Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Triatlonul prinde rădăcini în România

GALERIE
apostu-balanescu-gradinariu
  • apostu-balanescu-gradinariu
- +

 La Cross Triatlon Series, ieşeanul Victor Grădinariu, s-a clasat pe locul II la categoria veterani peste 60 de ani. Românii participă acum şi la importante competiţii internaţionale

 
 
 
Campionatul Naţional de Triatlon şi-a desemnat învingătorii pentru amîndouă discipline existente în programul competiţional: Romanian Triatlon Series (RTS) şi Cross Triatlon Series (CTS).   RTS cuprinde etape ce se desfăşoară pe asfalt, pe distanţele olimpice-(1,5 km înot, 40 km bicicletăşi 10 km alergare), etape ce au avut loc la Mangalia, Braşov, Buftea, Tulcea şi Mamaia.  În Super Liga feminină, grupa de elită a campionatului, s-a impus Ana Mega, care a reuşit să devină campioană naţională în dauna Stefaniei Ion, campioana de anul trecut. Trebuie menţionat că Antoanela Manac, componentă a lotului naţional under 23, nu a participat decît la o întrecere, la Buftea, pe care a şi cîştigat-o, fiind antrenată mai mult în competiţii internaţionale. La masculin s-a impus fără emoţii Ciprian Bălănescu, care deţine titlul de campion de la înfiinţarea campionatului naţional, din 2014.
Cross Triatlon Series cuprinde concursurile unde proba de bicicletăşi alergarea se desfăşoară pe teren accidentat. Etapele în cadrul CTS s-au ţinut la Mogosoia, 2 Mai, lacul Sf. Ana(Tuşnad), Tg. Mureşşi Sugaş Băi. Din cauza durităţii traseului, probele de alergare şi bicicletă sînt mai scurte decît distanţele olimpice, de regulă în jurul a 30 km proba de bicicletăşi 7-9 km alergarea.   La feminin s-a impus fără probleme Monica Koncz, iar la masculin acelaşi Ciprian Bălănescu a dominat autoritar campionatul, devenind campion naţional şi la CTS.   Demn de menţionat că în ultimele două întreceri ale sezonului, Ciprian Bălănescu a fost învins, la Sugaş Băi de către Attila Daniel, iar la Mamaia (CTS) atât de speranţa Daniel (21 de ani), cât şi de Zsombor Deak, triatlonist profesionist care concurează mai mult în emisfera sudică..
Din Moldova au participat la campionatele naţionale de triatlon doar trei sportivi: Gabriel Tătaru, un ieşean “fugit” în Bucureşti, a încheiat RTS, la categoria amatori, 40-44 ani, pe locul XI. Dacă nu ar fi fost nevoit să renunţe la concursul de la Braşov, ar fi intrat în primii zece la categoria sa de vîrstă, o categorie extrem de puternică, cu numeroşi competitori.  La CTS, tot categoria amatori,  grupă de vîrstă plus 60, ieseanul Victor Grădinariu a cucerit titlul de vicecampion naţional. Surprinzător, la această categorie s-au aliniat la start, la unele concursuri, chiar şi şase sportivi!  La cădeţi(14-16 ani) romascanul Andrei Bălău a urcat pe podium la Cross Triatlon Series, terminând sezonul pe locul III. Andrei reprezintă speranţa că Moldova va avea în viitor un reprezentant în elita triatlonului românesc.  Au mai existat concurenţi din Moldova, dar care nu au participat decît la o singură întrecere, şi practic nu au contat în economia campionatului
 De subliniat şi eforturile pe care le face Federaţia Română de Triatlon pentru dezvoltarea acestui sport. Deşi înfiinţată abia cu citva ani în urmă, FRTRI s-a pus pe picioare extreme de repede, oficialii triatlonului românesc organizînd anual cursuri de antrenori, cursuri de arbitri, stagii de pregătire pentru sportivi.  Dar mai ales se fac eforturi financiare şi triatlonistii sînt trimişi la concursuri importante de peste hotare. De exemplu la recent încheiatele  Campionate Mondiale de Triatlon de la Cozumel (11-18 septembrie) am avut doi reprezentanti, Antoanela Manac(locul 29 la Under 23) si Gergö Simon.
 
 foto: Vicecampionul ieşean, Victor Grădinariu (dreapta), împreună cu învingătorul său, Constantin Apostu, încadrându-l pe cel mai bun triatlonist român al momentului, Ciprian Bălănescu

    

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri