în grupa de vârstă de peste 50 ani fiind cei mai numeroşi, respectiv 4.687 de persoane. La capitolul grupe de vârstă, după aceştia urmează persoanele cu vârsta între 40 şi 49 de ani, 4.495 de cazuri de şomaj figurând în prezent la AJOFM Iaşi. Tinerii cu vârsta de până în 25 ani angajaţi în perioada ianuarie-martie 2014 reprezintă 20% din numărul total al persoanelor care şi-au găsit loc de muncă. Potrivit AJOFM Iaşi, 624 de tineri au intrat pe piaţa muncii de la începutul acestui an. Cei mai mulţi dintre ieşenii care au avut norocul de a se încadra în muncă se regăsesc în grupa de vârstă 25-35 ani, 1.022 la număr. Persoanele din mediul urban au avut întâietate la angajări, 57% din persoanele încadrate în muncă provenind de la oraş. La capitolul studii absolvite, numărul cel mai mare de angajări se înregistrează în rândul absolvenţilor de studii primare, gimnaziale ori profesionale, 1.487 de ieşeni care au finalizat astfel de studii încadrându-se în muncă de la începutul anului. La polul opus se situează absolvenţii de studii universitare (553 persoane), care reprezintă doar 18% din numărul total înregistrat în evidenţele AJOFM Iaşi. În aceeaşi perioadă, 40 de proaspăt absolvenţi care s-au angajat pe perioadă nedeterminată au beneficiat de prima de încadrare în valoare de 500 lei, a precizat conducerea instituţiei. De asemenea, nouă absolvenţi care şi-au găsit un serviciu înaintea expirării perioadei de acordare a indemnizaţiei de şomaj au beneficiat, potrivit legii, de contravaloarea indemnizaţiei la care ar fi avut dreptul până la expirarea termenului. “Pentru 136 de proaspăt absolvenţi încadraţi pe perioadă nedeterminată s-au acordat angajatorilor subvenţii în valoare de 500 lei pentru fiecare absolvent de studii primare, gimnaziale sau profesionale. În cazul absolvenţilor de studii liceale sau postliceală, subvenţia acordată angajatorilor este în valoare de 600 lei de fiecare persoană. Nu în ultimul rând, angajatorilor care au angajat proaspăt absolvenţi de studii universitare s-au acordat subvenţii de 750 lei”, a declarat Adriana Sîrghie, purtătorul de cuvânt al AJOFM Iaşi. La capitolul disponibilizări, din luna ianuarie şi până pe ultima zi a lunii martie, AJOFM Iaşi a fost notificată cu privire la îngroşarea numărului de şomeri în cazul a 136 de persoane, în cazul disponibilizărilor colective, respectiv 138 de persoane cărora li s-a desfăcut contractul individual de muncă.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri