Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Transpiraţie abundentă: ce soluţii există?

GALERIE
transpiratie
  • transpiratie
- +

Cauzele transpiraţiei excesive pot fi multiple. Consultul dermatologic este necesar, acesta stabilind şi oportunitatea consultului de alte specialităţi - endocrinologie, medicină internă etc. În funcţie de rezultate se poate recurge la un tratament, variantele incluzând fie produse administrate extern, fie proceduri care pot include administrarea pe cale injectabilă de toxina botulinică.

Marinela, din Iaşi: „Aş dori să ştiu dacă există vreun tratament eficient împotriva transpiraţiei excesive a plamelor şi în general a transpiraţiei abundente. Care sunt cauzele acestor probleme? Poate fi şi o problemă de cauză hormonală?“ 

Dr. Corneliu Dobre, Clinica de Dermatologie a Spitalului „Sf. Spiridon“ Iaşi: „Cauzele unei astfel de probleme, pot fi multiple. Transpiraţia abundentă a mâinilor poate fi dată de un număr mai mare de glande sudoripare, ceea ce se întâmplă foarte rar. Numărul de glande sudoripare este relativ constant încă de la naştere. Sporirea numărului acestora nu poate avea loc peste noapte, ca în cazul dumneavoastră. O altă cauză a transpiraţiei abundente a mâinilor şi picioarelor este secreţia în exces a acestor glande care de multe ori denotă o hiperactivitate tiroidiană, în general la persoanele agitate şi foarte slabe. Poate exista o hipersudoratie şi la persoane la care funcţia tiroidiană este normală. Hipersudoratia poate merge de la o simplă senzaţie de mâini umede şi reci şI poate fi foarte deranjantă subiectiv, dar mai puţin percepută obiectiv de cei din jur, până la forme grave la care transpiraţia curge efectiv de pe palme. Această suferinţă este deranjant ca aspect estetic, cât şi comportamental. Consultul dermatologic este necesar, acesta stabilind şi oportunitatea consultului de alte specialităţi (endocrinologie, medicină internă etc).

Soluţii terapeutice 

Există mai multe metode de tratament. Produse care reduc secreţia sudoripară cum ar fi cele ce conţin oxid de zinc, talc, formol, administrate extern după consultul şi la recomandarea medicului. Un alt tratament este cel cu substanţe ce blochează temporar (3-6 luni) secreţia glandelor sudoripare. Din grupul acestora, cel mai frecvent utilizată este toxina botulinică sub forma injectabilă condiţionată special în acest scop.

Cercetătorii au descoperit că injecţiile cu Botox sunt un mod eficient de tratarea a hiperhidrozei prin „blocarea“ nervilor care declanşează glandele sudoripare. Totuşi, injecţiile cu Botox nu reprezintă un tratament care să vindece. Poate fi nevoie de mai multe injecţii pentru a ajunge la rezultatul dorit. Tratamentul poate fi dureros, iar rezultatele durează doar aproximativ 4 luni. În plus, deşi injecţiile cu Botox opresc transpiraţia, nu previn însă apariţia mirosului neplăcut al corpului.

Un tratament mai simplu şi mai puţin costisitor este bazat pe folosirea curentului electric de joasă tensiune (băi galvanice pentru palme şi plante). În această procedură, un dermatolog foloseşte un aparat electric pentru a introduce un curent de joasă tensiune la nivelul zonei afectate. Deşi nu este dureroasă şi este relativ sigură, în unele cazuri poate să nu fie mai eficientă decât un antiperspirant topic. Închei prin a sublinia că hiperhidroza (transpiraţia în exces) rămâne o boală greu de controlat, cu conotaţii psihice speciale, legate de integrarea socială a pacienţilor“.

Cauzele transpiraţiei excesive (hiperhidroza)

* Ereditatea: unele persoane moştenesc tendinţa de a transpira excesiv, în special pe palme şi pe tălpi; 

* Unele alimente şi băuturi: consumarea de băuturi fierbinţi şi a celor care conţin cafeină sau alcool pot determina transpiretie, la fel ca şi ingerarea de mâncăruri foarte iuţi; 

* Anumite medicamente: medicamentele care pot determina transpiraţie în exces includ antipsihotice folosite pentru tratarea tulburărilor mentale, morfină şi doze în exces de hormon tiroidian, tiroxina. Analgezicele cum ar fi aspirină şi acetaminofen determină, de asemenea, transpiraţie în exces;

* Menopauza: femeile care intră la menopauză pot avea bufee - creşterea temperaturii corpului însoţită de transpiraţie şi senzaţie de căldura intensă - din cauza scăderii nivelului de estrogen. Unele femei se pot trezi noaptea foarte transpirate pentru ca apoi să aibă frisoane;

* Nivele scăzute de hormoni masculini: bărbaţii cu nivel scăzut de hormoni masculini, testosteron sau cu hipogonadism - determinat de reducerea funcţionarii testiculelor - pot, de asemenea, să prezinte bufee;

* Hipertiroidism (funcţionare în exces a tiroidei): uneori glanda tiroidă produce cantităţi în exces de hormon numit tiroxină. Aceasta afecţiune poate avea o serie de semne şi simptome: pierdere în greutate, puls rapid şi neregulat, nervozitate şi sensibilitate la căldură. De asemeni poate determină apariţia unei transpiraţii în exces;

* Hipoglicemia (nivel scăzut al glucozei în sânge): aceasta apare când nivelul de glucoză din sânge scade sub un anumit nivel. Este mai frecvenţă la persoanele cu diabet care îşi administrează insulina sau iau medicaţie care creşte secreţia proprie de insulină. Semnele şi simptomele precoce includ transpiraţia, tremurături, stare de slăbiciune, senzaţie de foame, ameţeli şi greţuri. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri