Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Un nou dosar penal pentru doctorul Botez! S-au găsit agende cu 200 de "plătitori"

GALERIE
botez
  • botez
- +

Procurorii ieşeni vor instrumenta un nou dosar penal în care se vor face cercetări pentru luare de mită în cazul medicului Paul Botez. Verificările vor viza două agende găsite în biroul doctorului, ce conţin numele a 200 de persoane în dreptul cărora se află sume de bani.

Dosarul penal în care a fost trimis în judecată ortopedul Paul Botez, de la Spi­talul de Recuperare, nu e singura pro­blemă pe care acesta o are cu legea. Prin rechizitoriul trimis acum două zile în instanţă, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi au dispus disjungerea unei alte cauze în care se vor efectua cercetări tot pentru luare de mită. Punctul de pornire a acestui nou dosar pe numele şefului de clinică de la Recu­perare sunt cele două agende, de culoare negru şi maro, găsite în biroul lui Botez în timpul percheziţiei din luna iulie. Pe acestea, procurorii au descoperit numele a aproximativ 200 de persoane, în dreptul fiecăreia fiind trecută o sumă de bani. Primele însemnări ar data din 2008. Există astfel suspiciunea rezonabilă ca, sumele trecute pe acele agende, să re­pre­zinte, de fapt, acte de luare de mită. La fel de posibil este ca, în timpul cerce­tă­rilor, procurorii să găsească indicii care să ateste că suma totală a presupuselor şpăgi atrage competenţa Direcţiei Naţio­nale Anticorupţie. În cazul infracţiunilor de luare de mită, valoarea care atrage competenţa procurorilor anticorupţie trebuie să fie mai mare de 10.000 de euro.

Medicul nu a recunoscut faptele

În rechizitoriul prin care Paul Botez a fost deja trimis în judecată, medicului i se mai impută şi infracţiunea de fals în declaraţii. În timpul anchetei, procurorii au aflat că Botez avea carduri la trei bănci din Iaşi, în valoare de 67.000 de lei şi 5.000 de euro, însă care nu se regăseau şi în declaraţia de avere.

Tot în actul de acuzare mai apare că medicul a fost de acord ca pacientul care l-a denunţat să îşi vândă un teren pentru a putea să-i plătească mita.

În acelaşi document apar detalii şi despre concubina doctorului din spital. Întrebat despre banii găsiţi în biroul său în timpul percheziţiei (65.000 de lei, 44.865 de euro, 2.500 de dolari şi 80 de ruble ruseşti), „inculpatul a spus că o parte din bani îi aparţin lui Grierosu, o persoană apropiată“. La rândul ei, Grie­rosu a mărturisit că „de 20 de ani are o relaţie de concubinaj cu inculpatul Botez Paul, cu care are şi un copil. A negat că şi-a lăsat banii în seif sau în biroul lui Botez. A recunoscut că, periodic, Botez Paul îi dădea sume de bani pentru a le depune în conturile sale, martora declarând că nu ştie de unde proveneau acei bani“, se mai arată în rechizitoriu.

În momentul în care i s-a prezentat materialul de urmărire penală, medicul Botez a negat că ar fi primit mită de la denunţător. Amintim că principala faptă imputată ortopedului este plasată de procurori în luna iulie, atunci când un pensionar a mers la spital şi, în urma unor analize, ar fi trebuit să fie operat la şold. Medicul Botez i-ar fi dat de înţeles că trebuie să primească 5.000 de lei pentru a realiza intervenţia chirurgicală. În rechi­zitoriu se arată că pacientul i-ar fi spus iniţial că va vinde un teren pentru a putea plăti presupusa şpagă. Flagrantul a avut loc pe 10 iulie, atunci când denunţătorul a mers cu un plic în care se aflau 4.000 de lei, bani puşi la dispoziţie de Parchet, şi i-a remis doctorului. Paul Botez a fost şi reţinut pentru 24 de ore, însă eliberat de judecători, iar în prezent îşi desfăşoară activitatea la spital.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri