Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ucigaşii de speranţe

GALERIE
Radu_Mesnita
  • Radu_Mesnita
- +

Drumul scurt de la indiferenţă la intimidare.

Fără îndoială, românii au sperat cel mai mult în decembrie 1989. Frustrările adunate de-a lungul atâtor ani de degradare umană şi naţională au făcut loc unui volum uriaş de năzuinţe de mai bine, care s-a văzut cel mai bine în cozile uriaşe de la secţiile de votare deschise pe 20 mai 1990. Dar primele alegeri libere de după 50 de ani de dictatură au deschis în acelaşi timp şi porţile deznădejdii.

Şase ani mai târziu, un alt val de speranţă a umplut casele şi inimile românilor. Democraţia socială care s-a suprapus peste primii ani de libertate deveniseră prea de ajuns şi oamenii au ales schimbarea. Victoria forţelor de dreapta şi a lui Constantinescu i-a făcut pe români să umple străzile de bucurie. Dar lucrurile s-au repetat: euforia s-a rissipit repede, iar porţile deznădejdii s-au deschis şi mai larg. Anul 1997 a fost unul al terapiei de şoc. Preţul pentru aplicarea cu întârziere a reformelor a fost însă prea mare şi cabinetul Victor Ciorbea a fost înlocuit cu guvernul Radu Vasile la începutul lui 1998, iar schimbarea a frânat puternic.

Schimbările au continuat şi în mileniul 3, dar nu în sensul dorit de oameni. Dezamăgirea s-a văzut fiecare dată la scurt timp după alegeri. Aşa se explică scăderea continuă a numărului celor care îşi rup din timpul lor ca să se deplaseze la secţiile de vot. Cândva, destui dintre românii stabiliţi afară considerau că e de datoria lor să aloce timp şi bani pentru a parcurge zeci de kilometri să voteze. Cum guvernările de până acum i-au ignorat complet, şi ei au răspuns cu aceeaşi monedă. În plus, niciun guvern nu a mişcat vreun deget ca să-i aducă înapoi pe cei plecaţi afară. Dimpotrivă, şi mai mulţi români - în special cei tineri - aleg să plece, deşi raportările oficiale susţin că ţara se îndreaptă în direcţia bună.

Pe această strategie se bazează şi Victor Ponta în încercarea lui de a accede la Preşedinţie. Dar nu e suficient.

Orice politician, chiar şi Ponta, ştie că scorul strâns din sondaje poate fi dat uşor peste cap de o prezenţă scăzută la vot. E adevărat că PSD se bazează pe votanţi disciplinaţi. Totuşi, dacă în 2009 ceva mai mult de jumătate dintre alegători au participat la scrutinul prezidenţial (cel în care majoritatea covârşitoare a ales Parlamentul unicameral, voinţă ignorată complet de PSD), la referendumul anti-Băsescu din 2012 n-au mai fost 50 la sută. La parlamentarele din decembrie 2012 au venit şi mai puţini - sub 42 la sută. Cum să faci oamenii să voteze când le-ai înecat speranţele? PSD a legalizat practic votul multiplu, permiţând oricui să voteze oriunde are chef în baza unei simple declaraţii pe proprie răspundere. Evident, nu e valabil şi pentru milioanele de români aflaţi temporar sau permanent în străinătate. Dar nici asta nu e suficient.

Ultima carte pe care mizează actuala putere pare a fi cea a intimidării. Instigarea românilor de către angajaţii lui Voiculescu la încălcarea legii a fost tolerată atât de forţele de ordine, cât şi de instituţii precum CNA, toate supuse lui Ponta. Atitudinea sfidătoare a actualului prim-ministru aduce aminte de asmuţirea de către Ceauşescu a muncitorilor din Vâlcea contra revoluţionarilor timişoreni, în decembrie 1989, şi de mineriadele din 1990 şi 1991 orchestrate cu cinism de Iliescu. Şi nu este o greşeală a lui Ponta, că nu se pricepe să medieze un conflict. E doar începutul.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri