Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Comunicat de presă

Un echipament unic al Ford arată tinerilor efectele periculoase ale conducerii sub influenţa drogurilor ilegale

GALERIE
Infografic Ford Drug Driving Suit
  • Infografic Ford Drug Driving Suit
- +

Noul echipament Ford „Drug Driving Suit” este proiectat să arate şoferilor pericolele conducerii sub influenţa drogurilor precum canabisul, cocaina şi heroina   
•    Şoferii prezintă o probabilitate de 30 de ori mai mare să fie implicaţi într-un accident grav după consumul de droguri ilegale*; echipamentul simulează efecte care includ reacţii întârziate, vedere distorsionată şi tremurarea mâinilor
•    Drug Driving Suit va fi folosit în programul premiat Ford Driving Skills for Life, astfel că tinerii şoferi ce vor lua parte la cursuri vor putea purta echipamentul şi vor fi instruiţi privind conducerea autoturismelor pe un circuit închis
•    Ford Driving Skills for Life a oferit instruire gratuită pentru peste 500.000 de oameni din toată lumea în ultimii 11 ani

Ford Motor Company a creat un echipament unic care arată tinerilor pericolele conducerii sub influenţa drogurilor ilegale.

Ford a dezvoltat echipamentul împreună cu cercetătorii de la Meyer-Hentschel Institute din Germania pentru a simula unele dintre efectele drogurilor, precum canabisul, cocaina, heroina şi MDMA (cunoscut sub denumirea de Ecstasy); incluzând timpi de reacţie întârziaţi, vedere distorsionată, tremurarea mâinilor şi coordonare deficitară.

Noul Drug Driving Suit va fi folosit în programul premiat Ford Driving Skills for Life, destinat tinerilor şoferi, prin care au fost deja instruite peste 500.000 de persoane din toată lumea prin activităţi practice şi de învăţare online de la lansarea sa în urmă cu 11 ani. Tinerii vor avea oportunitatea de a purta acest echipament şi de a fi instruiţi privind conducerea autoturismelor pe un circuit închis.

„Conducerea sub influenţa drogurilor ilegale poate avea consecinţe potenţial fatale pentru şofer, pasageri şi alţi participanţi la trafic” a declarat Managerul programului Ford Driving Skills for Life, Jim Graham. „Deja am văzut în mod direct efectele echipamentului Drink Driving Suit asupra persoanelor care îl poartă la volan şi considerăm că noul Drug Driving Suit va avea un impact similar.”

Conform unui studiu european, şoferii care se urcă la volan după ce consumă droguri prezintă un risc de până la 30 de ori mai mare să fie într-un accident grav.* În ciuda acestor riscuri, unul din 10 oameni spune că a acceptat să meargă în maşini conduse de persoane despre care credea că au consumat droguri ilegale.**

Similar cu Drink Driving Suit pe care Ford l-a utilizat anul trecut în programul DSFL, noul Drug Driving Suit simulează efectele reducerii mobilităţii, vederii şi coordonării, prin folosirea de ochelari, căşti şi greutăţi la glezne,. Echipa a introdus şi noi elemente care simulează efectele specifice ale unor droguri ilegale.

„Ştim că unele droguri pot cauza tremurarea mâinilor, astfel că am inclus în echipament un dispozitiv care simulează acest efect”, a declarat Gundolf Meyer-Hentschel, CEO al Meyer-Hentschel Institute. „Uneori consumatorii de droguri văd lumini intermitente în câmpul vizual periferic, un efect recreat de ochelarii noştri, in timp ce căştile generează sunete imaginare. În plus, ochelarii distorsionează percepţia şi produc senzaţii vizuale colorate – un efect secundar al utilizării LSD.”

 

European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction estimează că anul trecut 8,8 milioane de tineri între 15 şi 24 de ani au consumat canabis şi 2,3 milioane de oameni din această grupă de vârstă au consumat cocaină ***. În Marea Britanie, în medie 400 de oameni sunt arestaţi în fiecare lună pentru că au condus sub influenţa drogurilor, iar consumul de droguri ilegale poate reprezenta un factor în 200 de decese în fiecare an ****. Potrivit Delegației Franceze pentru Siguranţa Rutieră, drogurile au fost un factor în 23% din accidentele rutiere fatale care au avut loc anul trecut, iar numărul şoferilor care nu au trecut testele antidrog a crescut cu 44% *****.

În 2008, Ford a extins programul DSFL în ţările din zona Asia Pacific, inclusiv China, India, Indonezia, Filipine, Africa de Sud, Taiwan și Vietnam. În 2013 primele sesiuni de instruire Driving Skills for Life au avut loc în Orientul Mijlociu, în Emiratele Arabe Unite şi programul a fost lansat oficial în Europa. De atunci, DSFL a oferit instruire practică în Europa pentru peste 9.000 de şoferi cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani. Programul Ford de conducere preventivă Driving Skills for Life pune accentul pe factorii principali din accidentele în care sunt implicaţi tineri, inclusiv recunoaşterea pericolelor, manevrarea vehiculului, gestionarea vitezei/spaţiului şi factorii de distragere a atenţiei.

Ford colaborează cu organizaţii de siguranţă de renume, printre care National Road Safety Association din Belgia, Association Prévention Routière din Franţa, Deutscher Verkehrssicherheitsrat din Germania, ACI din Italia, Road Safety Russia din Rusia, Dirección General de Tràfico din Spania şi Royal Society for the Prevention of Accidents and AA Driving School din Marea Britanie.

Ford Driving Skills for Life a fost lansat în România în 2014 şi s-a desfășurat deja în 4 dintre cele mai importante oraşe ale ţării, şi anume Bucureşti, Craiova, Cluj şi Iasi. În România au fost instruiţi până acum peste 2500 de tineri şoferi care au participat gratuit la cursurile Ford DSFL derulate împreună cu echipa de la Napoca Rally Academy. Anul acest, Ford a extins programul în 11 ţări din Europa inclusiv în Danemarca, Olanda şi Turcia.

Anul trecut, pe lângă lansarea echipamentului Drink Driving Suit, Ford a lansat şi instruirea care pune accent în mod specific pe pericolele activităţilor social media la volan, precum selfies.

Detalii suplimentare despre programul Ford DSFL în România, inclusiv datele şi locaţiile de instruire, plus modalitatea de înscriere în academia de instruire Ford DSFL Online vor fi disponibile pe www.ford.ro ; www.drivingskillsforlife.ro ; www.facebook.com/FordRomania


 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri