Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Uliţa Mare

GALERIE
J_Rey 1845 Ulita mare din Iasi Foto skyscrapercity.com
  • J_Rey 1845 Ulita mare din Iasi Foto skyscrapercity.com
- +
„Oraşul acesta a fost creat, nu din capriciul unui domn sau dintr-un hazard al dezvoltării istoriei moldovenesşti... Oraşul acesta este o creaţie organică a vechii Moldove care, ea însăşi este o creaţie organică a poporului românesc.” Despre oraşul Iaşi, Nicolae Iorga.

Viziunea spaţială specifică unei culturi este reflexul unei profunzimi sufleteşti, un fel de emisiune pe plan imaginativ a unui prim fond spiritual, iar atunci când vine vorba de capitala culturală a Moldovei, ce alt loc ar putea contura mai viu şi mai clar cultura, credinţa, istoria, voinţa şi aspiraţiile Iaşilor decât Uliţa Mare, actualul Bulevard Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Astăzi, experienţa arhitecturii Uliţei Mari rămâne fragmentară, ca o serie de episoade legate narativ, dar fără să se coaguleze în jurul nici unei semnificaţii unificatoare. Fuziunea ce are loc astăzi pe Uliţa Mare, reprezintă condiţia poziţionării între mai multe realităţi: lucruri, evenimente, programe, activităţi, concepte ş.a.m.d., un nod de fire încâlcite legând politica, construcţii şi oamenii, idealurile, mistificările şi dramele, o schemă ambiguă care se descifrează şi se interpretează cu greutate. Astfel puţine sunt momentele în parcursul contemporan al bulevardului ce amintesc de spaţiul cunoscut de-a lungul timpului drept „Uliţa Boierilor”, „Uliţa Mare” sau „Podul Vechi”, cum era numit de Costache Negri datorită lobdelor de lemn (scânduri groase de ştejar) aşezate de-a curmezişul drumului.

O uliţă mare, dar cu un puternic aspect rural, ce devine mai importantă abia dupa mutarea reşedinţei domneşti la Iaşi de către Alexandru Lăpuşneanu, capăta contur în timpul domniei lui Vasile Lupu, ctitorul Mănăstirii Trei Ierarhi, ce rămăne până în prezent, bijuteria arhitecturală a oraşului. Reconfigurată în urma numeroaselor incendii, cutremure şi cotropiri, Uliţa Mare capătă caracterul de astăzi în urma sistematizării de la sfârşitul secolului al XIX-lea, când sunt demolate o serie de dughene şi incinta fortificată de la Trei Ierarhi şi a sistematizării abuzive din 1970 când au fost înlăturate ultimele „obstacole” ce stăteau în calea bulevardului rectiliniu ce uneşte vizual Palatul Culturii şi Piaţa Unirii.„Iaşul e înainte de toate o biserică, biserica bisericilor pentru trecutul nostru”. Aşa defineşte Mihail Kogălniceanu oraşul celor şapte coline al cărui nucleu spiritual, Uliţa Mare, reuşeste să coaguleze ortodoxia şi catolicismul într-o arteră vitală, ce se încăţânează să-şi păstreze caracterul în ciuda numeroaselor schimbări.

Timpul, în accepţiunea lui fenomenologică, imprimă „adâncime" arhitecturii. Împotriva conceptului modern de timp linear, noţiunea de timp trăit vine în sprijinul demersului nostru, coagulat în jurul spaţiului existenţial şi al experienţei urbane cotidiene. Parcurgând bulevardul Ştefan cel Mare avem ocazia intrării în contemporaneitate a întregii istorii a oraşului, unde fiecare epocă a lăsat ca marturie spaţială o poveste, uneori una cu final fericit, alteori una dramatică, dar cu siguranţă o creaţie organică a poporului românesc, fapt ce ne determină să medităm asupra „poveştii” pe care generaţia noastră o va spune prin intermediul acestui bulevard.

Tiberiu TEODOR-STANCIU, student la Facultatea de Arhitectură ”G.M. Cantacuzino” Iaşi

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri