Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Un profesor din Pașcani predă nano-electronică la o universitate din Japonia

GALERIE
Daniel MoraruDaniel Moraru 1Daniel Moraru 2
  • Daniel Moraru
  • Daniel Moraru 1
  • Daniel Moraru 2
- +

Municipiul Pașcani “orașul în care nu se întâmplă nimic” după cum spunea marele prozator Sadoveanu, a ajuns să dea lumii oameni care fac cinste, care sunt pasionați, frumoși, visători și care luptă pentru a se împlini, ei scriu o parte din istorie. 

Printre aceștia se numără și Daniel Moraru. Are 37 de ani, o soție și o fetiță care îi sunt alături și a ajuns în urmă cu câțiva ani în Japonia, după ce a obținut o bursa de la Guvernul Nipon. Predă și face cercetare în nano-electronică la Universitatea Shizuoka. În cei peste 10 ani de când se află acolo a reușit să obțină zeci de premii în domeniu, peste 50 de lucrări ştiinţifice în jurnale internaţionale de calitate, trei capitole în cărţi de specialitate, precum şi contribuţii la peste 250 de prezentări în conferinţe internaţionale şi naţionale (în Japonia).
 
Dar despre pasiunile lui, cum e viața în Japonia, ce planuri are și multe alte lucruri interesante aflați citind interviul acordat pentru BIT TV.
 
BIT TVPentru început câteva cuvinte despre tine.
 
Daniel Moraru: Mi-am petrecut mare parte din copilărie în Pașcani, unde am avut parte de nenumăraţi profesori extraordinari, la școlile de gimnaziu (6 şi 3) și la liceul M. Sadoveanu unde am studiat. De fapt, mulți dintre acei profesori îmi rămân și astăzi modele de profesionalism și dedicație.

Am mai avut și șansa de a face parte dintr-o familie minunată, în care am găsit întotdeauna încurajare pentru educație, perseverenţă și profesionalism. De fiecare dintre cei din familie de acasă, de prietenii noștri apropiați, şi bineînţeles şi de toți adunaţi împreună, îmi este cel mai dor acum.

Mama mea, ea însăși profesor de limba franceză în Pașcani, a fost cea care m-a susținut în toate proiectele și din toate punctele de vedere. De la ea cred că am moştenit şi pasiunea pentru a învăța mereu ceva nou, pasiune pe care o aplicam pe orice subiect în copilărie, fără prea multă discriminare. De fapt, visul meu a fost să studiez cât mai multe la Universitate, dar a trebuit să mă „limitez” la Fizică, iar apoi la Economie și Administrarea Afacerilor, facultăți pe care le-am urmat în paralel. În timpul masteratului, am început să lucrez ca profesor de Fizică la şcoli în Iaşi, apoi un an chiar şi la Liceul M. Sadoveanu, în Paşcani, liceu pe care îl absolvisem cu câţiva ani înainte. Au fost toate experienţe minunate, prin care am descoperit plăcerea de a observa copiii descoperindu-şi ei înşişi pasiunea lor pentru ştiinţă. Chiar la Liceul M. Sadoveanu am reuşit să obţin şi definitivatul în învăţământul pre-universitar în 2004. 
 
BIT TV: Din Pașcani, în Japonia. De ce tocmai în Japonia? Când s-a întâmplat?

Daniel Moraru: În Japonia am plecat în octombrie 2004, în urma rezultatului pozitiv al unui interviu cu cei de la Universitatea Shizuoka. Motivaţia mea a fost destul de complexă, însă, în principal, ţine de nivelul de dezvoltare a cercetării şi tehnologiei japoneze în domeniul electronicii, precum şi de tema de cercetare în laboratorul profesorului japonez, dl  Michiharu Tabe.

Acolo exista posibilitatea de a face cercetare într-un domeniu deja avansat mai mult decât oriunde altundeva în lume – nanoelectronică – însă lucrând la nivelul fundamental cu structuri din semiconductori având dimensiuni de ordinul a doar câţiva nanometri (aproximativ câteva zeci de atomi). Am considerat o astfel de situaţie drept o oportunitate fascinantă, iar apoi am avut şi norocul de a descoperi în profesorul îndrumător un model extraordinar, lucru care m-a motivat să continui pentru mulţi ani să lucrăm împreună.
 

Interviul integral, pe BIT TV

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri