Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Un caz uluitor: Iată ce a păţit un ieşean care voia să îşi acopere casa

GALERIE
itm-rupanu-ioan-prisecani
  • itm-rupanu-ioan-prisecani
- +

Repari casa, schimbi faianţa sau gresia în locuinţă cu ajutorul unui meşter care nu este autorizat, rişti să plăteşti amenzi usturătoare. La fel s-a întâmplat cu un ieşean care monta un acoperiş pe propria casă, iar echipa care îl ajuta nu avea acte în regulă.

Anul trecut Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) a amendat peste 100 de angajatori pentru muncă ilicită. Unul dintre aceştia este Ioan Rupanu (FOTO), în vârstă de 56 ani, locuitor al comunei Prisacani. Aproape un sfert din viaţă a petrecut-o în Italia, unde a muncit cu greu, spune el, pentru a-şi face un rost la întoarcerea în ţară. După ce a reuşit să adune banii necesari construirii unei locuinţe şi a mai şi pus ceva deoparte pentru traiul curent, Rupanu a decis că este timpul să renunţe la munca în străinătate pentru tihna de acasă, unde să se dedice agriculturii. Nu a pornit la drum singur, ci alături de concubina sa, Iulia Cottarel. Aceasta deţinea un teren în comuna Prisacani, el avea la dispoziţie banii, aşa că au început să construiască o casă. Imobilul l-a ridicat în regie proprie şi l-a costat circa 40.000 de euro, spune Rupanu. Între timp s-au apucat şi de agricultură, investind bani în câteva ultilaje şi câteva animale. Ulterior, când au vrut să definitiveze lucrările la casă, mai exact să învelească acoperişul cu ţiglă metalică, au apelat la serviciile unei firme de profil din municipiul Iaşi. Ulterior au venit şi problemele pentru Rupanu. „Am fost la firma Falcon Group, situată pe strada Poitiers, de unde am cumpărat tabla. Le-am şi zis acestora: «Dom'le, având în vedere faptul că tabla o cumpăr de la dumneavoastră, puteţi să îmi daţi şi o echipă care să mi-o monteze? Că eu nu sunt capabil să o montez. Nu am pus niciodată!”». Ei mi-au spus că da, că îmi dau nişte oameni care o să vină la mine să mi-o monteze”, susţine Rupanu. Acesta spune că cel care i-a vândut ţigla metalică l-a pus în legătură cu un bărbat din comuna Tomeşti, Gelu Ciomaga. „A şi venit reprezentantul Falcon Group cu meseriaşul la mine acasă şi au luat măsuri pentru acoperiş”, a adăugat Rupanu.

 
Nu mai răspunde la telefon
 
În luna august a anului trecut, în cea de-a doua zi de muncă a echipei respective la casa omului, s-au trezit pe cap cu reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM). Rezultatul? Echipa respectivă, din care făcea parte şi băiatului persoanei recomandate de angajatul Falcon, a fost descoperită că muncea fără forme legale, iar Rupanu a fost amendat de inspectorii de muncă cu 30.000 lei. „Eu nu eram acasă atunci. Eram prin oraş cu treabă. I-a luat inspectorul la întrebări şi ei au zis: «Da dom'le, noi lucrăm pentru domnul respectiv!». Adică pentru mine. Şi uite aşa m-am procopsit cu o amendă de 300 de milioane de lei vechi. M-a reclamat cel mai probabil vreun locuitor din zonă. Domnii care au făcut însă plângerea la ITM nici măcar nu ştiau cum mă cheamă. În procesul verbal e scris Rupanu Dorin, nu Ioan, cum mă cheamă”, a adăugat acesta. Acum omul se plânge că a rămas cu acest necaz pe cap dar şi cu banii luaţi. A plătit şi 2.500 lei montarea acesteia. „Nu mi-au dat factură! I-a telefonat fiului său ca să îmi ceară banii şi că ulterior îmi dă şi acte. Acum, eu îl caut pe domnul respectiv şi ba îmi răspunde la telefon, ba îmi spune «Mă laşi în pace!» şi aşa mai departe”, spune deznădăjduit ieşeanul. Ba mai mult, ITM i-a trasat acestuia obligaţia de a încheia celor trei „negri” contracte individuale de muncă.
 
„Eu nu lucrez cu nimeni!”
 
Contactat telefonic, Gelu Ciomaga neagă aceste acuze. Întrebat de jurnalişti dacă prestează servicii pentru respectiva societate, acesta a răspuns tranşant că nu. Ulterior, dialogul a fost presărat cu multe pauze din partea acestuia la întrebările legate de acest caz. „Eu nu lucrez cu nimeni! Nu ştiu ce să vă spun. Omul (Ioan Rupanu – n.red.) a fost de acord. Eu nici nu eram acolo când au venit cei de la ITM. Băiatul meu mi-a spus că a venit ITM cu jandarmii, iar echipa nici nu muncea atunci. Erau în pauză, la o bere”, spune Gelu Ciomaga. Pe de altă parte, deşi s-a încercat în cursul zilei de ieri obţinerea unui punct de vedere şi din partea societăţii Falcon Group, acest lucru nu a fost posibil. După mai multe apeluri pe numărul de telefon fix al societăţii, rămase fără răspuns, am reuşit să discutăm, însă preţ de doar câteva secunde, cu un angajat al firmei. Acesta a răspuns apelurilor întreprinse pe numărul de telefon mobil publicat pe pagina de internet a companiei. „Nu mă ocup eu de aceste lucruri. Luaţi cel mai bine legătura mâine cu patronul”, ne-a spus salariatul societăţii, fără însă a se prezenta. I-am explicat că dorim să luăm legătură cu şeful său şi l-am rugat să ne pună la dispoziţie numărul de telefon al acestuia. „Încerc să dau eu de el şi revin cu un telefon în 10 minute”, a zis acesta. Pe urmă, până la închiderea ediţiei, nu am primit niciun semn din partea reprezentanţilor societăţii.   
 
Ce spune şeful ITM
 

Indirect, conducerea ITM spune că vina îi aparţine bărbatului din Prisacani. Inspectorul-şef George Albulescu a declarat, fără însă a se pronunţa asupra acestui caz, că beneficiarul lucrărilor trebuie să se informeze în prealabil, să o facă pe „detectivul”. „Nu mă pot pronunţa pe marginea acestui caz. Însă vă pot spune următorul lucru. Când cumperi un produs şi vânzătorul îţi spune «Îl ştiu eu pe Gigel care o să te ajute să îl montezi!», este cu totul o altă discuţie! Persoana respectivă trebuia să solicite încheierea unui contract de prestări servicii. Noi nu ţinem o evidenţă cu toate firmele şi firmuliţele din judeţ. Registrul Comerţului se ocupă cu aşa ceva. Persoana respectivă trebuia să întrebe dacă cei care prestau serviciile lucrează pe firmă, pe entitate de tip Persoană Fizică Autorizată, să verifice datele de identificare ale firmei (cod unic de identificare, cod de identificare fiscală – n. red.). Fără a verifica în prealabil şi mai ales fără a semna un contract se supune rigorilor legii”, a declarat şeful ITM.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri