Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Un nou medicament revoluţionar împotriva cancerului pulmonar, administrat gratuit în Marea Britanie

GALERIE
Nivolumab
  • Nivolumab
- +

Un nou medicament revoluţionar împotriva cancerului pulmonar, Nivolumab, care învaţă organismul pacienţilor să depisteze şi să distrugă celulele canceroase, dublând şansele de supravieţuire ale bolnavilor, este administrat gratuit, începând de marţi, în Marea Britanie, informează dailymail.co.uk.

Medicamentul a devenit disponibil graţie unei politici adoptate de guvernul britanic ce permite autorizarea în regim de urgenţă a substanţelor care au potenţialul de a salva vieţi omeneşti, evitând astfel procesul obişnuit de licenţiere a noilor tratamente medicale, care durează de obicei mai mulţi ani.

Administrat sub forma unui vaccin la fiecare două săptămâni, medicamentul Nivolumab învaţă sistemul imunitar din organismul pacientului să identifice şi să atace celulele canceroase.

Rezultatele studiilor preliminare au arătat că efectele benefice continuă timp de mai mulţi ani după încheierea tratamentului. Experţii în domeniu afirmă că o astfel de imunoterapie a deschis o "eră nouă" în lupta împotriva cancerului. Testele preliminare au sugerat faptul că noul medicament dublează şansele de supravieţuire ale pacienţilor.

Începând de marţi, medicii britanici vor putea să ofere medicamentul Nivolumab pacienţilor cu cancer pulmonar în stare avansată, pentru care intervenţia chirurgicală nu mai reprezintă o opţiune validă. Costurile vor fi suportate de producătorul medicamentului, compania Bristol-Myers Squibb.

Terapia diferă de tratamentele "pătură", aşa cum sunt denumite chimioterapia şi radioterapia, care ucid toate celulele din zonele afectate, inclusiv cele sănătoase.

Acest fapt înseamnă că pacienţii vor prezenta mai puţine efecte secundare - oboseală, ameţeală, căderea părului şi infecţii -, ce apar din cauza distrugerii celulelor sănătoase.

Unii dintre pacienţii diagnosticaţi anterior cu cancer de piele în stadiu terminal au putut deja să îşi reia activitatea şi să revină la locurile lor de muncă după ce au urmat această imunoterapie. Aceşti pacienţi au nevoie doar de o injecţie cu Nivolumab la câteva luni.

În schimb, cancerul pulmonar este una dintre formele de cancer cu cea mai mare rată de mortalitate din lume. Doar 5% dintre pacienţi supravieţuiesc timp de zece ani după diagnosticare.

Cancerul pulmonar ocupă, de asemenea, locul al doilea în topul celor mai frecvente tipuri de cancer - după cancerul mamar la femei şi cel de prostată la bărbaţi. Aproximativ 43.000 de cazuri noi de cancer pulmonar sunt diagnosticate în fiecare an în Marea Britanie.

Nivolumab este al treilea medicament care devine disponibil pentru pacienţii britanici prin intermediul Early Access To Medicines Scheme, o procedură de aprobare în regim de urgenţă a noilor tratamente.

Producătorul transmite spre consultare datele ştiinţifice aferente noului medicament unui grup de experţi de la Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency. Dacă această agenţie se declară satisfăcută de acele date şi consideră că medicamentul este benefic pentru oameni, fără să cauzeze efecte secundare grave, atunci tratamentul devine disponibil pentru pacienţi. Costurile sunt acoperite de producător până când noul medicament este aprobat oficial pe piaţă prin procedura obişnuită.

Studiul preliminar, realizat pe 272 de pacienţi, a relevat faptul că 42% dintre aceste persoane tratate cu Nivolumab erau încă în viaţă la un an după începerea tratamentului. În comparaţie, acest procent a fost de doar 24% în rândul pacienţilor care au făcut chimioterapie. Unii dintre pacienţii care au primit acest medicament erau încă în viaţă şi după doi ani de la debutul terapiei.

Compania Bristol-Myers Squibb spune că peste 10.000 de pacienţi din Marea Britanie ar putea avea de beneficiat de pe urma acestor injecţii cu Nivolumab. Luna trecută, mai mulţi experţi în oncologie au spus că imunoterapia reprezintă cea mai mare descoperire medicală de la inventarea chimioterapiei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri