Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Tulburările de limbaj nu dispar de la sine!

GALERIE
logoped
  • logoped
- +

De multe ori cauza tulburării de limbaj poate porni de la atitudinea părinţilor. Aceştia imită modul de exprimare infantil al copilului şi în acest fel se consolidează greşelile de pronunţare. Atenţie, însă: după vârsta de 4 ani, pronunţarea greşită a unor sunete nu mai este normală!

Prof. dr. logoped Georgeta Burlea, şef de Disciplină Recuperare logopedică, „U.M.F. Gr. T.Popa“ Iaşi, coordonator al Centrului Logopedic Iaşi: „Majoritatea părinţilor consideră că tulburările de limbaj înseamnă doar o pronunţie defectuoasă. Dar în realitate aceste tulburări de vorbire au un spectru mult mai larg.

„Specialiştii au clasificat tulburările de vorbire îmbinând criterii anatomo-fiziologice, lingvistice, etiologice şi psihologice, după cum urmează:  tulburări de pronunţie, tulburări de ritm şi fluenţă, de voce, de citit-scris, tulburări cuplate de limbaj, tulburări de dezvoltare a limbajului. O importanţă deosebită o are atitudinea părinţilor faţă de copil, modul în care acesta se ocupă de dezvoltarea limbajului. Limbajul simplu şi cât mai clar al adulţilor contribuie în cea mai mare măsură la înlăturarea defectelor, posibil trecătoare ale pronunţiei, determinate de vârstă, adică de insuficienta maturizare funcţională a aparatului fonoarticulator. Este cu totul greşit ca persoanele din anturajul copilului să imite modul de exprimare infantil deoarece în acest fel se consolidează greşelile de pronunţare.  Este dăunător să se încerce obţinerea unor perfomanţe verbale care depăşesc capacităţile copilului. Părinţii care forţează copilul să rostească prea de timpuriu consoanele complexe sau grupurile consonantice, înainte de a avea dezvoltată abilitatea motrică necesară, nu obţin decât sunete cu totul deformate.

Mamele trebuie să vorbească bebeluşului în timpul activităţilor cotidiene!

O altă greşeală se referă la insuficienta stimulare a copilului sub aspectul comunicării verbale. Mulţi părinţi îşi lasă copilul singur mult timp, fiind mulţumiţi că nu sunt deranjaţi de către acesta. Mamele, în mod deosebit trebuie să vorbească bebeluşului în timpul activităţilor cotidiene ca şi cum acesta ar fi un partener activ al comunicării. Numai în acest fel, copilul va asimila sistemul fonolingvistic matern, va ajunge la competenţa lingvistică, adică va înţelege vorbirea celor din jurul său iar, mai târziu, după vârsta de 1,6-2 ani va reuşi să exprime el însuşi nevoile şi dorinţele sale. De asemenea, o altă cauză a declanşării tulburărilor de vorbire o constituie bilingvismul. Părinţii trebuie să ştie că introducerea unei alte limbi este bine să se facă numai după ce copilul stăpâneşte limba maternă, deşi acum sunt la modă creşele şi grădiniţele cu predare în diverse limbi străine. De fapt cei mai importanţi îndrumători dar şi observatori ai dezvoltării copilului sunt părinţii. Ei trebuie să cunoască comportamentele tipice pentru fiecare vârstă, dar şi semnalele care arată că ceva nu e în regulă. În timp ce particularităţile de limbaj dispar treptat, fără un tratament logopedic, tulburările de limbaj nu dispar de la sine. De aceeea, în funcţie de natura şi specificul fiecărei tulburări de limbaj, sunt absolut necesare exerciţiile logopedice speciale, pentru prevenirea şi corectarea acestora. „Cu cât tratamentul logopedic se desfăşoară mai de timpuriu şi într-o strânsă colaborare cu părinţii copilului, cu atât este mai eficient. În funcţie de tulburare, vârsta de 3-4 ani este considerată ca fiind cea mai indicată pentru realizarea tratamentului logopedic“.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri