Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Un moment de respiro

GALERIE
Alexandru-Calinescu
  • Alexandru-Calinescu
- +

Winston Churchill: „Inteligenţa în politică înseamnă să spui cu anticipaţie ce se va întâmpla mâine, săptămâna viitoare, luna viitoare şi anul viitor. Şi să ai după aceea inteligenţa să explici de ce faptele anticipate nu s-au întâmplat”.

Intenţionam să scriu astăzi un comentariu inspirat de actualitatea politică. Erau, neîndoielnic, multe de spus, numai că acumularea evenimentelor din ultimele zile mi-a provocat, oricât m-am străduit să fiu detaşat, un sentiment de repulsie. E prea de tot când condamnaţi penal dau lecţii de moralitate, când un caraghios ajuns „al doilea om în stat” delirează despre nu ştiu ce „planuri oculte”, când oligofreni paranoici se umflă în pene în numele „interesului naţional”, când escroci ajunşi pe mâna justiţiei creează diversiuni tocmai pentru a compromite ideea de justiţie - lista aberaţiilor e lungă şi din păcate ne putem aştepta ca lucrurile să degenereze şi mai tare. Ca să nu mă las în voia impulsurilor de furie şi de indignare, aşteptând un moment când voi putea analiza faptele „la rece”, am decis să schimb - brutal - registrul şi să recurg la o soluţie folosită şi în alte - puţine - ocazii. Propun, aşadar, un florilegiu de vorbe de spirit culese din Cărţulia umorului (Le Bouquin de l’humour, ed. Robert Laffont), volum semnat de Jean-Louis Chiflet. „Cărţulie” e un fel de a spune: volumul are peste 900 de pagini şi adună citate şi texte semnate de autori de toată mâna, de la celebrităţi până la iluştri necunoscuţi. M-am gândit să încep, totuşi, mica antologie ce urmează cu câteva butade despre politică.

Donald Soper: „Dovada că există viaţă după moarte? Parlamentul…”

Winston Churchill: „Inteligenţa în politică înseamnă să spui cu anticipaţie ce se va întâmpla mâine, săptămâna viitoare, luna viitoare şi anul viitor. Şi să ai după aceea inteligenţa să explici de ce faptele anticipate nu s-au întâmplat”.

Margaret Thatcher: „Dacă într-o zi o să merg pe apă, ziarele vor anunţa: Doamna de fier nu ştie să înoate”.

Winston Churchill: „În capitalism, oamenii au mai multe maşini. În comunism au mai multe locuri de parcare”.

David Letterman: „Sunt ecologist. Cele mai multe din glumele mele sunt reciclate”.

Herbert Prochnow: „Politeţea înseamnă să ştii să caşti cu gura închisă”.

Jackie Mason: „În Statele Unite, 80% dintre bărbaţii căsătoriţi îşi înşeală nevestele. Restul de 20% le înşeală în Europa”.

Edna Everage: „Sunt de o timiditate bolnăvicioasă. De exemplu, soţul meu nu m-a văzut niciodată goală. De fapt, nici nu şi-a exprimat această dorinţă”.

Doug Larson: „În mai puţin de cincizeci de ani, am trecut de la filmul mut la filmul care nu are nimic de spus”.

George Russel: „Bigamii sunt de compătimit: au două soacre”.

Woody Allen:„ Sunt foarte mândru de ceasul meu de aur. Mi l-a vândut bunicul când era pe patul de moarte”.

Lordul Wavel: „Dragostea e ca ţigara de foi: dacă se stinge, o poţi aprinde din nou, dar n-are acelaşi gust”.

Groucho Marx: „Noaptea trecută, când am intrat în camera de hotel, am găsit o blondă magnifică în patul meu. Am somat-o să părăsească încăperea în douăzeci şi patru de ore”.

Frank Tyg: „Am descoperit un dicţionar excepţional pentru masochişti. Conţine toate cuvintele, dar nu în ordine alfabetică”.

Zsa Zsa Gabor: „Îmi doresc pur şi simplu un bărbat gentil şi înţelegător. Înseamnă oare că cer prea mult unui miliardar?”.

Patrick Doherty: „Am găsit în sfârşit de lucru. Sunt poştaş. Leafa nu-i grozavă, dar tot e mai bine decât să bat străzile”.

Oscar Wilde: „Când eram tânăr aveam impresia că banii sunt lucrul cel mai important din lume. Acum, la bătrâneţe, sunt absolut convins”.

Steven Wright: „De ce oile nu intră la apă când plouă?”.

Woody Allen: „Viaţa e plină de deziluzii, de nenorociri şi de suferinţe, dar cel mai rău lucru este că e mult prea scurtă”.

Winston Churchill: „Un măr pe zi alungă doctorul… cu condiţia să ţinteşti bine”.

Groucho Marx: „I-am făcut curte unei fete vreme de doi ani şi am descoperit că aveam aceleaşi gusturi: la amândoi ne plăceau femeile”.

Woody Allen: ”E un fapt incontestabil că a fi bisexual îţi dublează şansele de a agăţa pe cineva într-o seară de sâmbătă”.

Garry Shandling: „Sunt foarte fidel. Când ies la plimbare cu mama, nu mă uit niciodată la alte mămici”.

Pierre Dac: „Când e caniculă, vezi o mulţime de oameni care se plâng: Îngrozitor, sunt 35o la umbră. Dar cine îi obligă să stea la umbră?”.

Alphone Allais: „Cafeaua e o băutură care te face să dormi când n-o bei”.

Nikki Harris: „Van Gogh s-a apucat de pictură fiindcă nu avea ureche muzicală”.

John Updike: „E uşor astăzi să fii un expert în arta contemporană. Dacă opera e agăţată de perete, e o pictură, dacă poţi să mergi roată în jurul ei, e o sculptură”.

Hugh Leonard: „Hamlet este o piesă extraordinară, dar din păcate are prea multe citate”.

Alexandru Călinescu este profesor universitar doctor la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, critic literar şi scriitor

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri