Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ultimul rol: propria moarte sub roţile unui tren. Drama tânărului actor ieşean care s-a sinucis în Germania

GALERIE
actor Mircea - Tomita Moraru in Fratele meuIn Inima de boser in regia lui Radu Ghilasactor Tomita Moraru stanga sus in Hangita
  • actor Mircea - Tomita Moraru in Fratele meu
  • In Inima de boser in regia lui Radu Ghilas
  • actor Tomita Moraru stanga sus in Hangita
- +

Tomiţă Moraru urma să joace sâmbătă a şaptea oară în piesa „Hangiţa“, la Ateneul Tătăraşi, dar nu a mai apucat. Tânărul actor terminase acum 4 ani Facultatea de Teatru la Iaşi, dar nu se descurca deloc cu banii puţini câştigaţi din colaborări. „Era un actor extraordinar de bun, am lucrat cu el la trei piese. Avea un viitor foarte mare“, spune despre Tomiţă cunoscutul regizor Ion Sapdaru. Cu tot talentul său, răpus de lipsuri şi nevoi şi-a luat lumea în cap şi a plecat în Germania ca să-şi caute alt rost în viaţă, dispus să facă orice. „În ultima perioadă au existat tot felul de mesaje ciudate, apatice, resemnări de viaţă“, spun apropiaţii. „În viaţă murim de maxim două ori: spiritual şi fizic“, a postat chiar Tomiţă recent, pe pagina sa de Facebook. Sinuciderea sa ridică o mare întrebare referitoare la drama materială a multor actori, în general, în societatea românească actuală.

Poveştile celor care l-au cunoscut pe actorul ieşean Toma Moraru vorbesc despre unul dintre tinerii actori de succes ai României, un artist valoros, plin de viaţă, cu un umor rafinat şi foarte perseverent în munca pe care o făcea pe scenă, dar şi în spatele cortinelor.

Niciuna dintre persoanele contactate ieri de „Ziarul de Iaşi“ nu a putut să îşi explice decizia acestuia de a-şi curma viaţa aruncându-se în faţa unui tren, în urmă cu două zile, în Germania. „Era un student foarte preocupat de profesiune. Foarte serios, foarte deschis la experienţe artistice noi, iar ultimul lucru la care m-aş fi gândit vreodată a fost acest gest dramatic, chiar tragic în sinea lui. Nu m-am aşteptat niciodată să se întâmple aşa ceva, Dumnezeu să-l odihnească în pace“, a precizat Oltiţa Cîntic, directorul artistic al Teatrului „Luceafărul“, cea care i-a fost profesoară lui „Tomiţă“, aşa cum îi spuneau prietenii, colegii şi regizorii cu care a lucrat.

Tomiţă Moraru a fost student al Facultăţii de Teatru de la Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iaşi, pe care a terminat-o în urmă cu patru ani, iar apoi acesta a continuat să joace teatru în Iaşi, colaborând atât cu regizori consacraţi, în producţii bine stabilite, cât şi cu regizori tineri în producţii nonconformiste. „Era un actor extraordinar de bun, asta o ştiu, am lucrat cu el la trei piese, una la Teatrul Naţional şi una încă de când era student. Era un actor de viitor, spun eu, unul cu potenţial foarte mare actoricesc. Era talentat, cu un umor deosebit de fin, era o persoană responsabilă şi cu un viitor foarte mare“, a spus Ion Sapdaru, binecunoscutul regizor ieşean.

Depresiv şi cu probleme financiare

Pe pagina personală de pe reţeaua de socializare Facebook a actorului ieşean se precizează că era stabilit într-un orăşel de cel mult 10.000 de locuitori din landul Bavaria, numit Wunsiedel. Prietenii şi apropiaţii acestuia povestesc că, în ciuda relaţiilor apropiate pe care le avea cu lumea teatrului şi de încurajările venite de la oamenii cunoscuţi din domeniu, Tomiţă a început să se îndepărteze anul acesta de scenă, având foarte mari probleme financiare.

În 2010 a avut fost unul dintre rolurile sale apreciate în piesa „Inimă de boxer“, în regia lui Radu Ghilaş, apoi a mai jucat în 2012 în „Jurnalul unui nebun“, lucrând cu Ion Sapdaru, iar anul acesta a jucat în premiera piesei „Hangiţa“, un spectacol foarte apreciat, în regia lui Andrei Ciobanu.

În acest weekend trebuia să joace pentru a şaptea oară în acest spectacol, însă regizorul l-a anunţat pe Liviu Brătescu, directorul Ateneului Tătăraşi, unde urma să se organizeze piesa, că tânărul actor ieşean a plecat în Germania, împins de nevoia unei împliniri financiare. „Tomiţă e plecat în Germania ca să îşi găsească de lucru, aşa mi-a fost spus. Era o piesă importantă, dar l-am înţeles. Ultima dată când m-am interesat, încă se lucra la identificarea cuiva care să îi ţină locul, şi există posibilitatea să intre chiar regizorul pe scenă pentru a-l suplini. Nu mă aşteptam să se întâmple aşa ceva. L-am cunoscut bine, am încercat să-l promovez, era un tip foarte vesel, foarte dinamic, aşa l-am cunoscut mereu, ca un persoanj puternic, vesel, poate unul dintre cei mai veseli oameni pe care i-am cunoscut din lumea teatrului“, a declarat Liviu Brătescu.

„Au apărut tot felul de mesaje ciudate, apatice, resemnări de viaţă“

Pe aceeaşi pagină de Facebook se regăsesc mesajele postate de actor către public în luna iulie şi august, în care acesta scria că „iubesc viaţa“ şi că „în viaţă murim de maxim două ori: spiritual şi fizic“. Iar apropiaţii lui descriu că acesta începea să se stingă din punct de vedere psihic. Era din ce în ce mai deprimat, chiar depresiv în ultima perioadă, plecarea în Germania fiind cumva, din ce povestesc aceştia, o încercare disperată a acestuia de a-şi găsi un nou rost. „Nu îşi găsea rostul şi locul, în ultima perioadă fiind depresiv“, a declarat Octavian Jighirgiu, actor, regizor şi profesor al UAGE.

Acelaşi lucru îl confirmă şi Radu Ghilaş, actor şi regizor, care preda seminarul de improvizaţie al cărui titular la curs era Octavian Jighirgiu. Acesta spune că a lucrat şi pe scenă, fiind coleg cu Tomiţă, dar şi ca regizor şi profesor, şi au ajuns să fie prieteni. „În ultima perioadă au existat tot felul de mesaje ciudate, apatice, resemnări de viaţă“, povesteşte Radu Ghilaş. El arată că, în ciuda talentului şi a faptului că era unul dintre cei mai „dezgheţaţi“ studenţi de la cursul de improvizaţie, acesta a trăit mai mult pe bază de colaborări şi nu a avut o „legătură mai stabilă cu teatrul. Chiar dacă a terminat de patru ani facultatea, nu îşi găsea încă locul în ceva mai stabil. Chiar dacă a avut multe colaborări cu Teatrul Naţional, cu Ateneul Tătăraşi, dar asta nu ţine mult. Nu poţi trăi din colaborări, şi situaţia aceasta pare să-l fi îndemnat să plece în Germania“, a declarat Radu Ghilaş.

În Germania a fost diagnosticat cu depresie

Octavian Jighirgiu, care i-a fost coleg actorului, spune că a fost sunat dimineaţă din Iaşi de fosta prietenă a lui Tomiţă, care a aflat de la surorile pe care acesta le mai avea în Germania, stabilite la muncă acolo. „Acesta a trecut printr-o perioadă de depresie, o cădere financiară, am început să lucrez cu el la ceva spectacol, să îl scoată într-un club din Iaşi să câştige nişte bani, avea probleme financiare foarte mari, asta ştiu sigur. La un moment dat a dispărut, a plecat în Germania, m-am gândit că îl vor ajuta surorile lui cu bani, că s-a dus la mai bine“, a precizat Octavian Jighirgiu. Acesta a precizat că actorul a trecut dintr-o depresie în alta odată ajuns în Germania, „probabil că spiritul său ludic nu s-a adaptat sistemului de acolo“.

Toma Moraru a ajuns cu problemele sale până la spital, unde a fost diagnosticat cu depresie, existând discuţii despre o altă tentativă de sinucidere în Germania, prin ingerare de pastile, însă tânărul şi-ar fi revenit după acest moment şi dădea semne de reabilitare.

În ceea ce priveşte repatrierea, încă nu s-a stabilit dacă va fi adus la familia sa în Bacău, fiindcă în urma impactului cu trenul rănile au fost extensive şi, cel mai probabil, acesta va fi incinerat în Germania.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri