Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Un plagiat care n-a fost

GALERIE
Ioan Milica
  • Ioan Milica
- +

În aşteptarea verdictului, vă invit să contemplăm câteva din iţele acestui caz încâlcit, urmărind „conlucrarea” dintre suspiciuni şi dezvinovăţiri. Aşa cum în bancurile din seria „Radio Erevan”, o întrebare incomodă primeşte un răspuns nimicitor, tot astfel în gâlceava dintre suspiciuni şi disculpări va avea câştig de cauză tabăra care va reuşi să vă amuze mai mult. 

În ochii marelui public, suspiciunea de plagiat care planează asupra tezei de doctorat a fostului ministru de interne, dl. Petre Tobă, va fi trecut, probabil, ca o informaţie de fapt divers. Ca fapt divers a fost prezentat şi amănuntul că trei specialişti de la instituţii de învăţământ superior militar au arătat că nu se confirmă „prezumtiva existenţă a unei situaţii de plagiat multiplu”.

Cu alte cuvinte, până acum s-a demonstrat că avem de-a face cu un plagiat care n-a fost. Tot ca fapt divers ar trebui adăugat că raportul specialiştilor a fost respins de conducerea Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), urmând ca o altă comisie să studieze problema şi să spulbere dilema. A fost sau n-a fost plagiat?

În aşteptarea verdictului, vă invit să contemplăm câteva din iţele acestui caz încâlcit, urmărind „conlucrarea” dintre suspiciuni şi dezvinovăţiri. Aşa cum în bancurile din seria „Radio Erevan”, o întrebare incomodă primeşte un răspuns nimicitor, tot astfel în gâlceava dintre suspiciuni şi disculpări va avea câştig de cauză tabăra care va reuşi să vă amuze mai mult. Iată, aşadar, pe puncte, bănuielile şi justificările extrase, prin decupare, din raportul celor trei specialişti care au constatat că nu se poate da verdict de plagiat în cazul tezei de doctorat a domnului Petre Tobă:

1. Întrebare: Este adevărat că doctorandul a considerat că Apud ar fi numele de familie a doi autori faimoşi, din moment ce i-a inclus, alfabetic, la litera A, deşi pe specialişti îi cheamă Joseph Stiglitz (laureat al Premiului Nobel) şi Barry Buzan (membru al Academiei Britanice)?

Răspuns: Acest aspect nu constituie plagiat. Persoanele care au formulat sesizarea au manifestat maliţiozitate. În realitate, la redactarea unei teze de doctorat de peste 400 de pagini pot apărea inadvertenţe dactilografice insignifiante. Acestea sunt generate în principal de volumul mare de informaţie şi de faptul că autorul nu este specializat în tehnica scrierii la computer.

Cuvânt de învăţătură către cititor: Errare humanum est, perseverare diabolicum.

2. Întrebare: Este adevărat că doctorandul a copiat din materiale publicate pe internet?

Răspuns: Internet-ul nu poate fi considerat o persoană, deci nu se poate discuta despre plagiat. Acesta este doar un fond documentar incomensurabil, care stă la dispoziţia tuturor utilizatorilor, inclusiv a persoanelor care desfăşoară activităţi de cercetare ştiinţifică. De fapt, materialele acelea au fost postate pe net, la mai multe link-uri, fără specificarea autorului şi fără dată de publicare. În plus, era vorba despre cunoştinţe de ordin general.

Cuvânt de învăţătură către cititor: Unde dai şi unde crapă.

3. Întrebare: Este adevărat că doctorandul a copiat din lucrările altor doctoranzi?

Răspuns: Da, este adevărat că alţii au copiat de la el. Uneori, doctoranzii au conlucrat, iar similitudinile constituie operă comună, conform legii.

Cuvânt de învăţătură către cititor: Facerea de bine nu miroase a bine.

4. Întrebare: Este adevărat că doctorandul a copiat dintr-un curs universitar?

Răspuns: Acest aspect nu constituie plagiat întrucât în respectivul curs universitar nu sunt prezentate idei originale ale unui autor, ci „elemente constitutive activităţilor informative neclasificate desfăşurată (sic!) de ofiţerii de informaţii în procesul îndeplinirii misiunilor specifice”.

Cuvânt de învăţătură către cititor: Quod licet Jovi, non licet bovi.

5. Întrebare: Este adevărat că doctorandul a copiat din studiile unor specialişti în domeniu?

Răspuns: Acest aspect nu constituie plagiat întrucât nu există similitudini. În schimb, este adevărat că lucrarea specialistului „nu reprezintă idei originale ale unui autor, ci reprezintă elemente constitutive literaturii de specialitate” a domeniului.

Cuvânt de învăţătură către cititor: Cine întreabă se află-n treabă.

Întrebare de baraj: A plagiat doctorandul?

Răspuns pe măsură: „Teza de doctorat (…) are valoare ştiinţifică incontestabilă, dovedită atât prin caracterul inovativ al soluţiilor identificate, care au fost valorificate şi validate în practica structurilor specializate ale Poliţiei Române, cât şi prin opiniile de specialitate exprimate de personalităţi recunoscute în mediul academic şi de cercetare în domeniul ştiinţelor militare, de informaţii şi securitate naţională”.

Cuvânt final către cititor. Aşa o fi, nu zicem nu. Aveţi grijă ce vă doriţi căci s-ar putea să (nu) vi se întâmple. Pax vobiscum.

Ioan Milică este conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri