Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Un întreprinzător ieşean a fost umilit de un agent vamal în Aeroportul Iaşi

GALERIE
berdan marian-dir electra17valiza Electravaliza Electra1
  • berdan marian-dir electra17
  • valiza Electra
  • valiza Electra1
- +

Marian Berdan se întorcea dintr-o călătorie de afaceri din Mexic, fiind însoţit de un subordonat. Bagajul, în care avea mostre de produse, a fost oprit în Vamă deoarece nu avea un document. In Mexic şi în Germania nu a întâmpinat nici o problemă.

 

Omul de afaceri Marian Berdan aduce acuzaţii grave unui agent vamal de la Aeroportul Iaşi. Patronul fabricii de interfoane Electra susţine că a fost înjosit de Iulian Creţu, reprezentant al Direcţiei Vamale, la întoarcerea dintr-o călătorie de afaceri din Mexic. Sâmbătă după amiază, Marian Berdan a revenit la Iaşi cu un avion, împreună cu un subordonat de la compania Electra, după un periplu prin capitala Mexicului, acolo unde omul de afaceri are planuri mari să-şi extindă operaţiunile. După spusele lui Berdan, când a ieşit din Vamă a constatat că angajatul său a rămas cu mult în urma sa. Ca atare, s-a întors după acesta şi, când colo, l-a văzut pe salariatul său că este reţinut de către un agent vamal.  „I-am cerut agentului vamal explicaţii de ce s-a oprit tocmai asupra colegului meu. Cutia cu mostrele comerciale prezentate în Mexic era deja deschisă. I-am spus că produsele respective se întoc înapoi la firmă, că suntem obosiţi după o călătorie de 30 de ore. Agentul vamal m-a întrebat imediat de ce îl jignesc, moment în care am spus că doar îi cer nişte explicaţii, nu îi adresez injurii. Recunosc, ce-i drept, tonul meu era un pic mai autoritar. E un defect profesional, ce să fac?”, a povestit Berdan reporterilor „Ziarului de Iaşi”. Omul de afaceri spune că totul i se trage de la o cutie care conţinea mai multe dispozitive luate în Mexic, în valoare de sub 500 de euro, pentru a le prezenta potenţialilor parteneri de business. Berdan a aflat când a ajuns în Mexic că nu deţine toate documentele vamale pentru acea cutie tocmai de la ataşatul economic al Ambasadei României în Mexico City. Mostrele trebuiau însoţite şi de un carnet ATA. Atât în Mexic, cât şi în Germania, reprezentanţii fabricii Electra nu au a întâmpinat probleme din acest motiv, ci taman la întoarcerea acasă.

 
Verificare exagerată
 

Omul de afaceri mai spune că agentul vamal a rugat un poliţist să îl scoată din camera de declaraţii, iar acesta s-a conformat. Ba mai mult, Berdan susţine că poliţistul l-a apucat de braţ ca pe un infractor, l-a scos din camera respectivă şi l-a purtat printre pasageri în sala de aşteptare. „M-a pus într-o situaţie destul de neplăcută”, subliniază patronul Electra. Toată tevatura a durat circa două ore şi jumătate, de la 15:45 până la ora 18:15, timp în care, afirmă Berdan, nu i s-a permis să intre în camera unde era verificat angajatul său de către agentul vamal. În tot acest timp, reprezentantul fabricii Electra a fost supus la verificări ample, considerate de Berdan cu totul exagerate. „I s-a verificat absolut totul: lenjerie intimă, haine, a fost controlat prin toate buzunarele, i s-a verificat portofelul. Mi-a spus colegul meu că i-a fost făcută o poză la legitimaţia de acces în firmă, i-au fost scoşi banii toţi din portofel şi au fost număraţi. L-a şi întrebat de ce are asupra sa pesos (n.red. – moneda oficială a Mexicului)”, a povestit patronul Electra. Pe deasupra, Berdan îl acuză pe agentul vamal de faptul că l-a şi intimidat în mai multe rânduri pe colegul său, spunându-i acestuia că, „de pe vremea când era el şef la Sculeni ştie că Electra duce interfoane în Moldova cu sacoşa”. Ulterior, agentul i-a dictat angajatului fabricii de interfoane ce să scrie în procesul verbal şi l-a întrebat detalii comerciale privind negocierile purtate cu partenerii mexicani. Nu în ultimul rând, Berdan îl acuză pe agentul vamal şi de faptul că a redactat procesul-verbal astfel încât omul de afaceri să iasă cât mai „şifonat” din această poveste. Până la închiderea ediţiei nu au putut fi contactaţi oficialii Direcţiei Vamale pentru un punct de vedere pe marginea celor afirmate de patronul Electra. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri