Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Un student, Max Schrems, este de trei ani în război cu Facebook

GALERIE
Max Schrems
  • Max Schrems
- +

Cel mai mare proces colectiv intentat în Europa companiei Facebook a fost posibil şi datorită eforturilor depuse de un student austriac, Max Schrems, aflat de trei ani într-un veritabil "război" contra exploatării datelor personale pe internet.

Ajuns la vârsta de 26 de ani şi devenit între timp jurist, Max Schrems a convins 60.000 de persoane să se asocieze plângerii sale depuse în această lună la un tribunal din Viena contra celebrei reţele de socializare, care numără 1,2 miliarde de utilizatori activi în fiecare lună.

"Am dat în judecată Facebook pentru politica sa de confidenţialitate, participarea la programul de spionaj Prism al serviciilor secrete americane, funcţia «Graph Search», urmărirea activităţii utilizatorului pe alte pagini decât cele ale reţelei Facebook (prin intermediul butonului «Like»), alături de alte 20 de infracţiuni", a declarat reclamantul, care îşi finalizează în această perioadă teza de doctorat pe această temă şi tocmai a publicat romanul "Luptă-te pentru datele tale!".

Discret, dar combativ, Max Schrems "se expune în mod constant" în mass-media pentru a oferi astfel un chip cauzei pentru care luptă - protejarea datelor personale -, a subliniat Josef Irnberger, purtător de cuvânt al Iniţiativei austriece pentru libertatea cetăţenilor pe internet (IfNf).

Max Schrems, el însuşi utilizator al reţelei Facebook din anul 2007, şi-a făcut un obicei din a povesti jurnaliştilor felul în care i-a venit ideea declanşării acestei "cruciade benevole". Ideea i-a venit în timpul unei conferinţe organizate în Sillicon Valley, unde se afla pentru un semestru, în cadrul unui schimb de experienţă între studenţi.

"Americanii râdeau pe faţă de europeni pentru insistenţa lor asupra drepturilor fundamentale", reaminteşte el. "Spuneau că acest aspect nu va avea consecinţe" dacă ei nu vor respecta legile europene despre protejarea datelor personale, a mai declarat acesta.

După ce s-a întors în Austria, studentul a cerut companiei Facebook să îi trimită o compilaţie cu datele sale personale şi a primit un fişier de 1.222 de pagini, care repertorizau cu minuţiozitate toate informaţiile sale prezente pe site, inclusiv acelea pe care credea că le-a şters.

Din acel şoc, Max a învăţat o lecţie: "Pentru giganţii internetului, datele personale reprezintă noul petrol. Vor să le dobândească, asta e tot".

În august 2011, Max Schrems a denunţat Facebook pentru prima dată pentru deţinere abuzivă de date personale în faţa Autorităţii pentru protecţia vieţii private din Irlanda (DPC), ţară în care se află sediul european al reţelei de socializare.

Peste 60.000 de internauţi din toată Europa au cerut să se asocieze procesului colectiv care a fost iniţiat apoi la Viena pentru a amplifica demersul din 2011.

Tânărul militant austriac i-a îndemnat pe toţi utilizatorii de Facebook să îi susţină iniţiativa, pe site-ul www.fbclaim.com. Din cauza lipsei de personal care să verifice identitatea fiecăruia, el a limitat pentru moment la 25.0000 numărul coreclamanţilor, care solicită fiecare daune de 500 de euro de la compania Facebook.

Procedura se află abia la început. Tribunalul vienez a cerut Facebook Ireland, filiala europeană a firmei californiene, să ofere un răspuns într-un interval de patru săptămâni.

Pentru Andreas Krish, membru în consiliul pentru protejarea datelor personale din cadrul Cancelariei federale austriece şi preşedinte al iniţiativei din cadrul UE European Digital Rights (EDRI), un lucru este sigur: "Giganţii americani au un avantaj competitiv pe piaţa media şi a reţelelor de socializare din Europa, pentru că folosesc datele personale ale utilizatorilor fără să suporte consecinţe majore". Această stare de fapt, spune el, ar putea fi schimbată de către justiţie.

Facebook nu este singura companie aflată în vizorul lui Max Schrems. În 2013, după dezvăluirile făcute de Edward Snowden despre spionajul electronic practicat de Statele Unite la scară mondială, austriacul a lansat o nouă procedură în justiţie care vizează Facebook, dar şi Microsoft, Yahoo şi Google.

El se declară încurajat de decizia Curţii Europene de Justiţie, pronunţată în luna mai, prin care această instanţă a constrâns motorul de căutare american să respecte "dreptul la uitare" al internauţilor europeni.

În pofida acestei cruciade, Max Schrems continuă să folosească Facebook. "Este un instrument formidabil pentru a rămâne în contact cu cunoştinţele. Însă nu am publicat niciodată acolo informaţii prea personale", a adăugat el.

Mediafax

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri