Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

TVR Iaşi - 24, româneşte

GALERIE
nicolae cretu
  • nicolae cretu
- +

Televiziunea (de stat) ieşeană tocmai şi-a sărbătorit cei 24 de ani de existenţă: de activitate, zi după zi, de înfăptuiri şi afirmări/ recunoaşteri ale valorii, una pe care i-o dau oamenii, cei reuniţi „pe scurt” în această siglă instituţională, nu doar familiară, ci şi apropiată nouă tuturor, şi dincolo de limitele urbei, în toată Moldova şi, nu mai puţin, ţării întregi prin preluările TVR 3, ba chiar peste hotarele de acum, doar oficiale, nu şi de suflet.

Exact în această notă şi sub semnul unei „respiraţii” libere, neînchise între graniţe străine unei realităţi trăite (nu doar de năzuinţe declarate), de unitate românească, s-au deschis Zilele TVR Iaşi - 24 din acest noiembrie 2015, cu un amplu, bogat şi reuşit spectacol folcloric (cântec şi joc, de-ale noastre) reunind într-un program de mare varietate interpreţi, solişti, formaţii şi grupuri artistice de profil nu numai din Iaşi şi din Moldova „de aici”, ci şi din Basarabia şi nordul Bucovinei, refăcând astfel, în faţa ochilor noştri, acolo, în Sala „Gaudeamus” a Casei de Cultură a Studenţilor, plină ochi, conturul reîntregit mental al Moldovei lui Ştefan cel Mare. Sigur, o reîntregire nu prin „sabie”, pe calea cântecului şi a jocului, moldoveneşti, româneşti.

Nu voi da nume, de interpreţi, de dirijori, de animatori, deşi toate, fără excepţie sunt demne de cele mai entuziaste şi nereţinute laude: pentru calităţile artistice, răsplătite cu atâtea valuri de aplauze, ca şi pentru implicitul mesaj, către public, de liant al solidarităţii şi simţirii naţionale, peste vremelnice, artificiale, fruntarii. Mi se pare mai important şi mai util, decât să înşir un bogat lanţ de nume de prim-plan din desfăşurarea spectacolului de deschidere, cu cuvenitele reliefări şi nuanţări distinctive de la unul la altul, să remarc şi să elogiez atmosfera indusă dinspre scenă către auditoriul-spectator colectiv care eram noi, deveneam noi, omogenizaţi, captaţi de o atare dominantă trans-istorică, reacţie de suflet românesc (deloc „abstract”) la vitregii geo-politice.

Caravana Filmelor Documentare a oferit celor prezenţi în Sala Studio a TVR Iaşi o paletă de mare diversitate tematică şi stilistică, judecând după programul ei complet, din care, din păcate, n-am putut urmări decât câteva proiecţii, şi anume, în afară de Flotant pe strada Ibrăileanu (despre care am scris chiar în această pagină de ziar, dar uitându-l - hélas! -, mea culpa!, sincer, maestre Ion Arhip, pe acest autentic Decan de vârstă şi de merit al muzeografilor ieşeni) al lui Vasile Arhire, excelentele, de asemenea, documentare Marienfeld, „tablou” de subtile racorduri în timp şi în spaţiu al unui sat basarabean de colonişti de etnie germană, animat de unde ale memoriei şi de preţioase accente de umor, apoi, pe o cu totul altă direcţie, un film de reconstituire a unui portret biografic, cel al marelui fotbalist, născut în Basarabia „nomad” european, pe traseul multor mari cluburi sportive, de la „Ripensia” din Timişoara, prin Budapesta - Viena - München - Milano, Nicolae Simatoc, un mare nume în elita fotbalului mondial.

N-au lipsit nici artele plastice, de la Sărbătoarea TVR Iaşi, mai întâi prin Gheorghe Ciobanu de la Bălţaţi şi cele 24 de tablouri (cifră deloc întâmplătoare) ale anotimpurilor în viziunea artistului, figură de prim plan în pictura naivă românească de azi, prezentat publicului de Carmen Olaru (realizatoarea unui documentar consacrat operei lui), director al TVR Iaşi, şi Felix Aftene, preşedintele Filialei ieşene a UAP, acelaşi „tandem” de voci deschizând şi expoziţia celui de-al doilea (12 tablouri) din holurile BCU „Mihai Eminescu” în prefaţa unui încântător Concert extraordinar, din Aulă, având-o în prim plan pe Lăcrămioara Maria Hrubaru Roată (solistă a ORNI), acompaniată de pianistul Andrei Hrubaru Roată şi „înconjurată” de înzestraţii tineri muzicieni Martiniana Antonie (voce), Dragoş Mânza (vioară) şi Alina Bercu (pian), toţi într-o formă de invidiat şi răsplătiţi cu binemeritate ropote de aplauze. Tot al muzicii a fost şi „cuvântul” final, la concertul de jazz, de duminică seara (8 noiembrie), la „Luceafărul”, susţinut de cei 8 muzicieni al formaţiei solistului Vali Boghean, cuceritor şi antrenant, peste uşorul handicap al răcelii şi răguşelii sale, compensate de farmecul personal, deschiderea şi căldura sufletească, vibraţia de sinceră conştiinţă românească.

În totul, o frumoasă, elevată şi densă Sărbătoare TVR Iaşi - 24, sub semnul acelei conştiinţe, deloc ostentativă, dar certă, a împlinirilor de rod şi satisfacţii aduse de înaintarea prin ani, al cărei accent se simţea, justificat, în cuvintele de deschidere ale realizatorului Horia Gumeni. Da, subscriem, noi, ieşenii: „TVR Iaşi - acelaşi prieten”.

Nicolae Creţu este profesor doctor în cadrul Facultăţii de Litere, Universitatea “Al.  I. Cuza” Iaşi, critic şi istoric literar

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri