Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Umbra lui Iohannis la PSD Iaşi: „De când a ieşit preşedinte, toţi s-au făcut nemţi“

GALERIE
vot
  • vot
- +

Reforma electorală pentru clasa politică se traduce prin revenirea la trecut.

Unul dintre capetele de afiş ale noii sesiuni parlamentare care debutează săptămâna viitoare va consta în modificarea legislaţiei electorale. Discuţiile dintre Putere şi Opoziţie sunt la început pe acest subiect, iar singurul punct comun este eliminarea votului uninominal, cel puţin în alegerea reprezentanţilor în legislativ.

O altă modificare esenţială vehiculată la nivelul coaliţiei de guvernare constă în alegerea şefilor de consilii judeţene prin vot indirect. Intenţia Puterii de a lansa în discuţii o astfel de propunere a fost confirmată de parlamentari PSD de Iaşi. În schimb, PNL şi PMP se opun unei astfel de iniţiative.

Deputat PSD: „Au devenit toţi nemţi de când a ieşit Iohannis preşedinte“

Propunerea PSD de adoptare a sistemului german pentru parlamentare este criticată inclusiv de către aleşi social-democraţi. Depu­tatul Anghel Stanciu (foto) susţine că a­ceastă variantă va duce tot la o creştere a numărului de parlamentari în cazul unei „situaţii de excepţie“, aşa cum s-a întâmplat cu uninominalul în 2012 când USL a câştigat cu peste 50% majoritatea colegiilor din România. „De când a ieşit domnul Iohannis preşedinte, toţi s-au făcut nemţi, înainte vroiau votul pe listă. Sistemul mixt german cu listă în compensare prevede ca 50% dintre parlamentari să fie aleşi în colegii, iar 50% pe o listă naţională. Se vorbeşte inclusiv de două liste de compensare, una fiind pe judeţ. Dacă facem o simulare pe rezultatele din 2012, vedem că ajungem la aceeaşi situaţie - creşte numărul de aleşi“, a comentat Stanciu.

Potrivit acestuia, votul proporţional pe listă, sistem pe care România îl avea înainte de 2008, ar fi mai eficient. „Pentru cristalizarea scenei politice şi pentru ca partidele să devină puternice trebuie vot pe listă, situaţie în care partidele sunt cele care fac o selecţie riguroasă a reprezentanţilor“, a declarat, la rândul lui, deputatul Petru Movilă (PMP).

În schimb, liberalul Costel Alexe consideră că votul uninominal a adus îmbunătăţiri. „Vidul de opo­ziţie din 2012 a dus la situaţia în care a crescut numărul de parlamentari“, a spus Alexe. La prima sesiune de alegeri cu vot uninominal, în 2008, a fost atribuit un singur mandat în plus, dar, în 2012, s-au înregistrat peste 100 de cazuri. „Nimeni nu vede şi partea bună - uninominalul a salvat democraţia în România pentru că, astfel, Opoziţia a putut intrat în Parlament“, a apreciat Stanciu.

Vot indirect pentru şefia CJ

Deputatul social-democrat a confirmat ieri că una dintre modificările vehiculate la legislaţia electorală constă în alegerea preşedintelui de CJ de către consilierii judeţeni. Stanciu s-a declarat un susţinător al acestei iniţiative. „Conlucrarea între preşedinte şi consilieri este mult mai benefică“, a adăugat Stanciu. În schimb, Movilă şi Alexe s-au declarat împotriva pro­punerii, subliniind că şeful unui judeţ trebuie ales de către populaţie pentru „o mai bună reprezentativitate şi legi­timitate“. Puterea şi Opoziţia nu se înţeleg nici pe modul de alegere a primarilor. În timp ce PNL şi PMP cer două tururi, PSD vrea doar unul. „În două tururi ar trebui pusă şi o condiţie de reprezentativitate în sensul câştigării alegerilor doar dacă ai un minimum de voturi a 30-40% din cei înscrişi în lista electorală, să nu mai avem situaţii cu primari care ajung în funcţie cu votul a 10% din locuitorii comunităţii“, a mai spus Movilă (foto). Priorităţile legislative pentru noua sesiune parlamentară vor fi principala temă de discuţie la consultările de mâine convocate de preşedintele Klaus Iohannis cu partidele politice.

PSD nici nu vrea să audă de reducerea parlamentarilor la 300

Victor Ponta (foto) a vorbit ieri de o scădere a numărului de parlamentari de la 585 în prezent la 428 (318 deputaţi şi 110 senatori). Întrebat de ce propune PSD să fie peste 400 de parlamentari şi de ce nu ţine cont de referendumul popular care stipula faptul că Parlamentul va trebui să aibă 300 de aleşi, Ponta a răspuns că „aceasta este propunerea PSD“, adăugând că social-democraţii ar putea sprijini şi alte iniţiative din partea altor partide. Solicitat să comenteze posibilitatea de a nu se putea trece peste decizia populaţiei, stabilită de referendumul care stipula un număr maxim de 300 de parlamentari, Ponta a precizat: „Atunci, asta ne va spune Curtea Constituţională“.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri