Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Trei femei în cursa pentru poziția de rector al Universității de Medicină și Farmacie Iași

GALERIE
candidate functie rector UMF
  • candidate functie rector UMF
- +

Trei persoane, toate femei, par a avea cele mai mari şanse în cursa pentru poziţia de rector al Universităţii de Medicină. Sunt nume cunoscute ieşenilor. Cel mai probabil la toamnă, când vor fi organizate alegeri, le vom vedea într-o confruntare pe prof.dr. Doina Azoicăi, decan al Facultăţii de Medicină Generală a UMF, prof.dr. Norina Forna, decan al Facultăţii de Medicină Dentară, şi conf.dr. Camelia Bogdănici, membru în Senatul Universităţii şi actual deputat de Iaşi.

Într-un interviu acordat recent, prof.dr. Vasile Astărăstoae, fostul rector al Univer­sităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi, spunea că nu şi-a dat demisia în toamna anului trecut şi a aşteptat până în februarie de frica unei „lupte pentru putere“ care s-ar fi născut la nivelul conducerii instituţiei de învăţământ superior.

La o lună de zile de la demisia lui Astărăstoae, într-un demers susţinut în care am sondat principalii poli de putere din UMF, „Ziarul de Iaşi“ vă prezintă care sunt, în acest moment, principalele persoane care sunt văzute ca fiind candidaţi im­portanţi pentru alegerile ce vor avea loc în toam­nă. Pentru prima dată în istoria institu­ţiilor de învăţământ superior ieşene, sunt şanse mari ca lupta să se dea exclusiv între femei.

Mai multe surse din interiorul universităţii au precizat că, în toamnă, candidaturile cu cele mai mari şanse de câştig vor fi ale prof.dr. Doina Azoicăi, decan al Facultăţii de Medicină Generală a UMF, prof.dr. Norina Forna, decan al Facultăţii de Medicină Den­tară, şi conf.dr. Camelia Bogdănici, membru în Senatul Universităţii şi actual deputat de Iaşi. Există însă o serie de probleme pe care le are fiecare candidatură pentru sesiunea din toamnă.

Doina Azoicăi, candidatul susţinut 

Cadrele didactice de la UMF Iaşi spun că prof.dr. Doina Azoicăi a fost văzută întotdeauna ca fiind o continuatoare a proiectelor ac­tualei conduceri a instituţiei de învăţământ superior din Iaşi. „Problema este ca aceasta să aibă momentan sângele rece să candideze şi să suporte diferitele atacuri care vor apărea“, au precizat sursele citate pentru „Ziarul de Iaşi“. În urma unei anchete demarate de către DNA Iaşi, prof.dr. Doina Azoicăi este sub control judiciar şi interdicţia de a mai fi în funcţia de decan pe parcursul desfăşurării an­chetei, fiind acuzată că ar fi luat mită pentru a înmatricula după perioada de înscriere un student străin. Însă carta Universităţii şi decizia DNA nu împiedică cu nimic candidatura prof.dr. Doina Azoicăi la funcţia de rector.

Persoanele contactate de către „Ziarul de Iaşi“ au precizat că, în cazul în care, afectată de diferitele atacuri care au existat şi care vor mai apărea până la momentul alegerilor, decanul de la Medicină Generală s-ar retrage din cursă, echipa actuală care s-a format în jurul fostului rector, prof.dr. Vasile Astărăs­toae, nu va mai putea propune niciun candidat cu şanse la fel de mari pentru a obţine fotoliul de rector şi nici cu aceeaşi susţinere precum prof.dr. Doina Azoicăi.

„Eu îmi menţin ceea ce am mai susţinut şi în faţa colegilor. Am să candidez la funcţia de rector dacă am să am posibilitatea, cu toate că declaraţia asta se pare că ne-a adus mari prejudicii, dar voi continua. Voi candida, nu atât pentru a ocu­pa o altă poziţie, pentru că şi cea de decan a fost foarte onorantă pentru mine, dar pentru că într-adevăr o experienţă de zece ani în activitatea de decanat te abilitează în pro­blemele acestea legate de managementul unei instituţii universitare“, a declarat prof.dr. Doina Azoicăi.

Aceasta a precizat că a ajuns să îndrăgească activitatea managerială, pe care o face „cu pasiune, cu drag şi cu sa­tisfacţie“. În ceea ce priveşte posibilitatea renunţării în urma unor atacuri venite pe parcursul campaniei, prof.dr. Doina Azoicăi a precizat că nu va renunţa câtă vreme „lupta“ va fi una academică.

„Dacă va fi o confrun­tare academică, voi continua să îmi menţin această poziţie. Dacă confruntarea nu va fi una academică, înseamnă că nu voi avea cu cine să mă confrunt şi nu va merita să lupt. Dar îmi susţin şi voi afirma poziţia mea faţă de managementul acestei instituţii care îmi este dragă şi nu pot să nu fac tot ce îmi stă mie în putinţă pentru a continua acest proiect“, a adăugat prof.dr. Doina Azoicăi.

Bogdănici, candidatul surpriză

Dacă despre candidatura celor doi decani se vorbea în universitate încă de anul trecut, apariţia prof.dr. Camelia Bogdănici în ecuaţie a fost pentru mai multe persoane surprinză­toare. Surse din interiorul universităţii au declarat pentru „Ziarul de Iaşi“ că aceasta este dispusă să renunţe la mandatul de deputat pentru fotoliul de rector şi că ar fi căutat, în acest sens, suportul mai multor colegi.

Contactată de către „Ziarul de Iaşi“, conf.dr. Camelia Bogdănici s-a declarat „surprinsă“ de acest lucru şi a spus că nu s-a gândit încă la acest lucru, precizând însă că, până în toamnă, situaţia se poate schimba. „Nu ştiu cine ar fi spus acest lucru, dar recunosc că, din mo­mentul în care au apărut zvonuri că vor fi alegeri, foarte mulţi colegi mă roagă, insistă, să fiu una dintre persoanele care candi­dează. Să las politica şi să vin alături de ei la nivelul instituţiei“, a declarat conf.dr. Ca­melia Bogdănici.

Deşi aceasta s-a declarat „plăcut surprinsă“ de eventualul interes al colegilor, nu refuză nici o eventuală colaborare în echipa care va conduce universitatea în urmă­torul mandat, fiind dispusă să renunţe şi la fotoliul de deputat pentru acest lucru.

„M-am gândit, dacă nu la poziţia de rector, atunci, dacă ar fi o echipă cu care aş putea lucra, aş renunţa la politică şi aş dori să fiu prorector alături de acea echipă. Oricum este o onoare faptul că, deşi vin din mediul politic, unde oamenii nu prea sunt iubiţi, văd că am co­legi care mi-au spus să mă gândesc la acest lucru. Doamna Azoicăi a fost întotdeauna în mintea mea că va ajunge rector, iar eu m-am gândit să colaborez cu ea că am fost colege de facultate. O respect şi pe doamna Forna în aceeaşi măsură, şi cred că aş putea cola­bora şi cu dumneaei“, a declarat conf.dr. Camelia Bogdănici.

Norina Forna, candidatul cel mai agresiv

Unul dintre candidaţii despre care s-a vorbit că ar fi început campania într-un mod agresiv încă de pe acum este prof.dr. Norina Forna, decan al Facultăţii de Medicină Den­tară. Aceasta a devenit cunoscută în Iaşi, în afara activităţii profesionale, prin faptul că a stat în spatele denunţului care a dus la ares­tarea fostului prefect de Iaşi, Radu Prisăcaru, care a şi fost condamnat la patru ani de în­chisoare cu executare anul trecut.

Profesorii vorbesc despre faptul că activitatea acesteia din interiorul universităţii ar fi fost dintotdeauna „anti conducere“, ea opunându-se mai multor decizii luate de către Consiliul de Administraţie. Una dintre acestea, care trebuia implementată de mai mulţi ani, a fost stabilirea ca metodă de examinare a testelor grilă, care funcţiona la celelalte trei facultăţi de mai mulţi ani şi la Medicină Dentară a fost implementată abia anul trecut.

„Şi-a început campania devreme, există mai multe discuţii de atacuri asupra altor persoane care ar avea potenţial de candidat, care, fireşte, au rămas la stadiul de discuţii şi nu au fost confirmate“, au precizat surse din cadrul UMF. Aceasta este văzută de către persoane din in­teriorul universităţii ca fiind candidatul cu cele mai mari şanse de a se impune într-o confruntare directă cu prof.dr. Doina Azoicăi.

Con­tactată telefonic în mod repetat pe parcursul zilei de ieri, prof.dr. Norina Forna nu a răs­puns. Târziu, în cursul serii, aceasta ne-a tri­mis un mesaj în care ne-a transmis că este împreună cu o comisie de evaluare, că nu poate vorbi, iar că „subiectul dumneavoastră pentru mine NU ESTE DE ACTUALITATE. (...) Nu mai am nimic de adăugat faţă de cele transmise anterior“.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri