Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Semnele rahitismului la copii

Transpiraţia la nivelul capului, în timpul somnului, înseamnă rahitism la copii?

GALERIE
copilasi
  • copilasi
- +

Dr. Cătălina Ionescu, Spitalul de Copii „Sf. Maria“ Iaşi: „Rahitismul carenţial este o afecţiune metabolică datorată deficitului de vitamina D, caracterizată prin mineralizare insuficientă a oaselor. Vitamina D intervine în metabolismul calciului şi fosforului.

Semnele clinice sunt reprezentate de:

- semne osoase cu deformări la nivelul oaselor capului, toracelui şi oaselor membrelor (picioare în X sau în paranteze), craniotabes (aspect de minge de ping-pong), fontanela anterioară mare.

- întârziere în apariţia dinţilor până la distrofie dentară

- semne neuro-musculare: hipotonie musculară, hiperlaxitate ligamentară, întârziere în achiziţiile, motorii (merge mai greu, nu stă în şezut);

- altele: mărirea ficatului şi a splinei, transpiraţii, mai ales la cap, risc crescut de infecţii, paloare, până la convulsii hipocalcemice.

Dacă transpiră la cap - mai ales când doarme - copilul poate avea rahitism?

Poate să fie vorba de reahitism, dar nu este obligatoriu. Transpiraţia la nivelul capului, în timpul somnului este obişnuită la copii, cauza fiind adesea necunoscută. Transpiraţia la nivelul capului poate fi încadrată în hiperhidroza idiopatică sau hiperhidroza de diverse cauze (metabolică, endocrină, medicamentoasă etc).

Dacă se întâmplă acest lucru trebuie să-i dau mai multă vitamina D sau mai mult calciu?

Copilul trebuie evaluat, biologic şi radiologic înainte de a mări doza de vitamina D. Hipervitaminoza D poate avea consecinţe mult mai grave decât deficitul.

Cum se administrează vitamina D? În ce luni ale anului? Câte zile pe lună?

Profilaxia rahitismului este indicată la toţi copii până la vârsta de 18 luni, doza zilnică fiind de 400 - 800 ui. Administrarea este continuă, zilnică, exceptând perioadele de cură heliomarină, când nu se administrează. Doza profilactică de vitamina D va fi crescută la 1.000 U.I./zi, pe perioade limitate (nedepăşind o lună), pentru sugarii mici proveniţi din mame ce nu au primit vitamina D profilactic în timpul sarcinii, la prematurii şi dismaturii, cel puţin în primele luni de viaţă, sugarii mici (până la 3-4 luni) născuţi în anotimpul rece, copiii din zonele poluate, cu condiţii de mediu precare, cu pielea hiperpigmentată, din instituţii, sugarii cu îmbolnăviri acute frecvente, precum şi cei cu spitalizări dese sau prelungite, precum şi la copiii cu tratament cronic anticonvulsivant sau în tratament cronic cu cortizon.

La copilul peste 18 luni administrarea de vitamina D depinde de cantitatea de lapte pe care îl primeşte, de alimentaţia bogată sau nu în vitamina D, doza fiind aceeaşi dacă nu sunt îndeplinite criiteriile de mai sus. Practic se recomandă administrarea până la vârsta de 12-15 ani numai în perioadele reci ale anului. Doza zilnică per os ( n.r. - administrare orală) este de 400-800 U.I. sau la interval de 7 zile, câte 3.000-5.000 U.I.

După două săptămâni de utilizare trebuie aruncat flaconul cu picături cu vitamina D?

Fiecare produs de vitamina D are în prescripţie perioada de utilizare după deschiderea flaconului , de aceea trebuie citit şi aplicat.

Cum se administrează calciul?

Atunci când copilul consumă mai mult de 400 ml de lapte pe zi, administrarea de calciu pentru profilaxia rahitismului nu este necesară. Doza uzuală zilnică este de 500 mg de calciu care este furnizată de un comprimat de calciu lactic sau de 5 ml de Calciu gluconic soluţie 10%. Suplimentarea cu preparate de calciu se face în caz de hipocalcemie, în formele comune de rahitism calciul se va administra oral în doză de 50-80 mg/kg/zi timp de 3-4 săptămâni. În formele hipocalcemice calciul va fi administrat timp de 6-8 săptămâni.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri