Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Un medicament comun ar putea fi secretul longevităţii

GALERIE
longevity
  • longevity
- +

Un medicament antidiabetic comun, metformina, va fi subiectul unor teste pe subiecţi umani, în SUA, după ce cercetătorii au descoperit că ar putea conţine elemente cheie pentru prelungirea speranţei de viaţă, până la, în medie, 120 de ani.

Cercetătorii cred că acest medicament ar putea fi eficient în încetinirea procesului de îmbătrânire, apariţia unor maladii precum Alzheimer şi Parkinson putând fi astfel prevenită mai mult timp. Studii anterioare au demonstrat deja că metformina, un medicament utilizat în mod obişnuit în tratarea diabetului de tipul II, poate prelungi viaţa, însă testele au fost realizate doar pe animale.


Agenţia pentru reglementarea alimentelor şi medicamentelor din SUA (Food and Drug Administration) şi-a dat recent acordul pentru ca acest medicament să fie testat pe oameni, iar, dacă se va dovedi eficient, ar putea oferi persoanelor cu vârsta peste 70 de ani şansa de a fi la fel de sănătoase biologic ca acelea de 50 de ani, potrivit cercetătorilor americani.


Specialiştii vorbesc în acest caz despre "tratarea" procesului de îmbătrânire în locul bolilor provocate de aceasta, precum cancerul, diabetul şi demenţa. Cercetătorul scoţian Gordon Lithgow, de la Buck Institute for Research on Ageing din California, unul dintre autorii studiului, a declarat: "Dacă ţinteşti procesul de îmbătrânire şi îl încetineşti, atunci încetineşti toate bolile asociate îmbătrânirii". "Este revoluţionar. Nu s-a mai întâmplat până acum", a mai spus acesta. "Avem toate motivele să credem că este posibil. Viitorul înseamnă să luăm elementele de biologie pe care le-am dezvoltat până acum şi să le aplicăm pe oameni", a mai spus acesta.

Creştere cu 50% a speranţei de viaţă

Îmbătrânirea nu este o parte inevitabilă a vieţii, spun specialiştii, explicând că toate celulele conţin un tipar ADN care, în principiu, ar putea face ca organismul să funcţioneze corect la nesfârşit. Însă, pe parcursul vieţii, miliardele de diviziuni celulare care au loc pentru ca organismul să funcţioneze corect face posibilă apariţia erorilor în acest proces de divizare. La un moment dat, organismul nu mai poate repara erorile. De exemplu, în cazul cancerului, celulele nu mai pot scăpa de mutaţii, fapt care determină apariţia tumorilor.


Cercetătorii cred că metformina - cel mai utilizat medicament antidiabetic, care este şi extrem de ieftin - este cel mai bun candidat în aceste teste clinice. Metformina creşte numărul moleculelor de oxigen eliberate într-o celulă, fapt care oferă robusteţe şi longevitate. Medicamentul a fost testat pe viermii C.elegans, iar aceştia nu numai că au îmbătrânit mai lent, ci şi-au păstrat şi o stare bună de sănătate mai mult timp. La fel s-a întâmplat cu şoarecii folosiţi pentru testarea acestui medicament, rozătoarele beneficiind de o prelungire a vieţii cu 40%. Nu în ultimul rând, anul trecut, cercetători de la Universitatea Cardiff din Marea Britanie au descoperit că pacienţii umani care au primit ca tratament antidiabetic metformină au trăit mai mult decât persoane care nu sufereau de această boală. În medie, viaţa lor a fost prelungită cu opt ani.
În SUA, în prezent, speranţa de viaţă este de 82,8 ani în cazul femeilor şi de 78,8 ani în cazul bărbaţilor, iar cercetătorii se aşteaptă la o creştere de 50%.



 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri