Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Unde (nu) găsiţi şi cât costă mieii în pieţele ieşene

GALERIE
miel
  • miel
- +

Negustorii de miei se lasă încă aşteptaţi pe pieţele din municipiul Iaşi. Cu doar o zi înainte de Paştele catolic, oferta de carne de miel disponibilă în pieţele şi marile magazine ale Iaşului este limitată. Reporterii “Ziarului de Iaşi” au înfruntat vremea capricioasă şi au făcut turul supermarketurilor pentru a vedea preţurile la carnea de miel cu o săptămână înaintea sărbătorilor pascale pe rit ortodox.

În piaţa Nicolina cam bătea vântul, la propriu dar şi la figurat. Puţinii producători veniţi cu diverse produse erau zgribuliţi din cauza vântului şi a ploii. Din spusele comercianţilor, doar o singură vânzătoare era ieri, de dimineaţă, cu carne de miel, iar preţul unui kilogram era de circa 25 lei. O situaţie similară am întâlnit şi în piaţa din cartierul Alexandru cel Bun. În spaţiul destinat comecianţilor de produse lactate şi din carne erau doar doi producători care aşteptau clienţi. Nici oferta nu era una consistentă: trei miei, dintre care unu atârnat de cârlige, ceilalţi fiind expuşi pe tejghea. În medie, aceştia aveau circa 11 kg. Deşi pe etichetă preţul unui kg de carne de miel era de 25 de lei, cu puţin tact, vânzătorii erau dispuşi să “coboare” până la 22 de lei, însă cu condiţia să cumpărăm mielul întreg. Glumeţi, cei doi comercianţi din piaţa Alexandru au vrut să ne şi demonstreze că au carne de miel de bună calitate, respectiv că animalul tăiat nu “lătra” înainte să fie tăiat. “Muşc din el ca să vă convingeţi!”, ne-a unul din producători. În plus, au şi scos o bucăţică de seu în acelaşi scop. “Dacă şi câinele mai are seu atunci pot să mă las de meserie. Avem acte peste acte pentru mieii ăştia!”, ne-au mai zis cei doi.

200 de grame de cotlet la 165 de lei

Din piaţa Alexandru ne-am îndreptat spre hipermarketul Auchan, unde era un mic stand de acest tip, cu diferite produse din carne de miel ambalate în caserole. O bucată de cotlet de miel, cântărind aproximativ 0,6 kg, costa 18,2 lei, iar pentru 0,6 kg de spate cu os un ieşean trebuie să scoată din portofel 19,08 lei. În schimb, 200 grame de ceafă de miel, ambalată în caserolă, costă în Auchan 6,8 lei. În Baza 3, în hipermarketul Carrefour, până pe 6 aprilie, kg de pulpă de miel cu os este la ofertă, putând fi cumpărat în schimbul a 26,99 lei, iar kg de carne de miel costă 27,99 lei. Tot aici, puteţi găsi jumătate de carcasă de miel, preţul per kg fiind de 27,99 lei, iar anteriorul de miel plus cap este vândut cu 24,99 lei per kg. De asemenea, retailerul francez a scos la vânzare organe de miel, acestea fiind comercializate cu suma de 35,99 lei per kg. La supermarketul Kaufland din zona Tudor Vladimirescu puteţi găsi şi produse mai exclusiviste: cca 200 grame de cotlet de miel French Ranks avea preţul de 164,90 lei, iar în dreptul Rib Eye mânzat fără os, pe etichetă, era înscrisă suma de 109,9 lei. Mai aproape de veniturile unui ieşean obişnuit era sfertul de miel, posterior şi anterior, care costă 28,99 lei, respectiv 24,99 lei per kg. Vis-à-vis, în supermarketul Lidl, nu se găsea carne de miel, iar vânzătorii spuneau că săptămâna viitoare magazinul va fi aprovizionat cu drob de miel.

Un orăşean din 50 creşte miei în faţa blocului?

Aproape jumătate (49%) dintre românii din mediul urban intenţionează să cumpere carne de miel sau ied pentru pentru Sărbătorile Pascale, potrivit unui studiu realizat la începutul acestei luni de către MEDNET Marketing Research Center, la nivel naţional. 7,1% dintre repondenţi au spus că vor primi carne de miel de la familie sau prieteni, iar 2% dintre aceştia cresc iezi sau miei în propria gospodărie. Totuşi, 5,3% dintre orăşeni nu îşi permit din punct de vedere financiar să achiziţioneze carnea tradiţională pentru sărbătorile pascale. Repondenţii care nu intenţionează să consume carne de miel cu ocazia Paştelui, au spus că vor opta pentru alternative mai economice. Carnea de pui este în topul preferinţelor pentru substituirea celei de miel, 68% indicând această variantă, iar carnea de porc ocupă locul doi, în proporţie de 59,4%. Într-o mai mică măsură, cei care nu îşi permit să pună pe masă preparate din miel vor cumpăra carne de curcan (30%) sau de vită (22%). În schimb, conform aceluiaşi studiu, tradiţia vopsirii ouălor în casă este respectată de către 64,8% dintre oraşenii intervievaţi. Pe de altă parte, tradiţia preparării cozonacului în casă de către gospodine scade de la an la an. Numai 33,6% dintre cei care au participat la studiu se mai ostenesc să îl prepare în casă, iar 50% dintre persoanele intervievate au răspuns că vor pune pe masa de Paşte cozonac din comerţ.
Buget mediu alocat pentru sărbătorile pascale ce se apropie este în jur de 360 de lei de familie. Comparativ cu anul trecut, acest indicator statistic nu a cunoscut o creştere substanţială, suma medie situându-se în jurul valorii de 359 lei în 2014, faţă de 358 lei în urmă cu doi ani.



 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri