Secretul „Puiului galben”: producătorii ieșeni explică pas cu pas metoda. „Nu e nimic nesănătos”. Ce spun autorităţile sanitare locale?
Scandalul “Puiului vopsit” a stârnit un val de reactii critice din partea marilor (...)
citeste totvineri, 29.03.2024
Negustorii de miei se lasă încă aşteptaţi pe pieţele din municipiul Iaşi. Cu doar o zi înainte de Paştele catolic, oferta de carne de miel disponibilă în pieţele şi marile magazine ale Iaşului este limitată. Reporterii “Ziarului de Iaşi” au înfruntat vremea capricioasă şi au făcut turul supermarketurilor pentru a vedea preţurile la carnea de miel cu o săptămână înaintea sărbătorilor pascale pe rit ortodox.
În piaţa Nicolina cam bătea vântul, la propriu dar şi la figurat. Puţinii producători veniţi cu diverse produse erau zgribuliţi din cauza vântului şi a ploii. Din spusele comercianţilor, doar o singură vânzătoare era ieri, de dimineaţă, cu carne de miel, iar preţul unui kilogram era de circa 25 lei. O situaţie similară am întâlnit şi în piaţa din cartierul Alexandru cel Bun. În spaţiul destinat comecianţilor de produse lactate şi din carne erau doar doi producători care aşteptau clienţi. Nici oferta nu era una consistentă: trei miei, dintre care unu atârnat de cârlige, ceilalţi fiind expuşi pe tejghea. În medie, aceştia aveau circa 11 kg. Deşi pe etichetă preţul unui kg de carne de miel era de 25 de lei, cu puţin tact, vânzătorii erau dispuşi să “coboare” până la 22 de lei, însă cu condiţia să cumpărăm mielul întreg. Glumeţi, cei doi comercianţi din piaţa Alexandru au vrut să ne şi demonstreze că au carne de miel de bună calitate, respectiv că animalul tăiat nu “lătra” înainte să fie tăiat. “Muşc din el ca să vă convingeţi!”, ne-a unul din producători. În plus, au şi scos o bucăţică de seu în acelaşi scop. “Dacă şi câinele mai are seu atunci pot să mă las de meserie. Avem acte peste acte pentru mieii ăştia!”, ne-au mai zis cei doi.
Din piaţa Alexandru ne-am îndreptat spre hipermarketul Auchan, unde era un mic stand de acest tip, cu diferite produse din carne de miel ambalate în caserole. O bucată de cotlet de miel, cântărind aproximativ 0,6 kg, costa 18,2 lei, iar pentru 0,6 kg de spate cu os un ieşean trebuie să scoată din portofel 19,08 lei. În schimb, 200 grame de ceafă de miel, ambalată în caserolă, costă în Auchan 6,8 lei. În Baza 3, în hipermarketul Carrefour, până pe 6 aprilie, kg de pulpă de miel cu os este la ofertă, putând fi cumpărat în schimbul a 26,99 lei, iar kg de carne de miel costă 27,99 lei. Tot aici, puteţi găsi jumătate de carcasă de miel, preţul per kg fiind de 27,99 lei, iar anteriorul de miel plus cap este vândut cu 24,99 lei per kg. De asemenea, retailerul francez a scos la vânzare organe de miel, acestea fiind comercializate cu suma de 35,99 lei per kg. La supermarketul Kaufland din zona Tudor Vladimirescu puteţi găsi şi produse mai exclusiviste: cca 200 grame de cotlet de miel French Ranks avea preţul de 164,90 lei, iar în dreptul Rib Eye mânzat fără os, pe etichetă, era înscrisă suma de 109,9 lei. Mai aproape de veniturile unui ieşean obişnuit era sfertul de miel, posterior şi anterior, care costă 28,99 lei, respectiv 24,99 lei per kg. Vis-à-vis, în supermarketul Lidl, nu se găsea carne de miel, iar vânzătorii spuneau că săptămâna viitoare magazinul va fi aprovizionat cu drob de miel.
Aproape jumătate (49%) dintre românii din mediul urban intenţionează să cumpere carne de miel sau ied pentru pentru Sărbătorile Pascale, potrivit unui studiu realizat la începutul acestei luni de către MEDNET Marketing Research Center, la nivel naţional. 7,1% dintre repondenţi au spus că vor primi carne de miel de la familie sau prieteni, iar 2% dintre aceştia cresc iezi sau miei în propria gospodărie. Totuşi, 5,3% dintre orăşeni nu îşi permit din punct de vedere financiar să achiziţioneze carnea tradiţională pentru sărbătorile pascale. Repondenţii care nu intenţionează să consume carne de miel cu ocazia Paştelui, au spus că vor opta pentru alternative mai economice. Carnea de pui este în topul preferinţelor pentru substituirea celei de miel, 68% indicând această variantă, iar carnea de porc ocupă locul doi, în proporţie de 59,4%. Într-o mai mică măsură, cei care nu îşi permit să pună pe masă preparate din miel vor cumpăra carne de curcan (30%) sau de vită (22%). În schimb, conform aceluiaşi studiu, tradiţia vopsirii ouălor în casă este respectată de către 64,8% dintre oraşenii intervievaţi. Pe de altă parte, tradiţia preparării cozonacului în casă de către gospodine scade de la an la an. Numai 33,6% dintre cei care au participat la studiu se mai ostenesc să îl prepare în casă, iar 50% dintre persoanele intervievate au răspuns că vor pune pe masa de Paşte cozonac din comerţ.
Buget mediu alocat pentru sărbătorile pascale ce se apropie este în jur de 360 de lei de familie. Comparativ cu anul trecut, acest indicator statistic nu a cunoscut o creştere substanţială, suma medie situându-se în jurul valorii de 359 lei în 2014, faţă de 358 lei în urmă cu doi ani.
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
VIDEO Puștan de 12 ani, filmat conducând un BMW prin Verești/Suceava
Trei copii au ajuns la spital după ce un copac a căzut peste mașina în care se aflau
IMAGINEA ZILEI: fața occidentală a aeroportului Iași după ce s-a deschis marelui public
4,25 milioane de dolari pentru cel mai scump medicament din lume
Bulevardul Socola, închis pe jumătate. Pe unde au fost deviate autobuzele
VIDEO PRIMELE IMAGINI cu craterul format de prăbușirea dronei, la 8 km de Brăila
Prognoză meteo pentru luna aprilie: Temperaturi peste cele normale. În ce zone sunt anunțate ploi
Ciucă se gândește la o confruntare cu Ciolacu la alegerile prezidențiale
Miroslava – comuna cea mai mare și cea mai bogată din regiune. Încotro? (P)
Gamificarea: o aventură magică la școala primară Lorelay! (P)
Este videochatul o nouă cale către independența financiară a fetelor? (P)
Dealer de droguri cu sute de comenzi, iertat de judecători: „A făcut progrese în plan spiritual”
Lovitură în Podu Roş: trei tineri au jefuit maşina de îngheţată. O greşeală minora a şoferului
Temperaturi de vară la început de aprilie. 28 de grade Celsius la Iași
Grindeanu: Contractul pentru încă un lot din secţiunea montana a A8 intră în licitaţie
Premierul anunţă că “nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend”
O capsulă cu senzori ar putea fi o alternativă la endoscopie
Pavel LUCESCUCine profită de madam Şoşoacă |
Alexandru CĂLINESCUDistrugerea statuilor |
pr. Constantin STURZUDe ce este atât de aspru Postul Mare? |
Codrin Liviu CUȚITARURoboţi |
Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă? |